Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 13.2. - 19.2. 2017

Pondelok13.02.

20:10 René (Rene), Česko, 2008, Dokumentárny/Časozberný/Životopisný, (Dvojka)Časozberný dokument Heleny Třeštíkovej rozpráva príbeh 17 ročného Reného, ktorého sledujeme na jeho strastiplnej ceste medzi väzením a krátkými pobytmi na slobode. Kamera ho opúšťa po 20 rokoch, už ako chorého človeka po publikovaní dvoch kníh. Popritom sledujeme aj politické zmeny, keďže Reného prvýkrát stretávame v socialistickom väzení odkiaľ sa dostane vďaka amnestii prezidenta Václava Havla. Už čochvíľa však skončí opäť vo väzení, kam sa opätovne vracia kvôli krádežiam a útekom. V priebehu filmu prežije dva vzťahy a vykradne byt samotnej režisérke, aby napokon skončil s roztrúsenou sklerózou, kde mu počas prehliadky namerajú i nadpriemernú inteligenciu. Rýdzo pozorovateľská, časovo náročná metóda Heleny Třeštíkovej najviac vynikne v spojení so zaujímavým a netradičným príbehom. Ten Reného patrí rozhodne ku tým najfascinujúcejším.
20:10 Lásky jednej plavovlásky (Lásky jedné plavovlásky), Československo, 1965, Romantický/Komédia/Dráma (Dvojka)Hrdinkou filmu je mladá blondínka Andula, ktorá žije na internáte v jednom malom mestečku, obývanom skoro samými ženami. Neskúsené dievča túžiace po pravej láske, však ľahko uverí lichôtkam sukničkárom. Aj z toho dôvodu zažije pomerne trápny večer s tromi staršími chlapíkmi. Jedného dňa však stretne mladého klaviristu Milda, o ktorom je presvedčená, že je to jej pravá láska. Keď sa však za ním rozhodne ísť do Prahy zistí, že všetko je tak trochu inak. Jeden z najlepších československých filmov 60. rokov je nakrútený v duchu novovlnného civilizmu a s typicky formanovskou estetikou trápnosti.
22:30 Krajina po bitke (Krajobraz po bitwie), Poľsko, 1970, Vojnový/Dráma (Dvojka)Vivaldi, otvorené brány koncentračného tábora a utekajúci väzni. Rozhodne jedna z najnezabudnuteľnejších úvodných scén v dejinách filmu, ktorá oslavuje príchod slobody. Následne sa však dej presúva do bývalého koncentračného tábora na území Nemecka, ktorý oslobodili Američania. Väzni síce sú zdanlivo slobodní, avšak v skutočnosti nie je až také ľahké dostať sa domov. Poľsko je zničené vojnou a predovšetkým sa ani nemajú kam vrátiť. Medzi týchto „bezzemkov“ patrí i mladý básnik Tadeusz. Jedného dňa spoznáva poľskú Židovku Ninu, ktorá ho prehovára na útek. Roky táborového života spôsobili, že cíti strach z normálneho života a nedokáže sa na útek odhodlať. Slobodná emigrácia by navyše znamenala zradu vlasti...

Utorok14.02.
21:00 Nebezpečný svet Rajka Dolečka, Česko, 2015, Dokumentárny (ČT2)Mladá režisérka s bosnianskymi koreňmi prichádza nakrúcať dokumentárny film o srbskom nacionalistovi a blízkom priateľovi Ratka Mladiča, Rajkovi Dolečkovi. Dialóg so snahou prekročiť vlastné predsudky, históriu a ideológiu sa začína, ale je vôbec niečo také reálne? Táto otázka sa v priebehu filmu natíska hneď niekoľkokrát. Publikačne činný starý muž už žije usalašený vo svojej konformnej a bezpečnej bubline, zatiaľ čo mladá Kristína je azda až príliš naivná a neskúsená, aby dokázala samoľúbemu akademikovi túto bublinu nejakým spôsobom narušiť. Vo výsledku však azda práve vďaka tomu dielo pôsobí zaujímavo. Ukazuje nám tu skostnatelého muža odmietajúceho čokoľvek nové vpustiť do svojho sveta, v konfrontácii s čistotou a nevinnosťou režisérky.
21:05 Predpoveď na zajtra (Pogoda na jutro) Poľsko, 2003, Komédia/Dráma (ČT art)Józef Kozioł, niekdajší učiteľ telocviku, už viac ako desať rokov býva v mníšskom ráde, kam ušiel pred nevernou manželkou a komunistickými represiami. Izolácia v kláštore spôsobila, že si ani neuvedomuje, že padol komunistický režim. Teraz musí zastúpiť chorého brata v hudobnom súbore, ktorý sa má zúčastniť festivalu Sacrosong. Počas vystúpenia ho spoznáva žena a dcéra a Józef je následne vypovedaný z kláštora. Manželka ho zo súcitu vezme do domu svojho nového partnera, bohatého podnikateľa.
23:40 Nesvadbovo, Dokumentárny, Česko/Slovensko, 2010 (Dvojka)Srdce si nedá rozkazovať. Starosta – generál vo výslužbe - vymierajúcej dediny Zemplínske Hámre sa snaží dať dokopy nezadaných tridsiatnikov. Proti epidémii „singles“ používa rôzne prostriedky, napríklad finančnú odmenu za každé novonarodené dieťa, či zoznamovací večierok. Podarí sa hrdinom nájsť životných partnerov? Dokumentárny film strká do vačku všetky reality show svojim vtipom, autentickosťou charakterov a úctou k ľudskému životu.

Streda15.02.
13:25 Polnočný bozk (In Search of a Midnight Kiss) USA, 2007, Komédia/Romantický/Dráma (JOJ Cinema)Wilson má 29 rokov a práve sa končí najhorší rok jeho života. V Los Angeles je nový, nemá priateľku a ani plán na večer. Prial by si zabudnúť na to, že silvestrovská noc existuje. To všetko len do chvíle, kým ho kamarát Jacob nepresvedčí, aby si podal inzerát. Odpovie mu Vivian, ktorá sníva o tom, že o polnoci pobozká svojho potenciálneho priateľa. Začína sa dlhá prechádzka ulicami Los Angeles. Linklaterom ovplyvnená romantická konverzačka je plná čierneho humoru, ale aj dojemných scén, čo dohromady vytvára bezprostrednú a autentickú atmosféru.
15:45 Batman sa vracia (Batman Returns) USA/Veľká Británia, 1992, Akčný/Kriminálny/Fantasy (Nova Cinema)Gotham City je terorizované bandou cirkusových artistov, vedených fyzicky deformovaným Oswaldom Cobblepotom, prezývaným Tučniak. Selina Kyleová, sekretárka mocného obchodníka Maxa Shrecka, odhalí podvodný plán svojho šéfa na získanie financií z mestskej kasy a je za trest vyhodená z mrakodrapu. Prežije a stáva sa Mačacou ženou, osamelým a vynaliezavým kriminálnikom. Shreck sa dohodne s ambicióznym tučniakom, že ho urobí starostom, aby mohol Gotham City ľahšie okrádať. V tej chvíli však už Batman pilne pracuje na ich porážke. Burton dovádza v tejto časti svoju imagináciu do nebývalých výšin a vytvára znepokojivý, ale aj magický svet plný pitoreskných postavičiek. Popritom likviduje aj posledné zvyšky superhrdinských klišé za pomoci cynizmu a nadhľadu, vďaka čomu patrí táto časť Batmana medzi najlepšie superhrdinské filmy všetkých čias.
20:25 Rozum a cit (Sense and Sensibility) USA/Veľká Británia, 1995, Historický/Romantický/Dráma (Jednotka)Mladé dievčatá z dobrých rodín mali v Anglicku v 18. storočí jasne nalinkovanú budúcnosť – dobre sa vydať a viesť život verných manželiek. Elinor i Marianna pochádzajú presne z takejto rodiny. Problémom však je, že spolu so svojou matkou a mladučkou Margaret musia po otcovej smrti rodinné sídlo opustiť, pretože to pripadlo prvorodenému synovi z prvého manželstva. Elinor a Marianna tak majú pred sebou veľmi ťažkú úlohu pri hľadaní manžela, čo ešte komplikujú ich povahy. Disciplinovaná Elinor nie je práve citovo založená, zatiaľ čo mladšia Marianna sa nedokáže ubrániť prudkým výbuchom vášne. Obe tak musia nájsť rovnováhu medzi rozumom a citom. Emma Thompsonová získala za scenár k filmu Oscara a Zlatý Glóbus, zatiaľ čo režisér filmu, Ang Lee, bol ocenený Zlatým levom na Filmovom festivale v Benátkach.

Štvrtok16.02.
10:00 Anonym, Československo, 1980, Kriminálny/Televízny (Dvojka)Novinár Gavlas je mladý novinár, ktorý sa pri výkone svojho povolania dostane do nebezpečnej situácie. Anonym sa mu vyhráža, že ak so svojou prácou neskončí, zabije ho. Gavlas tak musí riešiť nielen problém svojho osobného postoja k zásadám novinárskej profesie, ale predovšetkým odhaliť a zneškodniť protivníka. Jeden z mála slovenských detektívnych filmov očarí atmosférou dobovej Bratislavy, hudbou Deža Ursínyho i napínavým príbehom. Znepokojivé je však to, že sa stáva čoraz viac aktuálnym aj v dnešnej dobe.
22:10 Miami Vice (Miami Vice) USA/Nemecko/Paraguaj/Uruguaj, 2006, Akčný/Kriminálny (Nova)Detektív Ricardo Tubbs a jeho partner Sonny Crocket odkrývajú v utajení spletitú sieť obchodníkov s drogami. Kým Tubbs je zdvorilý a flegmatický muž, ktorý žije v pevnom zväzku so svojou priateľkou, Crockett je neodolateľný sukničkár. Ich rutinná a mravenčia práca sa pokazí vo chvíli, keď sa Sonny zaľúbi do Isabelly, milenky obchodníka so zbraňami a drogami. Keď situácia začne byť príliš horúca, siahnu obaja po tvrdších metódach, čím sa však hranica medzi zákonom a zločinom začne nebadane stierať. Tak ako predchádzajúce Mannove filmy, zaujme aj Miami Vice realistickou akciou a využívaním prostredia ako naratívneho prvku. Výsledkom je dielo, ktorého fiktívny svet je mimoriadne vťahujúci a pulzujúci a súčasne hodnoverný.
22:30 Prežil som svoju smrť, Československo, 1960, Vojnový/Dráma (ČT2)Boxer Anton Majer, ktorý sa dostal do koncentračného tábora po bitke s členmi Gestapa, spomína na vražednú prácu v lomoch, na kruté týranie nacistov a na väzenskú solidaritu, ktorá mu pomohla prežiť. Jeden z predchodcov českej novej vlny pracuje s nepatetickým a neidealizovaným rozprávaním, v ktorom sa pohybujú autentické a nekarikované postavy.
Piatok17.02.
20:15 Kleopatra (Cleopatra) Veľká Británia/USA/Švajčiarsko, 1963, Historický/Romantický/Životopisný (Prima MAX)Marcus Antonius spoločne s Octavianom práve pomstili smrť Cézara a získavajú tituly imperátori. Antonius už nemá peniaze a po dlhom váhaní sa rozhodne požiadať o pomoc Kleopatru. Aj napriek svojej hrdosti sa jej vyzná zo svojich dlho utajovaných citov a odchádza s ňou do Egypta. V Ríme si však Octavianus uzurpuje čoraz viac moci pre seba a tak sa Antonius vracia späť. Tu je donútený uzavrieť politické manželstvo s Octavianovou sestrou, čo Kleopatru veľmi raní. Antonius sa napokon s Kleopatrou zmieri, ale Kráľovná Egypta má podmienky: musí si ju vziať podľa egyptských zvykov, jej syna vyhlásiť kráľom Egypta a postúpiť Egyptu územia, o ktoré žiada. Rím a Octavianus sú rozhorčení a začína sa schyľovať ku veľkej námornej bitke. Jeden z najepochálnejších projektov v dejinách Hollywoodu by pri prepočte na dnešný kurz stál 350 miliónov dolárov. Ešte dnes je fascinujúce sledovať niektoré davové scény so skutočnými komparzistami a do detailov prepracované kulisy.
21:35 Ida (Ida) Poľsko/Dánsko/Francúzsko/Veľká Británia, 2013, Historický/Dráma (Dvojka)Kým sa osemnásťročná novicka Anna stane mníškou, musí navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii doteraz nevedela. Ukáže sa však, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a sudkyňa, ktorá v 50. rokoch posielala na smrť kňazov, mníšky a ďalších skutočných či domnelých odporcov režimu. Toto nečakané stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva i svojho židovského pôvodu. Cynická, životom ostrieľaná, avšak vlastným svedomím stíhaná Wanda je v mnohom pravým protikladom Idy, ktorá počas spoločného pátrania po prvýkrát zakúša pokušenia vonkajšieho sveta. Film získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara, Baftu či New York Film Critics Circle za najlepší cudzojazyčný film.
22:05 Hodiny zúfalstva (The Desperate Hours) USA, 1955, Film-Noir/Thriller (ČT2)Dan Hillard je hlavou idylickej rodiny z Indianapolisu. Do ich raja jedného dňa vstúpi trojica utečencov z väzenia pod vedením tvrdého Glenna Griffina. Ten sa u nich rozhodne počkať na peniaze, ktoré mu majú pomôcť pri úteku. Daniel Hillard sa rozhodne urobiť všetko preto, aby svoju rodinu ochránil. Omnoho viac ako kriminálna línia je však snímka fascinujúca zobrazením vzťahov vo vnútri rodiny a spoločenským konfliktom. Pokým Dan sa vydal „správnou“, konvenčnou a konformnou cestou, Glenn sa so svojou dobrodružnou a nezávislou povahou nedokáže tak dobre začleniť do spoločnosti. Na druhú stranu však Glenn dokáže prejaviť omnoho viac porozumenia pre niektoré aspekty pováh členov rodiny, ako otec a manžel.
22:35 Spáči (Sleepers) USA, 1996, Kriminálny/Thriller (Jednotka)John, Thomas, Michael a Lorenzo sú kamaráti žijúci v západnom Manhattane. Všetci sú z chudobných rodín, vychováva ich ulica a svoj voľný čas trávia robením rôznych vylomenín. Pri jednej z drobných krádeží náhodou usmrtia chodca a sú poslaní do nápravného ústavu menom "Wilkinsonov domov pre chlapcov". Strážnici na čele so surovým Seanom Nokesom zriadencov týrajú, bijú a sexuálne zneužívajú. Jedného z nich, Rizziho, dokonca ubijú na smrť. Trinásť rokov po prepustení z ústavu stretnú Tommy a John, z ktorých sa medzitým stali zločinci, Nokesa a rozstrieľajú ho na kusy. Michael sa ujme prípadu ako žalobca a rozhodne sa proces viesť tak, aby boli obaja vyhlásení za nevinných… Slávna snímka polemizuje o morálnej dileme „vyššieho princípu“, ktorý by ospravedlňoval vraždu či iný zločin. Hlavných úloh sa ujala hollywoodska smotánka na čele s Robertom De Nirom, Bradom Pittom a Dustinom Hoffmanom

Sobota18.02.
14:00 Gróf Monte Cristo (Le Comte de Monte-Cristo) Francúzsko/Taliansko, 1954, Dobrodružný/Romantický (ČT2)Vo februári roku 1815 vplávala do prístavu Marseille obchodná loď Pharaon. Krásna Mercedes trpezlivo vyčkávala na svojho snúbenca Edmonda Dantesa. Fernand, Caderousse a Villefort sa však z jeho návratu netešia, keďže jeden je tajne zamilovaný do Mercedes, ďalší žiarli, že Edmond prevzal velenie lode a tretí sa bojí o svoju kariéru, pretože Edmond priviezol jeho otcovi odkaz od Napoleona. Nenávisť privedie Edmonda až do väzenia na ostrove If, kde má zostať po zvyšok svojho života. Stretne sa tu však s Abbeyom Fariom, ktorý mu pomôže dostať sa z väzenia a prezradí mu, kde je ukrytý obrovský poklad. Cesta za pomstou sa môže začať. Romantizmus francúzskeho filmu 50. rokov výborne dotvára atmosféru Dumasovho románu a Jean Marais v roli grófa Monte Crista vytvoril najlepší súzvuk s touto legendárnou postavou francúzskej literatúry.
20:40 Hoří, má panenko, Československo/Taliansko, 1967, Komédia/Satira (Dvojka)Ako to už pri filmoch Českej novej vlny býva zvykom, dej filmu je mimoriadne jednoduchý. V malej dedine sa koná tradičný hasičský bál, na ktorý sú pozvaní v podstate všetci. Snaha vedenia o kreatívne uchopenie spočíva v súťaži o kráľovnú plesu a dychovkové coververzie beatlesáckych hitov. Situácia sa však tak trochu zvrtne a zavďak dostane aj mierne skarikovaná česká národná povaha. Za vznikom filmu stojí osvedčené trio Forman, Passer, Papoušek, ktorí na príklade jedného malomeštiackeho mikrosveta zobrazujú pokrytectvo, prázdnotu, trápnu snahu o svetovosť a plytké svedomie českého národa. To všetko v parodickom balení, s typickou Formanovou „estetikou trápnosti“ a autentickým civilizmom novej vlny. Posledný český film Miloša Formana bol nominovaný na Oscara i Zlatý Glóbus za Najlepší cudzojazyčný film.
21:15 Amadeus (Amadeus) USA, 1984, Historický/Životopisný/Hudobný (ČT1)Antonio Salieri pôsobí ako dvorný skladateľ cisára Jozefa II. Keď na dvor príde Mozart, Salieri si uvedomí, že tento obscénny a poburujúci vtipkár má omnoho väčšie hudobné nadanie ako on. Poháňaný žiarlivosťou začne organizovať intrigy s cieľom zničiť a navždy umlčať Mozarta. Amadeus je strhujúcim príbehom konfliktu výnimočnosti a priemernosti, ktorý odkazuje nielen na Formanovu socialistickú minulosť, ale aj hollywoodsku prítomnosť. Snímka premenila 8 z 11 nominácií na Oscara, vrátane toho pre Najlepší film a Najlepšieho režiséra.
00:10 Ospalá diera (Sleepy Hollow) USA/Nemecko, 1999, Horor/Mysteriózny/Thriller (ČT1)Mladý, racionálny a moderné metódy využívajúci detektív Ichabod Crane je poslaný vyšetriť prípad vrážd. V roku 1799 odchádza do odľahlej dediny Ospalá diera. Miestni ľudia veria, že mŕtveho Van Garretta, jeho syna a vdovu Winshipovú, ktorí mali odrezané hlavy, má na svedomí legendárny bezhlavý jazdec. Podľa legendy to bol krutý žoldnier, ktorý bojoval počas americkej revolúcie na strane Angličanov a pred dvadsiatimi rokmi bol zabitý v lesoch neďaleko dediny. Detektívovi sa snaží pomôcť aj dcéra miestneho boháča Katrina Van Tessel, do ktorej sa Crane následne zamiluje. Crane sa pomaly začne orientovať vo vzťahoch v dedine a následne sa stane svedkom vyčíňania bezhlavého jazdca… Óda na imagináciu, v ktorej režisér Tim Burton uhranul divákov po celom svete svojou svojráznou výtvarnou štylizáciou.

Nedeľa19.02.
20:00 Strelec (The Shootist), USA, 1976, Western/Dráma (ČT2)Starnúci pištoľník John Bernard Books prichádza do malého mesta, aby sa tam ukryl pred zvedavcami a vybojoval súboj so zákernou chorobou. Jeho titul neprekonaného strelca ho však doháňa aj tu. Posledný film legendárneho Johna Wayna sa nesie v nostalgickej atmosfére. Hneď v úvode sledujeme zábery z predchádzajúcich Waynových filmov a zároveň vidíme previazanosť hlavnej postavy s hercom, ktorého tiež na konci života trápila nevyliečiteľná choroba. Film Dona Siegela je tak akousi labuťou piesňou za kariérou i životom jednej z najznámejších hviezd Hollywoodu a zároveň i rozlúčkou s klasickým westernom ako takým.
21:45 Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest) USA, 1975, Psychologický/Dráma (ČT2)Keď slobodomyseľný podvodník Randle P. McMurphy prichádza do štátnej psychiatrickej nemocnice, jeho odpor k disciplíne a autoritám každého druhu otrasie rutinou celého zariadenia. Muž, ktorý sa len snaží vyhnúť väzeniu je postupne vťahovaný do vzťahov panujúcich v zariadení a stáva sa veliteľom jednej strany v nastávajúcej vojne. Jeho protivníkom sa stáva uhladená a chladná sestra Ratcherdová, ktorá stelesňuje deštruktívnu moc totalitného režimu. Snímka získala 5 Oscarov v hlavných kategóriách a stala sa definitívnym potvrdením dôležitého postavenia Miloša Formana v hollywoodskej kinematografii.
22:05 Mimo zákona (Down by Law) USA/NSR, 1986, Kriminálny/Komédia/Dráma (Dvojka)Hlavnými protagonistami filmu sú skrachovaný DJ Zack, pasák Jack a urozprávaný Talian Roberto, ktorý v sebaobrane náhodou zabil človeka. Roberto inšpirovaný americkými filmami podnieti v oboch svojich spoluväzňoch myšlienku na útek z väzenia a pri následnom blúdení neworleanskými močarinami im svojim naivným optimizmom lezie neustále na nervy. Po ceste sa zamiluje do svojej krajanky Nicoletty, majiteľky malej krčmičky, a rozhodne sa s ňou zostať. Obaja Američania medzitým trpia, kvôli neustálym hádkam a pocitu vykorenenosti. Kým oni sú cudzincami vo svojom vlastnom svete, komerčnými filmami a reklamami ovplyvnený imigrant Roberto žije svoj americký sen. Jarmuschova absurdná tragikomédia obchádza všetky zaužívané schémy žánru a prináša smutno-vtipný minimalistický film s existenciálnymi presahmi.

TV tipy 13.2. - 19.2. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema