Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 13.7. - 19.7. 2015

13.7.Pondelok

20:55 Slávnosť v botanickej záhrade, SR, 1969 (Dvojka)Farebná feéria Ela Havettu o potrebe zázraku v ľudskom živote, impresívne očarenie prírodou a radosťou zo života a pohybu. Mozaikovité rozprávanie o krčmárke Márii, večnej neveste, vytrvalo a márne vodiacej k oltáru otca svojich ôsmich dcér Pištu a o Pierrovi, ktorý svojím príchodom naruší pokoj vinárskej dediny Babindolu a naučí jej obyvateľov vychutnávať život.
21:50 Atentát v Paríži (L´Attentat), Francúzsko, Taliansko, Nemecko, 1972 (ČT2)Snímka režiséra Yvesa Boisseta je inšpirovaná udalosťami okolo zmiznutia marockého politika Mehdi Ben Barkyho. Okolo tohto ľavicovo orientovaného politika, ktorý žil posledné roky vo Švajčiarsku a usiloval sa o zjednotenie krajín tretieho sveta v národno-oslobodeneckom hnutí proti imperializmu, je stále množstvo nezodpovedaných otázok. Známy tvorca si do svojej politickej drámy vybral silné herecké osobnosti, akými sú Jean-Louis Trintignant, Gian-Maria Volonté a Michel Piccoli.
23:05 Imaginárne lásky (Les amours imaginaire), Kanada, 2010 (ČT Art)Kanadský úkaz Xavier Dolan neúnavne dobíja srdcia filmových fanúšikov. Po debute Zabil som svoju matku prišiel s Imaginárnymi láskami, aby minulý rok potvrdil snímkou Mami svoj status výnimočnosti. Mladý autorský režisér buduje svoj rukopis na intenzívnych vzťahových drámach. Imaginárne lásky sa točia okolo ľúbostného trojuholníka, do ktorého spadnú dvaja blízki priatelia a stanú sa z nich rivali. Marie a Francis (Xavier Dolan) sa zamilujú do Nicolasa a ich doposiaľ neotrasiteľné kamarátstvo získa trhliny.
14.7.Utorok
20:50 Ľalie poľné, SR, 1972 (Dvojka)Lyrizovaná tragikomédia Ela Havettu je situovaná do prostredia slovenskej dediny po skončení prvej svetovej vojny. Nadľahčená filmová mozaika rozpráva o vojnových vyslúžilcoch, ktorí sa po návrate z vojny snažia dať svojmu životu zmysel, nájsť opäť šťastie a lásku. Vykorenení vojnou, zbavení domovov, poznajú títo tuláci a žobráci, žijúci zo dňa na deň, cenu slobody a kamarátstva, ale zároveň túžia aj po istote sporiadanej existencie. Jeden z najvýznamnejších filmov slovenskej kinematografie spracováva novelu Vincenta Šikulu „Nebýva na každom vŕšku hostinec“.

15.7.Streda
21:50 Komisárka (Komissar), Rusko, 1967 (Dvojka)Snímka, ktorá hneď po nakrútení skončila v trezore. Nekompromisná komisárka Červenej armády Klaudia Vavilovová neočakávane otehotnie a nemôže pokračovať v boji so svojou jednotkou. Útočisko nájde u chudobnej židovskej rodiny a vďaka tomuto stretnutiu začína v sebe objavovať aj netušené, či potlačované stránky svojej osobnosti. Po pôrode je však nútená urobiť zásadné životné rozhodnutie.
22:00 Podivná záležitosť (Une étrange affaire), Francúzsko, 1981 (ČT2)Snímka ocenená Strieborným medveďom za najlepší mužský herecký výkon pre Michela Piccoliho bola nominovaná na Zlatého medveďa na MFF v Berlíne. Louis Coline pracuje v marketingu upadajúceho obchodného domu v Paríži. Nie je príliš ambiciózny, spokojne si žije so svojou manželkou Ninou. Do obchodu však prichádza manipulátorský Bertrand ako nový obchodný manažér, ktorý Louisa vtiahne do svojho podivného sveta.
22:50 Iná Zem (Another Earth), USA, 2011 (Plus)Psychologická sci-fi dráma Mika Cahilla (Východiskový bod) o možnosti paralelných svetov vykresľuje príbeh dvoch ľudí, ktorých životy spojila tragická udalosť. Mladú Rhodu prijali do špeciálneho astrofyzického programu MIT. Sníva o tom, že preskúma vesmír. Geniálny skladateľ John práve dosiahol vo svojej profesii vrchol a čoskoro sa mu má narodiť druhé dieťa. V predvečer objavu duplikátu Zeme sa však stane niečo, čo všetko zmení.
16.7.Štvrtok
20:25 Danton, Francúzsko, Poľsko, Nemecko, 1983 (ČT Art)Ukáž ľuďom moju hlavu, stojí za to! Gérard Depardieu v role muža, ktorého vlastná revolúcia poslala pod gilotínu. Koniec leta 1793. Danton sa vracia do Paríža. Mesto kľačí pod ťarchou hladu a strachu, gilotína je neustále v pohybe, v uliciach tečú potoky krvi. Nikto sa neodvažuje zastaviť teror, ktorý revolúcia rozpútala, každý sa bojí Robespierra a Saint-Justa. Dávne priateľstvo Dantona a Robespierra pretrhla revolúcia. Čoraz populárnejší Danton sa stane pre rivala Robespierra vážnou hrozbou. Snímka Andrzeja Wajdu si vyslúžila množstvo filmových trofejí, medzi nimi dominujú ceny za herecké výkony.
22:20 Po stopách krve, ČR, 1969 (ČT1)Autorský film Petra Schulhoffa nadväzuje postavou majora Kalaša na film Vrah skrývá tvář. V českej kinematografii tieto snímky predstavujú zásadný počin v detektívnom a kriminálnom žánri a to nielen v 60. rokoch. Detektívky sa opierajú o skutočné prípady a vyznačujú sa výborne vystavanou ťaživou atmosférou, umne vykonštruovanou zápletkou a výnimočnými hereckými výkonmi, ktorým kraľuje Rudolf Hrušínský v postave majora Kalaša.

17.7.Piatok
20:15 Collateral, USA, 2004 (Dajto)Pre Maxa (Jamie Foxx) už je jeho dvanásťročná práca losangeleského taxikára absolútnou rutinou. Ľudia prichádzajú a odchádzajú, ich tváre, mihajúce sa v spätnom zrkadle, si pamätá sotva do okamihu, keď za sebou zabuchnú dvere. Ale na klienta z dnešnej noci, nájomného zabijaka Vincenta (Tom Cruise), tak skoro nezabudne. Vplyvný drogový kartel sa má objaviť pred federálnym súdom a tak je treba eliminovať piatich korunných svedkov. Všetci sa vyskytujú v Los Angeles. Preto Vincent nastupuje do Maxovho taxíka, berie si ho ako rukojemníka a pre dvojicu sa začína rušná noc. Ak Max nebude spolupracovať, skončí s guľkou v hlave. Ak bude spolupracovať, stane sa komplicom. Keď sa po prvých komplikáciách stane žlté auto cieľom jednotiek L.A.P.D. a F.B.I., prežitie nesúrodej dvojice závisí od ich spolupráce.
20:50 Putovanie mladého skladateľa (Putěšestvije molodogo kompozitora), Rusko, 1984 (Dvojka)Skladateľ Nikuša zbiera v horských oblastiach porevolučného (1905) Gruzínska ľudové piesne. Zostrený policajný režim dusí v mene všeobecného fenoménu strachu akúkoľvek činnosť. Nikova nevinná aktivita pritiahne neurotického Leka, ktorý zamení želanie za utkvelú myšlienku, že Niko je spojka novej pripravovanej vzbury. V tomto duchu ho aj predstavuje po usadlostiach, kde tlejú a uhasínajú pramienky protestov proti režimu. Po očistnom vyspovedaní sa polícii z pripravovanej vzbury sa z mystifikácie stáva tragická dráma, plynúca k mrazivému finále, v ktorom sa zachráni len ten, ktorý to všetko tak nevinne a osudovo uviedol do chodu - mladý skladateľ. Sugestívnu atmosféru dotvára dômyselná štylizácia (pochmúrnosť scenérie, sošné herecké prejavy, statické objektivizujúce zábery celkov).
22:00 Bugsy, USA, 1991 (Jednotka)Životopisná krimidráma vykresľuje príbeh gangstra Benjamina Siegela presláveného v Amerike 40. rokov. V tom čase je vyslaný na západné pobrežie, aby prevzal tamojšiu mafiánsku organizáciu a jej obchody. Zoznámi sa s hollywoodskou smotánkou a tajne sníva o hereckej kariére. Presvedčí miestne podsvetie, aby preňho pracovalo a teraz už má dostatok času na to, aby sa venoval hollywoodskemu spoločenskému životu. Zamiluje sa do herečky Virginie Hill a začne premýšľať nad rozvodom so svojou manželkou. Jeho búrlivý milostný život znepokojuje mafiu, no Bugsy ich presvedčí o vybudovaní centra hazardných hier v mestečku uprostred nevadskej púšte, ktoré sa volá Las Vegas.
22:05 Majster (The Master), USA, 2012 (ČT2)Autorský režisér Paul Thomas Anderson (Hriešne noci, Magnólia, Čierna krv) snímky nominovanej na tri Oscary sa voľne inšpiroval postavou zakladateľa scientológie L. Rona Hubbarda. Zvrátený demagóg očarí mladého Freddieho, ktorý trpí následkom tráum z vojny. Prepadá sa čoraz hlbšie a nedokáže sa zaradiť do spoločnosti. Po stretnutí s charizmatickým Lancasterom Doddom začne prehodnocovať svoj doterajší život. Dodd sa ujme jeho liečby a očakáva, že sa stane oddaným stúpencom jeho učenia.
22:15 Pán Nikto (Mr. Nobody), Kanada, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, 2009 (ČT Art)Jaco Van Dormael (Toto hrdina, Ôsmy deň) o filme: „Moji producenti nechcú, aby som to povedal, ale Pán Nikto je vysokorozpočtový experimentálny film o mnohých životoch, ktoré môže prežiť jeden človek. Záleží len na rozhodnutiach, ktoré v priebehu života robíme. Každý má nekonečné množstvo možností a robí tak dobré i zlé rozhodnutia. Nemo Nobody si predstavuje všetky možnosti, ktoré mal. Film má stromčekovú štruktúru, v každej situácii, keď mal urobiť závažnú voľbu, domýšľame oba varianty. Žil by inak, keby vyrastal s matkou v Kanade alebo s otcom v Anglicku? Obrazne povedané a i my všetci stále znovu volíme, či sadnúť na vlak alebo zostať na stanici.“
18.7.Sobota
20:00 Spojenec (Inside Man), USA, 2006 (Prima Cool)Dokonalý zločin, ktorý v konečnom dôsledku nemusí byť zločinom, akým to na prvý pohľad vyzerá. Banková lúpež, rukojemníci, vyjednávanie. Clive Owen ako mozog do detailov vypracovanej krádeže, Denzel Washington ako policajt čeliaci najsofistikovanejšiemu prípadu svojej kariéry. Spike Lee za kamerou rozohral podľa scenára Russella Gewirtza brilantnú hru plnú premyslených ťahov. Žánrová chuťovka bez zbytočných akčných efektov, len čistá myseľ a ten správny motív.
20:00 Hellboy: Zlatá armáda (Hellboy 2: The Golden Army), USA, Nemecko, 2008 (Nova Cinema)Guilermo del Toro potešil svojich fanúšikov i milovníkov pekelníka s dobrými úmyslami, keď ho znova priviedol na svet v ďalšom pokračovaní. Hellboy je dospelejší, rafinovanejší a stále rovnako miluje svoje mačičky, cigary a, samozrejme, ohnivú Liz. Opäť sa pustí do boja so zlom, aby zachránil ľudstvo. Syn vládca podsvetia sa totiž chystá oživiť Zlatú armádu, ktorá by v momente zdecimovala svet.
21:35 Fargo, USA, GB, 1996 (ČT2)Snímka bratov Coenovcov inšpirovaná skutočnou udalosťou, ktorá sa stala v roku 1987 v americkej Minnesote, získala dva Oscary (scenár – Ethan a Joel Coenovci, herečka v hlavnej úlohe - Frances McDormand) z celkovo siedmich nominácií. Dnes už kultový nezávislý film sa odvíja od zlého nápadu obchodníka s autami, ktorý zápasí s finančnými problémami. Riešenie vidí vo fingovanom únose vlastnej manželky. Najme si dvojicu kriminálnikov a tá má požadovať od jeho svokra vysoké výkupné. To je len začiatok série nešťastných rozhodnutí, ktoré prinesú smrť mnohým ľuďom.
21:20 Blankytné hory alebo Nepravdepodobný príbeh (Golubyje gory, ili nepravdopodobnaja istorija), Rusko, Gruzínsko, 1984 (Dvojka)Satirický príbeh o mladom autorovi Sosovi, ktorý napísal poviedku Blankytné hory alebo Tchien-šan. Potom ju odniesol do jedného gruzínskeho nakladateľstva, kde si ju všetci chceli prečítať, až nakoniec... Snímka, ktorá sa s presnosťou trafila do obdobia začínajúcej prestavby, má šancu zaujať i dnes.
0:40 Nemecko v roku nula (Germania anno zero), Taliansko, Francúzsko, Nemecko, 1948 (Dvojka)Jeden z kľúčových predstaviteľov talianskeho neorealizmu Roberto Rossellini vždy ťal do živého a jeho snímky sa s nemilosrdným naturalizmom zarývali hlboko do duše diváka. Nemecko v roku nula je tragickým príbehom o ľuďoch zlomených vojnou. Medzi nimi žije aj 12-ročný Edmund živoriaci uprostred ruín vojnou zničeného Berlína. Aby pomohol sebe a svojej rodine prežiť, musí vymýšľať rôzne triky a drobné podvody. Edmunda jeho výchova v duchu národného socializmu nepripravila na porážku Nemecka a musí sa s ňou preto vyrovnávať po svojom.

19.7.Nedeľa
20:00 Oko berie (21) , USA, 2008 (Nova Cinema)Nadpriemerne inteligentní a nadaní študenti sa pod vedením profesora štatistiky stali skupinkou, ktorá dokáže svojho génia využiť i zneužiť. Vďaka svojim schopnostiam dokážu Las Vegas a jeho kasína ponúkajúce neuveriteľné možnosti zbohatnutia s ľahkosťou a eleganciou pokoriť. Okrem toho, že vedia spočítať karty, vymysleli i spôsob zašifrovanej komunikácie, kde každá jedna skladačka musí presne do seba zapadať a bez najmenšieho zaváhania fungovať. Inak by sa celý systém zrútil a šéf ochranky jedného z kasín, ktorému tu niečo nesedí, by zohratú partiu odhalil.
20:20 Lev v zime (The Lion in Winter), USA, 2003 (Jednotka)Dvojdielna historická dráma Andreja Končalovského nakrútená podľa divadelnej hry Jamesa Goldmana. Píše sa rok 1183 a v rodine anglického kráľa Henricha II. to doslova vrie. Jeho ženu kráľovnú Eleonóru zatvorili do veže, pretože sa ho už niekoľkokrát pokúsila zosadiť z trónu. Politická situácia však nie je jednoduchá a krajina potrebuje silného vodcu. Aj napriek obmedzeným možnostiam plánuje kráľovu demisiu a výmenu druhého preferovaného syna Richarda za kráľa. Henrich má však iné plány a zdá sa, že aj jeho ďalší synovia.
20:30 Pí a jeho život (Life of Pi), USA, Taiwan, GB, 2012 (Joj)Štyrmi Oscarmi (réžia, kamera, hudba, vizuálne efekty) ocenená dobrodružná snímka Anga Leeho vykresľuje neuveriteľný príbeh chlapca, ktorý sa musel počas záchrannej plavby na mori zmeniť na muža. Musel obstáť v konkurencii jedného z najväčších predátorov našej planéty a prežiť strastiplnú púť na pevninu. Príbeh odohrávajúci sa v priestore jedného člna je myšlienkovo a vizuálne bohatou ukážkou prežitia v extrémnych podmienkach.

TV tipy 13.7. - 19.7. 2015

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema