Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 10.3. - 16.3. 2014

10.3.PONDELOK20:00 Rio Bravo (Rio Bravo), USA, 1959 (MGM)Slávny western nakrútil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks. V príbehu rozprávajúcom o pravom priateľstve, zmysle pre česť a spravodlivosť, pôsobivým spôsobom využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavných postáv. Sebavedomého, tvrdého šerifa hrá John Wayne, pomocníka Dudea bojujúceho s alkoholom stvárnil Dean Martin, úlohu príťažlivej mladej hazardnej hráčky vytvorila Angie Dickinson.21:55 Michael Clayton (Michael Clayton), USA, 2007 (Čt2)Michael Clayton je „vyjednávačom“ jednej z najväčších právnických firiem v New Yorku. Tento bývalý štátny zástupca má na starosti tú najšpinavšiu prácu vo firme. Aj keď sa už niekoľkokrát popálil a so svojou prácou nie je spokojný, rozvod, zlá obchodná špekulácia a narastajúci dlh ho pevne držia pripútaného k firme. Medzitým v spoločnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderovej na urovnaní multimiliónového návrhu na žalobu, ktorú Claytonova firma vedie proti nim do zdanlivo úspešného konca. Keď však prvotriedny advokát firmy Kenner, Bach & Ledeen sabotuje prípad, čelí Clayton najväčšej výzve svojej kariéry i svojho života.22:00 Jeden musí z kola von (Tinker Tailor Soldier Spy), UK/ Fran./ Nemecko, 2012 (Dvojka)Píše sa rok 1973 a britská tajná služba MI6 sa pokúša vo svojom vnútri nájsť sovietskeho špióna a udržať Spojené kráľovstvo v bezpečí. K odhaleniu „krtka“ je povolaný z predčasného dôchodku George Smiley (Gary Oldman). Zoznam podozrivých zo zrady je zúžený na štyroch a Smiley ma jedinú úlohu – označiť kto z nich kompromituje britskú tajnú službu. Je to ambiciózny Percy Alleline (Toby Jones), ktorému pridelí krycie meno „Obuvník“, zdvorilo sebavedomý Bill Haydon (Colin Firth), prezývaný „Krajčír“, statočný Roy Bland (Ciarán Hinds), zvaný „Vojak“, Toby Esterhase (David Dencik) vystupujúci pod menom „Chudák“ alebo samotný Smiley, zapísaný ako „Žobrák“? Len tomu najlepšiemu špiónovi je možné veriť. Ale kto ním je a na koho strane stojí? Klasika, ktorá zmenila špionážnu drámu v réžii Tomasa Alfredsona (Nech vojde ten pravý) a s hudbou génia Alberta Iglesiasa (skladal hudbu k väčšine filmov Julia Medema a Pedra Almodovara). 22:55 Balada o siedmich obesených, ČSSR, 1968 (Čt Art)Režisérovo vrcholné dielo podľa poviedky Leonida Andrejeva, vyznamenané Veľkou cenou na MTF Monte Carlo 1969. V období po revolúcii 1905 tajná polícia objaví prípravu atentátu na ministra. Päť anarchistov je odsúdených na smrť. Intelektuáli Verner, Golovin, Kaširin, Táňa a Musja čakajú vo väzení spolu s dvojicou odsúdencov z ľudu na popravu... Film zachytáva ich duševné pochody - pocity, túžby a spomienky, ich vnútorné postoje k otázkam života a smrti.


11.3.UTOROK22:00  Občan X  (Citizen X), USA, 1995 (Cinemax 2)Skutočný príbeh ruského masového vraha Andreja Čikatila, ktorý za osem rokov brutálne zavraždil vyše päťdesiat ľudí a dlhé roky unikal spravodlivosti pre prieťahy v byrokratickom a nekvalifikovanom vyšetrovaní. Komunistickí pohlavári totiž verili, že sérioví vrahovia môžu existovať iba v kapitalistickom režime... Americký kriminálny thriller.22:40 Štyri noci s Annou (Cztery noce z Anna), Poľsko/ Francúzsko, 2008 (Čt Art)Film o mužovi, ktorého túžba po cite a voyerske jednanie postavia mimo spoločenské normy, nakrútil významný poľský režisér Jerzy Skolimowski. Hlavný dôraz položil na citlivé herecké stvárnenie hlavnej postavy (Artur Steranko) a pôsobivú atmosféru, s nádychom tragiky. 12.3.STREDA20:00 Přežil jsem svou smrt, ČSSR, 1060 (CS Film)Rozprávanie väzňa z tábora smrti. Boxer Tonda Majer, ktorý sa dostal do koncentračného tábora kvôli bitke s gestapákom, spomína na vražednú prácu v lomoch, na kruté týranie nacistami a na väzenskú solidaritu, ktorá mu pomohla prežiť. 22:00 Vlani v Marienbade (L' Année dernière à Marienbad), Fran./ Taliansko, 1961 (Film Europe)Slávny film Vlani v Marienbade vznikol za spolupráce režiséra Alaina Resnaisa, jedného zo spoluzakladateľov francúzskej nové vlny a Alaina Robbe-Grilleta spisovateľa a scenáristu, predstaviteľa takzvaného nového románu. V roku 1961 získala táto snímka na festivale v Benátkach Zlatého leva. Ihneď po uvedení sa stal kľúčovým dielom kinematografie naznačujúcim ďalšie možnosti vývoja filmového jazyka. Tzv. "ciné-roman" je akýsi prechod medzi románom a filmovým scenárom. V tomto žánri napísal Robbe-Grillet ešte dve knihy. Pri práci na scenári a následnom nakrúcaní pracoval súčasne aj na románe, takže film a kniha sa takmer zhodujú. V knihe sa nachádzajú podrobné popisy jednotlivých scén so zvláštnym zameraním na detaily, ktoré môžu uniknúť, ako zmeny kostýmov, prostredí atď.

13.3.ŠTVRTOK20:15 Rambo II (Rambo: First Blood Part II), USA, 1985 (Prima)Bývalý člen elitnej jednotky Zelené Barety John Rambo si odpykáva svoj trest vo federálnom väzení. Keď americká armáda zistí, že vojaci stratení pri akcii vo vietnamskej  džungli môžu byť stále nažive, povolá Ramba, aby ich zachránil. Za splnenie nezvyčajne nebezpečnej mise mu ponúkne slobodu.  21:25 3:10 vlak do Yumy (3:10 to Yuma), USA, 2007 (Film+)Rančer Dan Evans (Christian Bale) je svedkom lúpežného prepadnutia, na čele ktorého stojí zločinec Ben Wade (Russell Crowe). Wade je čoskoro zatknutý a keďže Evans zúfalo potrebuje peniaze, podujme sa za odmenu odviesť Wadea na stanicu do Yumy. Odtiaľ by mal byť Wade prevezený vlakom o 3:10 do väzenia na popravu. Evans to nerobí len pre záchranu svojho ranču, ale aj kvôli svojmu synovi, pretože túži byť v jeho očiach niečo viac ako len opatrný a naivný rančer.22:15 Blade (Blade), USA, 1998 (Nova)Sila nesmrteľnosti... duša človeka... srdce hrdinu! Blade (Wesley Snipes) je nesmrteľný bojovník, napol človek a napol upír, bojujúci proti rozmáhajúcemu sa upírskemu podsvetiu, ktoré sa snaží postupne vyhubiť celú ľudskú rasu. Vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam je Blade tým posledným, kto stojí medzi upírím lordom Deaconom Frostom (Stephen Dorff) a ním zosnovanou skazou sveta a všetkého ľudského. 23:45 Socializmus (Film socialisme), Švajčiarsko/ Francúzsko, 2010 (Film Europe)Súrodenci Florine a Lucien sa rozhodnú stráviť deň svojich narodenín premýšľaním o význame slov Voľnosť - Rovnosť - Bratstvo. S detskou úprimnosťou položená otázka nedovoľuje rodičom obmedziť sa na otrepané klišé, a tak spolu s tvorcami a divákmi musia bilancovať odkiaľ prišli a kam dospeli tieto ideály. Počas plavby výletnou loďou po Stredozemnom mori sa otvorí horizont s množstvom ďalších otázok, príbehov, udalostí, ilúzií, mýtov a lží. Koláž názorov náhodných pasažierov, medzi ktorými sú vojnový zločinec s vnučkou, významný francúzsky filozof Alain Badiou, legendárna americká speváčka Patti Smith, či moskovský pohlavár, sa prelína s rôznymi obrazovými materiálmi, ktoré nás premiestnia do Egypta, Palestíny, Odesy, Neapolu či Barcelony. Jean-Luc Godard, enfant terrible svetovej kinematografie, nakrútil opus o nenaplnených ideáloch západnej spoločnosti plný kritickej sebareflexie, nečakaných spojení, umeleckej kreativity a vtipu.

14.3.PIATOK20:00 Pelham 123 (The Taking of Pelham One Two Three), USA, 1974 (MGM)Štyria maskovaní a dobre ozbrojení muži prepadnú vlak metra v New Yorku. Majú podrobne pripravený plán celej akcie a čoskoro každého presvedčia, že z jeho realizácie nehodlajú ustúpiť. Ako výkupné za zadržovaných cestujúcich požadujú milión dolárov. Kapitán dopravnej polície Zachary Gerber sa pokúša v rekordnom čase zaistiť požadovaný finančný obnos a pritom hľadá spôsob, ako neznámych mužov zastaviť. Úlohu policajného kapitána Zacharyho Gerbera stvárnil americký herec Walter Matthau známy predovšetkým komediálnymi rolami.21:35 Gia (Gia), USA, 1998 (Cinemax)Jedni ju milovali, druhí zatracovali. Neušla však pozornosti nikoho. Supermodelka Gia Marie Curangi začínala ako osobitá, avšak, mierne povedané, neposlušná kráska. Kariéra mladé rebelky strmo stúpala a pribúdajúce poblúznenie zo slávy a peňazí si vyžiadalo svoju prvú daň. Ťažkou drogovou závislosťou jej tragédia len začala.21:55 Podozrenie (Suspicion), USA, 1941 (Dvojka)Šarmantný hazardný hráč Johnny predstiera finančnú nezávislosť, jeho skutočná situácia však nie je taká jednoduchá a často si musí požičiavať od priateľov. Jedného dňa sa vo vlaku zoznámi s mladou Linou a ožení sa s ňou. Už čoskoro po medových týždňoch však mladomanželka začína odhaľovať jeho pravú tvár a po záhadnej smrti Johnnyho priateľa Beakyho pociťovať čoraz väčšie podozrenie.22:00 Médea (Medea), Dánsko, 1988 (Film Europe)Televízny film z dielne najvýznamnejšieho súčasného dánskeho režiséra Larsa von Triera vychádza z poznámok a scenára legendy dánskeho nemého filmu Carla Theodora Dryera, ktorý snímku nestihol zrealizovať. Film je osobnou interpretáciou antického mýtu, vzdáva hold legende samotnej, dielu Dryera i ére nemého filmu. Trierovi sa s minimálnym scénografickým arzenálom podarilo pretlmočiť nadčasový odkaz mýtu o Médei a o jej tragickom osude. Režisér preniesol dej z antického Grécka do doby temna na severe, kde nehostinná príroda poskytuje nádherné a ťaživé obrazy vnútorných stavov hrdinov legendy. Von Trier si za film vyslúžil Prix Jean D Arcy. 22:00 Vanilkové nebo (Vanilla Sky), USA, 2001 (Joj)David Aames je zbohatlík - jeho otec mu po tragickej smrti zanechal vydavateľské impérium. Mladý magnát sa riadeniu podniku venuje s rovnakou bezstarostnosťou ako svojmu milostnému životu. Ten sa mu radikálne zmení po stretnutí s drobnou, chutnučkou Sophiou, no jeho kamarátka Julie má na veci iný názor. Pokúsi sa seba, Davida a auto, v ktorom sedia, natrieť na tehlový múr. David so šťastím prežije a hoci jeho tvár pripomína Picassove neskoré portréty, snaží sa pozliepať si naspäť svoj život, firmu aj ledva načatý vzťah. Lenže také niečo sa vám dosť skomplikuje, keď sa v realite začnú objavovať logické trhliny.22:10 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996 (Dajto)Bruce Willis predstavuje záhadného cudzinca, ktorý zablúdi do malého texaského mesta, ochromeného bojom dvoch chicagských gangsterských bossov a skorumpovanou políciou. Tajomný John Smith sa tak ocitá v smrteľne nebezpečnej hre a keď sa na scéne objaví aj krásna Felina, nemilosrdnej vojne už nemožno zabrániť.    15.3.SOBOTAdoplníme 16.3.NEDEĽAdoplníme

TV tipy 10.3. - 16.3. 2014

Autor: Tomáš Daneček
Zdroj: Kinema