Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 19.5. - 24.5. 2015

19.5.Utorok20:05 Keď sa Čína sťahuje do Európy (Quand la Chine délocalise en Europe), Francúzsko, 2012 (Dvojka)Tento dokument sa zaoberá premiestňovaním čínskej výroby do Európy a rastúcim počtom čínskych podnikov, ale aj robotníkov na starom kontinente. Po celej Európe získavajú čínske firmy kontrakty, investujú do priemyselných odvetví, ktoré zanikajú alebo sú v útlme. Zároveň skupujú podniky a vytvárajú nové pracovné miesta. Ale za akú cenu?20.5.Streda20:20 Firma (The Firm), USA, 1993 (Jednotka)Adaptácia rovnomenného bestselleru Johna Grishama, ktorého hlavným hrdinom je ambiciózny absolvent práv elitnej vysokej školy. Ten prijme lukratívne miesto v etablovanej advokátskej firme. Čoskoro zistí, že sa ocitol v nepríjemnej priepasti. Za honosným firemným štítom sa totiž skrýva organizovaný zločin. A pokiaľ sa niektorý zo zamestnancov vzoprie nemilosrdným pravidlám hry, rovnako nemilosrdne ho aj zabijú. Tom Cruise v jednej z podstatných úloh jeho kariéry v réžii Sydneyho Pollacka.21:35 Zánik samoty Berhof, ČR, 1983 (Dvojka)Temnota násilia a milosrdenstva v príbehu z horskej samoty, kde mala hrôza svoje posledné útočisko. Prvé povojnové leto na česko-poľsko-nemeckom pohraničí. Ľudia zo samoty Berhof sú zajatcami vervolfov, ktorí nepripúšťajú porážku Nemecka. Hlavnou postavou je rádová sestra Salome, ktorá na osamelý statok prináša všetko možné, len nie očakávané milosrdenstvo. Jeden z najlepších československých filmov 80. rokov nakrútil Jiří Svoboda.22:45 Neviditeľná (Die Unsichtbare), Nemecko, Francúzsko, 2011 (Jednotka)Mladá adeptka herectva Fine bojuje so všeobecným presvedčením svojho okolia, že je nevýrazná a neoplýva dostatkom talentu. Renomovaný režisér Kaspar Friedmann ju však obsadí do titulnej úlohy svojho predstavenia Camille. V jej zraniteľnosti vidí kvality, ktoré sa zhodujú s jeho predstavou hlavnej hrdinky a Fine čoraz krutejšími spôsobmi núti zostupovať hlbšie a hlbšie k osobnej tragédii, aby dosiahla čo najintenzívnejší herecký výkon.


21.5.Štvrtok22:00 Oznamuje se láskám vašim, ČR, 1988 (Dvojka)Hrdinom filmu Karla Kachyňu je mladý Karel, ktorý kotví s labskou loďou pri Drážďanoch. Spoločne s kamarátom Bohoušom prežíva na odstavenej lodi naloženej tabakom množstvo milostných dobrodružstiev s nemeckými dievčatami a ženami. Jedného dňa sa však Karel zoznámi s mladou veliteľkou hitlerjugend Ulrikou a dohodne si s ňou schôdzku. Všetko sa začne ako jedna z ďalších avantúr, no postupne sa medzi nich vkradne hlboký cit, s pomocou ktorého prekonávajú predsudky i hrôzy vojny. Po krátkom období šťastia ich lásku kruto poznačí vojna.22:00 Total Recall, USA, 1990 (Prima Cool)Dnes už kultová sci-fi klasika Paula Verhoevena nás zavedie do roku 2084, aby sme sa spoločne s hlavným hrdinom Douglasom vydali na neobvyklú cestu spomienok. Douglasa trápia nočné mory súvisiace s planétou Mars. Navštívi preto cestovnú kanceláriu Total Recall, ktorá ponúka dovolenku formou implantovaných spomienok. Vyberie si dovolenku na Marse v podobe tajného agenta. Vyjde najavo, že už jedny implantované spomienky má. Vzápätí sa ho pokúsia zavraždiť dvaja ľudia, ktorých považoval za svojich blízkych. A to je len začiatok spletitej cesty za odhalením pravdy v snímke ocenenej Oscarom za špeciálne efekty.22.5.Piatok21:55 Bojovali za vlasť (Oni sražalis za rodinu), Rusko, 1975 (Dvojka)Filmová epopeja režiséra, scenáristu a herca Sergeja Bondarčuka evokuje dni ústupu Červenej armády z donských stepí v júli 1942 a predstavuje pôsobivé psychologické portréty vojakov – ľudí s rôznym sociálnym a rodinným zázemím. Vojnová snímka je nakrútená podľa románu Michaila Šolochova.22:10 Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs), USA, 1991 (Jednotka)Keď chcete preniknúť do mysle masových vrahov, musíte sa stať pozorným žiakom toho najdesivejšieho z nich. Clarise, nadaná študentka akadémie FBI, musí prejsť tvrdou školou zvrátených hier a hádaniek, aby vyriešila prípad vraha, ktorý sťahuje svoje obete z kože. Jej poradcom sa stane obávaný psychiater Hannibal Lecter, odsúdený na doživotie za brutálne vraždy a kanibalizmus. Piatimi Oscarmi v hlavných kategóriách ocenená trilerová klasika s démonickým Anthony Hopkinsom a talentovanou Jodie Foster patrí vo svojom žánri medzi to najlepšie.22:10 Tajomstvo ich očí (El secreto de sus ojos), Argentína, Španielsko, 2009 (ČT Art)Juan José Campanella nakrútil príbeh právnika na odpočinku, ktorý píše román a dúfa, že uzavrie prípad jednej nevyriešenej vraždy a vyrovná sa neopätovanou láskou ku svojej bývalej nadriadenej. Argentínsko-španielska snímka, ktorá získala Oscara za cudzojazyčný film, otvorí hrdinovi príbehu dvere, čo už nedokáže zatvoriť.

23.5.Sobota13:15, 22:35 Blázni zo štadióna (Les fous du stade), Francúzsko, 1972 (Jednotka)Francúzska komédia v réžii Clauda Zidiho si berie na mušku štvoricu mladých mužov, ktorí sa vydajú na prázdniny na vidiek, aby si tu užili slnko, vodu a hlavne príjemné ničnerobenie. Nakupovať chodia k obchodníkovi Julesovi. Prefíkaný majiteľ obchodu využije to, že im padla do oka jeho krásna dcéra. A tak sa mladíci nechajú v obchode okrádať, zapoja sa do výzdoby mesta a dokonca si oblečú i pretekárske dresy. V zápale boja zabudnú aj na svoju vysnívanú dovolenku.22:45 Olivier, Olivier, Francúzsko, 1992 (ČT Art)Dráma Agnieszky Holland podľa skutočnej udalosti nás zavedie na francúzsky vidiek, kde žije jedna spokojná rodinka. Jedného dňa sa však všetko zmení. Matka pošle malého Oliviera k babičke s obedom. Od tej chvíle ho už neuvidí. Policajt, ktorý zmiznutie dieťaťa vyšetroval, sa po 6 rokoch na policajnej stanici v Paríži stretáva s chlapcom, ktorý sa na Oliviera nápadne ponáša. Chlapec si však na detstvo vôbec nepamätá. 0:10 Vec (The Thing), USA, 1982 (Plus)Mrazivá atmosféra Carpenterovho sci-fi hororu je dokonalou ilúziou skutočného chladu nielen vďaka antarktickej klíme, ale najmä pre všadeprítomnú hrozbu mimozemského vraždiaceho zla, ktoré z kolegov výskumníkov urobí nepriateľov na život a na smrť. Nadpozemská hudba Ennia Moriconneho opäť presvedčila, akú má moc, a mimozemskú silu sprevádzala až do poslednej kvapky krvi a strachu. Prelomový horor Johna Carpentera vychádza z poviedky Johna Wooda Campbella Jr. a je remakom rovnomenného filmu z roku 1951, ktorý bezpochyby prekonal.

24.5.Nedeľa22:00 Frida, USA, Kanada, 2002 (Jednotka)Extravagantná mexická maliarka Frida Kahlo v podaní Salmy Hayek prežila búrlivý život plný bolesti a lásky, škandálov, milostných avantúr s mužmi i so ženami. Najviac ju však determinoval vzťah s manželom Diegom Riverom, známym mexickým maliarom a jej mentorom. Netvorila len umenie, ale angažovala sa aj v politike. Známy je aj jej románik s ruským revolucionárom Trockým.22:45 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Nova)Nespravodlivo obvinený muž odsúdený na trest smrti sa vzoprie ortieľu a unikne z rúk zákona, aby na vlastnú päsť pátral po skutočnom vrahovi svojej ženy. Uznávaný chirurg v podaní Harrisona Forda je neustále o krok vpred pred políciou, no tá na čele s agentom Sam Gerhardom (Tommy Lee Jones) mu nedá ani na chvíľu vydýchnuť. Neustále na behu so stúpajúcim adrenalínom v krvi doktor čelí výzvam, aby očistil svoje meno a vydal do rúk polície skutočného vraha.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2015

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema