Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 15.6. - 21.6. 2009


15.6. PONDELOK

22:20 Posledné dni Sophie Schollovej (Sophie Scholl - Die letzten Tage), Nemecko, 2005 (Dvojka) Záznam posledných šiestich dní zo života Sophie Schollovej, popravenej nacistami za odbojovú činnosť. Súrodenci Sophie a Hans Schollovci boli členmi proti nacistickej skupiny Biela ruža. Biela ruža združovala odporcov režimu z radov univerzitných študentov. Títo mladí ľudia sa neuspokojili s pasívnou akceptáciou osudu, ktorý Nemecku pripravil Hitler, a snažili sa drobnými sabotážami a distribúciou ilegálnych letákov prispieť aspoň malou čiastkou k pádu Tretej ríše. 18. februára 1943 boli Sophie a Hans prichytení s letákmi na svojej univerzite a okamžite zatknutí...
00:45 Nôž vo vode (Nóz w wodzie), Poľsko, 1962 (Čt2) Filmový debut režiséra Romana Polanského sa stal po uvedení v roku 1962 pre poľskú kinematografiu významnou udalosťou. Psychologická dráma z prostredia Mazurských jazier, v ktorej sa predstavia iba tri postavy, predvádza mužskú ješitnosť aj morálny úpadok. Konflikt sebectva finančne zaisteného novinára a pozérstvo bezmenného študenta za prizerania cynickej manželky.



16.6. UTOROK
20:00 Všetci neboli vrahovia (Nicht alle waren Mörder), Nemecko, 2006 (Čt2) Berlín, 1943. Po manželovej smrti sa židovskej žene Anne Degen a jej desaťročnému synovi Michaelovi podarí uniknúť transportu. Nečaká ich však nič radostné. Obaja sa musia dva roky schovávať u rôznych ľudí, niekedy takmer nacistom pod nosom. Michael sa jednu dobu dokonca vydáva za člena Hitlerjugend. On a jeho matka zažijú radu dramatických situácií, v ktorých ide o život nie len im, ale aj každému kto im pomáha. A ako sa ukáže, ani po príjazde ruských vojakov ešte nemusí byť vyhrané. Nemecká dráma režiséra Jo Baiera, ktoré rozpráva o vojnových udalostiach z podobného uhla pohľadu ako Hřebejkova snímka Musíme si pomáhat, vznikla podľa skutočných udalostí.
21:00 Krajina hojnosti (Land of Plenty), USA/ Nemecko, 2004 (Filmbox) Dvadsaťročná Lana (Michelle Williams) sa vracia (po útokoch na Svetové obchodné centrum z 11. 9. 2001) do Spojených štátov zo západného brehu Jordánu. Po príchode sa snaží vypátrať svojho strýka Paula (John Diehl), okrem otca jej jediného žijúceho rodinného príslušníka, vyslúžilca americkej armády už od čias vojny vo Vietname. V Los Angeles sa zamestná v najchudobnejšej štvrti v misijnom dome rodinného priateľa – pastora Henryho (Wendell Pierce)...
21:25 Zakázané ovocie (Out of Sight), USA, 1998 (Markíza) Jack Foley je vo výbornej forme. A aj keď už má vek na to, aby sa konečne usadil a založil si rodinu, stále nie a nie opustiť svoj milovaný koníček, ktorým je vykrádanie bánk. Ale Jack už aj rovnako dobre pozná to, aké to je byť chytený. Zdá sa, že z posledného prípadu sa tak ľahko nevyvliekne a preto mu neostáva nič iné, ako pokúsiť sa o útek. A ani agentka Karen nič nezmení na tom, či si Jack dovolí ešte jednu, kráľovskú akciu, po ktorej sa pod ním navždy zľahne zem. Naopak, po čase sa totiž Karen čoraz viac pristihuje pri tom, ako ju k Jackovi čosi neuveriteľne priťahuje. Ak sa ho rozhodne vypátrať, nebude to preto, že ho chce zatknúť.
22:10 Konformista (Il Conformista), Taliansko/ Francúzsko/ SRN, 1970 (Dvojka) Jeden z najlepších filmov talianskeho režiséra Bernarda Bertolucciho je adaptáciou rovnomenného románu Alberta Moraviu, v ktorom sa pokúsil hľadať odpovede na bolestivé otázky o fašistickej minulosti Talianska. Tragický i opovrhnutiahodný antihrdina Marcello Clerici je predstaviteľom širokej strednej vrstvy konformistov, ktorí v túžbe po pokojnej existencii či z ľahostajnosti kolaborovali s neľudským režimom. Jeho bohato štruktúrovaný príbeh konfrontuje prítomnosť so spomienkami na minulosť, ktoré osvetľujú psychologické pozadie muža, zaťaženého traumami z detstva a nedostatkom sebadôvery...
23:50 Žiar tela (Body Heat), USA, 1981 (Markíza) Ned Racine je právnikom v malom mestečku na Floride. Okrem toho je nenapraviteľným sukničkárom, ktorého najväčšou záľubou je zoznamovať sa s pohľadnými ženami. Raz sa tak zoznámi s vydatou Matty Walkerovou  a prežijú spolu vášnivý románik. V ceste im  stojí Mattyin bohatý a žiarlivý manžel Edmund. Rozhodnú sa, že jediné riešenie je zavraždiť ho. Svoj plán dôkladne pripravia, v osudnú noc sa však Edmund, ktorý v dome začuje podozrivé zvuky, nečakane ozbrojí pištoľou, s čím milenci vo svojom pláne nepočítali.



17.6. STREDA
21:00 Devět kruhů pekla, Kambodža/ Československo, 1989 (Filmbox) Český lekár pátra po svojej zmiznutej kambodžskej manželke. Spomínanie na ňu tvorí hlavnú náplň retrospektívy. Snímka mapuje zverstvá  ultramaoistických komunistov, ktoré páchali v Kambodži na vlastných ľuďoch, a zároveň vykresľuje podmienky, ktoré viedli k jeho vzniku.
21:35 Nie som blázon (Nobody's Fool), USA, 1994 (Joj plus) Film nakrútený podľa románu Richarda Russoa je príbehom o láske, tolerancii a nádeji, ktoré by nemali chýbať v žiadnom živote. Režisér Robert Benton (Kramerová versus Kramer, Miesta v srdci, Nadine, Billy Bathgate) o ňom povedal, že "je tiež pôsobivým príkladom, ako rozumné bláznovstvo môže mať liečivé účinky". Hlavnú postavu stelesnil Paul Newman (Frajer Luke, Butch Cassidy a Sundance Kid). Za svoj herecký výkon v úlohe Sullyho získal celú radu významných ocenení.
23:25 Pred súmrakom (Before Sunset), USA/Rak./Švajč., 2004 (Prima) Film režiséra Richarda Linklatera volne nadväzuje na jeho snímku z roku 1995 Pred úsvitom. Film Pred úsvitom je romantickým príbehom o láske dvoch mladých ľudí, francúzskej študentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse sa stretli vo vlaku z Budapešti do Viedne a dej filmu sa odohrával v priebehu dvanástich hodín. Snímka končila rozlúčením oboch hrdinov po jednej spoločne strávenej noci. Celine a Jesse sa rozišli so sľubom, že sa znovu stretnú vo Viedni po šiestich mesiacoch.
00:25 Salvádor (Salvador), USA, 1986 (MGM) Štyridsaťdva ročný novinár Richard Boyle informuje v roku 1980 o občianskej vojne v malej stredoamerickej zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti ľavicovej revolučnej Fronte národného oslobodenia Farabunda Martího. Jej stúpenci sú likvidovaní eskadrami smrti, riadených armádou. Richard Boyle prežíva boje z bezprostrednej blízkosti a stáva sa dokonca svedkom zavraždenia arcibiskupa Romera. Po týchto skúsenostiach sa rozhodne utiecť so svojou priateľkou Mariou do Kalifornie.
00:50 Posledná žena (La Derniere femme), Francúzsko/ Taliansko, 1976 (Čt2) Zdanlivo všedný život mladej dvojice prebieha v niekoľkých plánoch, od sexu v jeho najfyzickejšej podobe, až k princípom ženskosti a mužskosti všeobecne a ich úloh v rodine aj spoločnosti. A ako u Ferreriho vždy, prejavia sa tieto vnútorné úvahy nakoniec úplne otvorene, v šokujúcom finále, ktoré sa dopredu neprezrádza.



18.6. TVRTOK
19:45 Zlodeji času (Time Bandits), Veľká Británia, 1981 (Film+) V ten večer sa malému Kevinovi jeho skriňa na šaty nepozdávala. Ozval sa podivný rachot a následne z nej vybehol kôň, na ktorom sedel jazdec v brnení. Keď sa Kevin prebral a vystrčil hlavu spod periny, jazdec bol preč a izba bola úplne normálna. Aj tak mu to nedalo a druhý večer si prichystal baterku a fotoaparát. Už takmer spal, keď sa mu zo skrine vyhrnulo do izby šesť trpaslíkov, ktorí ukradli Najvyššej bytosti Mapu, podľa ktorej sa dá cestovať v čase. Chtiac nechtiac sa Kevin stáva účastníkom ich výpravy
21:00 Môj učiteľ Ibrahim (Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran), Fran., 2003 (Filmbox) Momo je 13-ročný fešák, ktorý žije s otcom na periférii Paríža. Doma to nemá ľahké – matka odišla s iným chlapom, otcovi sa v práci veľmi nedarí a stále žije v napätí, kedy ho z nej vyhodia. A tak sa Momo radšej túla po okolí, užíva si život a stáva sa miláčikom miestnych prostitútok, ktoré mu čoskoro pomôžu stať sa chlapom. V škole života mu však najviac pomáha Ibrahim- majiteľ obchodu, kam chodí často nakupovať. Keď po otcovom odchode ostane Momo úplne sám, vytvorí sa medzi nimi blízky vzťah . Vyberú sa spolu na cestu do Ibrahimovej rodnej obce, ktorá navždy zmení ich život.

19.6. PIATOK
19:20 Stratené v preklade (Lost in Translation), USA/Jap., 2003 (Filmbox) Dvaja Američania sa náhodne stretávajú pri svojom pobyte v Tokiu. Postarší herec Bob (Bill Murray) tu nakrúca reklamu na whisky, mladé dievča Charlotta (Scarlett Johansson) je na výlete za svojim workoholickým manželom, fotografom. Stretnutie v hoteli prerastie behom putovania po celom meste v silné priateľstvo. Jemnú komornú drámu režírovala dcéra slávneho režiséra - Sofia Coppola.
23:05 Ragtime (Ragtime), USA, 1981 (Dvojka) Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty. 
             

20.6. SOBOTA
21:00 Kristove roky, Československo, 1967 (Čt2) Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života. Žije nezáväzne a bezstarostne. Musí sa rozhodnúť medzi dvomi ženami, medzi dedinou a mestom, medzi tvorbou a remeslom. Túži po umení a zároveň si uvedomuje, že sa niečím musí živiť. Postupne si vo vzťahu k blízkym ľuďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby cez toto poznanie napokon skúsil začať žiť svoj život nanovo a lepšie.
21:30 Pochybná sláva (Infamous), USA, 2006 (Film+) Film rozpráva príbeh amerického spisovateľa Trumana Capoteho, ktorý sa otvorene hlásil k svojej homosexuálnej orientácii. Na začiatku zastihuje Capoteho ako bezstarostného a veselého muža, ktorý sa s gráciou pohybuje vo vybranej spoločnosti, ktorá sa schádza v manhattanských kaviarňach. Postupne však spisovateľ o kľud prichádza, pretože sa čím ďalej tým viac necháva strhnúť jedným neobvyklým prípadom vraždy. V hlavných úlohách filmu režiséra Douglase McGratha sa predstavujú Toby Jones, Sandra Bullock  a Daniel Craig. 
22:45 Zbohom blues (Bye Bye Blues), Kanada, 1989 (Dvojka) V predvečer 2. svetovej vojny žije Daisy so svojim manželom šťastný a usporiadaný život v koloniálnej Indii. Keď ho povolajú na front, všetko sa mení. Rodina sa vracia do rodnej Kanady a Daisy sa rozhodne pridať k miestnej tanečnej kapele, aby ju pomohla zabezpečiť. Skupina získava čoraz väčšiu slávu a prestíž a ona sa postupne sa zamiluje do jedného zo svojich spoluhráčov. Z vojny sa však vracia jej manžel a tak sa musí postaviť pred neľahké rozhodnutie.
23:10 Vykúpenie (The Claim), UK/Francúzsko/Kanada, 2000 (Jednotka) Hľadač zlata predá svoju ženu a dcéru inému zlatokopovi za právo na zlatú baňu. O 20 rokov neskôr sa z neho stane bohatý muž, ktorý vlastní väčšinu mestečka Kingdome Come. Ale časy sa menia a jeho minulosť ho začne prenasledovať. Zememerač a jeho prieskumníci si vyberú mesto ako vhodnú zastávku železnice a v meste sa zrazu objaví mladá žena - zjavne predaná dcéra miestneho majiteľa zlatej bane.
             

21.6. NEDEA
13:40 Pán prsteňov: Návrat kráľa (The Lord of the Rings: The Return of the King), USA/ Nový Zéland/ Nemecko, 2003 (Prima) Nad Stredozemou sa zmráka. Brány temnej ríše Mordor sú otvorené a ako čierna záplava sa z nich valí obrovská armáda vedená samotným Sauronom. Má len jediný cieľ - zahubiť a zotročiť všetko živé. V ceste jej však stojí odvaha a chrabrosť bojovníkov z kráľovstiev Gondor a Rohan, ktoré sa museli spojiť v záujme záchrany ľudstva. Na ich čele bude stáť Aragorn, dedič gondorského trónu, a jeho verný priateľ, čarodejník Gandalf. Osudy ľudí, elfov, trpaslíkov a hobitov sú však aj v rukách Sama a Froda, ktorí na ceste do Mordoru vďaka zradnému Glumovi uviazli v priesmyku Cirith Ungol, stráženom obrovskou pavúčou Odulou. Podarí sa im dostať až k Hore osudu, kde jedine môžu zničiť obávaný Prsteň moci?
22:25 Rekviem (Requiem), Nemecko, 2006 (Čt2) Nemecká snímka vznikla podľa skutočného prípadu, ktorý šokoval Nemecko sedemdesiatych rokov. Je v ňom popísané jedno posledných praktikovaní exorcizmu v modernej bavorskej spoločnosti s tragickými následkami. U Michaely Klinger, hlavnej hrdinky filmu, bola diagnostikovaná epilepsia. Za podpory svojho otca a nesúhlasu bigotne veriacej matky sa stala študentkou univerzity a začala žiť študentským životom, podobne ako ostatné dievčatá v jej veku. Našla si priateľku Hannu a čoskoro sa objavila v jej živote aj láska k študentovi chémie Stefanovi. Akonáhle sa Michaela pokúsila vysadiť  lieky, objavovali sa u nej halucinácie, počula najrôznejšie hlasy a trpela víziami...
22:45 Tango a Cash (Tango & Cash), USA, 1989 (Markíza) Tento tip berte s rezervou. Jeho zaujímavosť je hlavne v tom, že ho nakrúcal ruský režisér Andrej Končalovskij (Dom bláznov). Vždy elegantne oblečený policajt Ray Tango (Sylvester Stallone) a jeho kolega nedbalého zovňajšku Gabe Cash (Kurt Russel) patria k najvýkonnejším ochrancom zákona v Los Angeles a dôkladne znepríjemňujú život a obchody mocnému gangsterskému šéfovi Perretovi (Jack Palance). Namiesto toho, aby ich nechal zavraždiť, sa Perret  rozhodne zbaviť svojich protivníkov premysleným spôsobom. Obaja policajti sú vylákaní do opusteného skladu a pomocou falošnej magnetofónovej nahrávky obvinení z vraždy federálneho agenta.
00:25 Vreskot (Scream), USA, 1996 (Filmbox) Kľudné mestečko v Kalifornii by prežilo ďalší lenivý a ospalý deň, ale študentka Casey Beckerová sa svojim spoluobčanom nedobrovoľne postará o desivé rozptýlenie. Stáva sa totiž prvou obeťou vraždiaceho maniaka, ktorá bola najskôr prinútená hrať s ním po telefóne šialenú hru, vďaka ktorej prišiel o život jej priateľ a následne aj ona sama.
HIT TÝŽDŇA

21.6. SOBOTA
21:00 Kristove roky, Československo, 1967 (Čt2) Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života. Žije nezáväzne a bezstarostne. Musí sa rozhodnúť medzi dvomi ženami, medzi dedinou a mestom, medzi tvorbou a remeslom. Túži po umení a zároveň si uvedomuje, že sa niečím musí živiť. Postupne si vo vzťahu k blízkym ľuďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby cez toto poznanie napokon skúsil začať žiť svoj život nanovo a lepšie. (viac o filme)
sHIT TÝŽDŇA

19.6. PIATOK
03:05 Aréna smrti (The Circuit), Kanada/ USA, 2002 (Joj) Dirk sa živil v ilegálnom klube bitkárov a vymetal podlahu s jedným súperom za druhým. Klub sa prezíval Circuit, a hlavnou atrakciou bola Aréna smrti. Čo je miesto, z ktorého nevedie cesta von, keď ste vnútri. Dirk sa o tom presvedčil na vlastnej koži. Vo chvíli, keď si uvedomil, že už je na masakrovanie slabších dosť starý, skúsil utiecť. Zmenil si identitu a začal sa živiť vyučovaním na univerzite. To by mu možno vydržalo do  dôchodku, keby sa do Circuitu nezapojil jeho mladší brat, ktorý bohužiaľ nemal dispozície rodeného bitkára. Dirk má tak dve možnosti. Buď nechá brata napospas osudu, alebo sa vydá na záchrannú misiu.


 

TV tipy 15.6. - 21.6. 2009

Autor: Tomáš Daneček
Zdroj: Kinema