Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 2.5. - 8.5. 2016

02.05.Pondelok

10:15 Vek nevinnosti (The Age of Innocence) USA, 1993, Romantický/Historický (Nova Cinema)Historická, romantická dráma Martina Scorseseho zobrazuje život vyššej vrstvy v New Yorku na konci 19. storočia. Vtedajšia spoločenská smotánka sa riadila pevnými pravidlami, prevzatými od európskych aristokratov, ktoré určovali čo je a čo nie je vhodné. Do tohto prostredia spadá aj mladý právnik Newland Archer a jeho nevinná snúbenica May Wellandová. V priebehu svadobných príprav však do mesta prichádza príťažlivá európska šľachtičná Olšenská. Nespútaná tamojšími konvenciami síce nie je spoločensky prijateľná, ale Newlanda jej sloboda a vášnivosť uhranie. Najväčšou devízou Scorseseho snímky je bezpochyby absolútne verné znázornenie dobových mravov, psychiky, pokrytectva ale i prekrásnej módy a architektúry. To všetko v opulentnom balení, za ktoré film získal Oscara za kostýmy.
20:10 Momentky Slovensko, 2008, Dokumentárny/Hudobný (Dvojka)Dokumentárny film o Dežovi Ursinym, jednom z najväčších slovenských hudobníkov. Vo filme vystupujú ľudia, ktorých počas svojho života nejakým spôsobom poznamenal, ako napr. dlhoročný spolutvorca a básnik Ivan Štrpka, kolegovia Marián Varga a Andrej Šeban, ale aj producenti a priatelia. Prostredníctvom krátkych "momentiek", ako znel aj názov jedného z Ursinyho albumov, Krištúfek vytvára kolážovitý portrét tohto pozoruhodného umelca od mladosti až po obdobie vnútorného zmierenia pred jeho predčasnou smrťou.
21:55 Osud človeka (Sudba cheloveka) Sovietsky zväz, 1959, Vojnový/Životopisný (ČT2)Vojnová adaptácia rovnomennej novely Michaila Šolochova začína v roku 1946, kedy sa na brehu rieky stretáva spisovateľ s neznámym pocestným. Po chvíľke sa spisovateľ dozvie, že dotyčný nemal príliš šťastný život. Bol vodičom vo Voroneži, kde sa tiež oženil, mal syna a neskôr aj dve dcéry. Po lyrickom začiatku života však prišla druhá svetová vojna a on musel narukovať. Pocestný – Andrej Sokolov – sa tak následne rozhovorí o otrasných podmienkach života za vojny, o utrpení vo vojenských lágroch a strate ľudskej dôstojnosti. Postupne však vychádza najavo aj jeho nepoddajnosť a odvaha čeliť svojmu osudu. Psychologická sonda zlomenej mysle ruského vojaka, zomletého vojnovou mašinériou, je tragédiou jednotlivca, padajúceho a opäť vstávajúceho na nohy.
22:35 Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragon Tattoo), USA/Švédsko/Veľká Británia/Nemecko, 2011, Krimi/Mysteriózny/Thriller (Plus)Finančný reportér Mikael Blomkvist pátra po praneteri švédskeho priemyselníka Henrika Vangera, ktorá ešte ako mladé dievča záhadne zmizla v roku 1966. Vanger je presvedčený, že ju zavraždil niekto z členov jeho rodiny. Mikael sa tak vydáva na odľahlý ostrov pri švédskom pobreží, kde sa pustí do vyšetrovania. Spojí sa s hackerkou Lisbeth Salanderovou, ktorá je aj napriek výstrednému vzhľadu špecialistkou a výbornou detektívkou. Pre svoju tragickú minulosť - mužov, ktorí nenávidia ženy, znenávidela spoločnosť aj ľudí. Fincherova verzia zachováva aj formálnu vernosť svojej predlohe a preberá všetky unikátne prvky, ktorými oplývala, ako neobmedzovanie sa na jednu postavu, vykresľovanie postáv cez rôzne pohľady a pod.

03.05.Utorok
20:00 Vražda v salónním coupé, Česko, 1997, Komédia (ČT2)V luxusnom salónnom kupé medzinárodného rýchlika cestujú traja pasažieri. Menovite slávny český policajný inšpektor Trachta, priemyselník Meyer, vyrábajúci kožuchy, rum a šamotové tehly, a továrnik Bierhanzel, výrobca mastí na hustnutie vlasov. V Istanbule si prisadne ešte inšpektorov žiak Jindřich Hlaváček, dokončujúci svoju diplomovú prácu o vlakovej kriminalistike. Cesta prebieha pokojne až do chvíle, kedy továrnika Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward za pomoci šliapacej vŕtačky síce situáciu vyrieši, ale Bierhanzel o chvíľu na to zomiera. Ďalšia divadelná hra Járy Cimrmana, v ktorej zúročil svoje skúsenosti z policajnej služby, nás pomocou série fundovaných prednášok oboznámi s kriminalistickou praxou.
21:10 Kačacia polievka (Duck Soup) USA, 1933, Komédia/Muzikál (ČT art)Hrdinom príbehu je mierne vyšinutý Rufus T. Firefly, ktorý sa za pomoci bohatej pani Teasdaleovej, stane diktátorom krajiny Freedonia. Fireflyovu situáciu komplikuje intrigujúci veľvyslanec vedľajšej Sylvanie, ktorý sa usiluje o ruku pani Teasdaleovej. Sylvania do krajiny nasadila aj svojich agentov: Pinkyho s húkačkami za pásom, ktorého hrá Harpo a Chicoliniho, ktorého hrá Chico. Tí svojím zmätkárstvom, spôsobia viac škody ako osohu. Keď je Chicolini pristihnutý a postavený pred súd, ujíma sa jeho obhajoby samotný Firefly a aby toho nebolo málo, zverí mu ministerstvo vojny. Film vyvrcholí bláznivou tanečnou scénou, kedy sa celý štát raduje z vyhlásenia vojny. Najbláznivejšia a najsurreálnejšia komédia všetkých čias výborne pracuje so slovnou i situačnou komikou.
04.05.Streda
15:45 Zlomený šíp (Broken Arrow), USA, 1950, Western/Romantický (Prima MAX)Medzi osadníkmi a Apačmi panujú neustále spory, ktoré často eskalujú do ozbrojených konfliktov. Vojak Tom Jeffords sa spriatelí s náčelníkom Apačov Cochisom a vzájomne sa od seba učia. Súčasne sa zamiluje do indiánskeho dievčaťa Sonseehray, s ktorou sa dohodnú na vzájomnej láske. Cochise umožní americkej pošte nerušený prejazd jeho územím a zároveň sa prezident Grant rozhodne uzavrieť s Apačmi mierovú dohodu. Niektorí belosi však sú proti dohode a vlákajú skupinu indiánov, na čele s Cochisom, Jeffordsom a Sonseeahray do pasce. Jeffords končí zranený a Sonseeahray zastrelená. Indiánske posily na oplátku napadnú poštový voz. Jeden z prvých filmov, ktorý započal tradíciu revizionistických westernov, kde Indiáni nie sú len tí zlí a zákerní a bieli pionieri charakterní a dobrí.
20:15 Najvyššia ponuka (La Migliore offerta), Taliansko, 2013, Dráma/Romantický/Krimi (Prima MAX)Virgil Oldman vlastní najznámejšiu aukčnú sieň v meste a je uznávaným svetovým znalcom starožitností. Síce je už starý muž, ale v priebehu svojho života ešte nemiloval žiadnu ženu. Každý deň po práci sedí vo veľkom kresle vo svojej tajnej miestnosti, obklopený originálnymi obrazmi žien od najznámejších umelcov, ktoré zhromažďuje celý svoj život. Jedného dňa mu zatelefonuje mladá žena menom Claire a požiada ho o ohodnotenie majetku zdedeného po rodičoch. I napriek tomu, že sa vyhýba osobnému stretnutiu, Oldman ponuku prijíma. Zdanlivo nevinná hra na mačku a myš ho začne zaujímať čoraz viac, pretože túžba odhaliť identitu tajomnej ženy je silnejšia, ako jeho profesionálne zásady. Snímka sa síce pohráva s prvkami midcultu, keďže hovorí o svete vysokého umenia a milostnom vzplanutí dvoch ľudí, ktorí sa postupne naučia žiť, ale to všetko sa majstrovsky popiera v závere.

05.05.Štvrtok
20:55 Mlýny, Česko, 1994, Komédia (ČT art)Hra na motívy ranej hry Václava Havla a Karla Bryndu Život pred sebou sa odohráva v časoch socializmu v nemenovanom vojenskom útvare. Dej sleduje zastrelenie civilistu pri strážnej službe. To poskytlo východisko pre ostrú satirickú komédiu, zachytávajúcu podobu ľudovej armády ako absurdného stroja na potláčanie ľudských charakterov. Inscenácia je postavená najmä na situačnej komike a svojráznom hereckom prejave.
22:25 Protektor, Česko, 2009, Dráma/Romantický/Vojnový (ČT2)Rozhlasový reportér Emil Vrbata a herečka Hana sú manželia. Hana slávi prvé úspechy vo filme a keďže má veľa ctiteľov, Emil začína žiarliť. Nemecká okupácia a začiatok vojny však ich životy absolútne zmení. Hana má problémy kvôli svojmu židovskému pôvodu a jej rozbehnutá kariéra sa znenazdajky končí. Emil využije šancu na záchranu, ale aj ovládnutie Haninho života. Odmietne rozvod, „v záujme“ Haninej ochrany zotrvá v rasovo zmiešanom manželstve a stane sa hlasom nemeckej propagandy. Emilova sebaúcta sa však rúca a láska k Hane sa mení v systematický dozor. Na úteku od milenky ukradne cudzí bicykel, a z rozhlasu sa šíri poplašná správa: "V Prahe bol spáchaný atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha, jeden z páchateľov ušiel z miesta činu na bicykli …" Formálne brilantný obraz podľahnutia ideológii, motivovaného dobrými úmyslami.
23:25 Enderova hra (Ender's Game) USA, 2013, Sci-fi/Akčný (JOJ Cinema)Zem sa po zničujúcom mimozemskom útoku rozhodne vycvičiť pre vojenské účely novú generáciu geniálnych detí, ktoré sa majú v nasledujúcej nevyhnutnej bitke pokúsiť odvrátiť zničenie planéty. Ti najtalentovanejší sa ocitnú vo vojenskej škole na orbitálnej stanici, kde podstúpia mnohoročný výcvik a súťaž o to, kto se napokon stane hlavným veliteľom medzinárodných síl. V atmosfére násilia a neustáleho boja v tzv. "Battle room", ktorá zlepšuje strategické i fyzické vlastnosti a kde vyniká hlavný hrdina Ender, sa formujú mladí ľudia pre potreby armády. Ender sa postupne presúva do veliteľskej školy, kde vedie ostatných do boja v simulovanej vojne, pretože tá skutočná sa blíži rýchlejšie ako sa predpokladalo. Teenager Ender je tak postavený do čela medzinárodnej flotily, avšak jeho inteligencia a empatia ho nútia pochybovať o správnosti blížiacej sa totálnej vojny.
06.05.Piatok
20:00 Oslobodenie V - Posledný úder (Osvobozhdenie: Posledniy shturm), Východné Nemecko/Taliansko/Poľsko/Juhoslávia/Sovietsky zväz, 1971, Vojnový/Historický (ČT2)Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. Červená armáda sa za pomoci tunelov dostala až do stanice metra Kaiserhof. Hitler vydal okamžite rozkaz, aby bola podzemná dráha zatopená. Tá pritom slúžila ako úkryt pre civilistov i zhromaždisko zranených. Sovietom sa aj napriek tomu podarilo prebojovať až do Berlína. Niekoľko fanatických generálov sa aj napriek zúfalej situácii rozhodlo nevzdať a bojovať až do konca.
20:15 Na sever Aljašky (North to Alaska), USA, 1960, Western/Komédia (Prima MAX)Dobrodružný film o láske, zlate a drsnom živote zlatokopov sa odohráva v roku 1890. Jeho hlavnými hrdinami sú dvaja priatelia, Sam McCord a George Pratt, ktorí po troch rokoch driny konečne narazia na zlato. Zatiaľ čo George zostane pri bani, Sam sa vydá do Seattlu, aby nakúpil stroje na dolovanie a priviezol Georgovu snúbenicu Jenny. Lenže tá sa medzitým vydala za iného. Sam sa však rozhodne, že Georga poteší a privedie mu francúzsku tanečnicu Michelle. Tá s ním však ide preto, že trochu nepresne pochopila Samovo vysvetlenie. Georgovi sa síce Michelle páči, avšak uvedomí si, že ona v skutočnosti miluje Sama a Sam zase ju. Vytovrí teda plán, ktorý má dvojicu prinútiť k tomu, aby si vyjavil svoje city. Aby toho nebolo málo pri nálezisku sa objaví Michellin bývalý partner, majiteľ hotela Frank Canon, ktorý má na baňu zálusk.
22:05 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, Česko/Slovensko/Japonsko, 2009, Animovaný/Rozprávka (Dvojka)Na zapadnutej povale starého domu žijú v zaprášenom kufri štyria kamaráti: bábika Nezábudka, pôžitkársky medvedík Mucha, drevený rytier Krasoň a neposedný plastelínový škriatok Šubrt. Sú veselí, hraví a každý deň si pri raňajkách vylosujú, kto bude mať v ten deň narodeniny. Mucha pracuje ako signalista na neďalekom nádraží, Šubrt ako rušňovodič a rytier Krasoň jazdí denne vlakom do Dračej jaskyne, kde zvádza tuhý boj s nafukovacím Drakom. Jedného dňa však idylu zničí vládca Ríše Zla - pobronzovaná sadrová "Hlava". Nariadi svojim sluhom, aby Nezábudku uniesli, ale kamaráti sa vydajú bábiku zachrániť. Cestou na nich číhajú nebezpečné prekážky, ale na pomoc im prichádzajú aj ďalší obyvatelia povaly.
22:35 Obeť (Zhao shi gu er), Čína, 2010, Dráma/Historický (Jednotka)Výpravný kostýmový film o krvavej pomste. Mladého generála Zhao Shua, ktorý sa vracia z víťaznej bitky, nadšene zdraví celé mesto. Na jeho úspech žiarli bývalý veliteľ cisárskych armád Tu'an Gu a keďže sa vrtošivý cisár moci svojich generálov obáva, využíva každú príležitosť, aby ich poštval proti sebe. Tu'an Gu sa preto rozhodol cisára odstrániť a prikáže alchymistovi, aby pripravil elixír. Krvavý palácový prevrat a smrť cisárskych rodičov prežije len nemluvňa, ktorého sa ujíma doktor Cheng Ying. Výpravná historická dráma o krvavej pomste je dielom Kaige Chena, prvého čínskeho režiséra, ktorý získal Zlatú palmu v Cannes.

07.05.Sobota
13:05 Šepot srdca (Mimi wo sumaseba), Japonsko, 1995, Animovaný/Romantický/Rodinný (ČT :D)Štrnásťročná Shizuko má zrovna záverečné skúšky, ale popritom nezanedbáva ani čítanie beletrie. Čitateľskú vášeň zdedila po svojom otcovi, zamestnancovi knižnice, ktorú Shizuko pravidelne navštevuje. Na výpožičných lístkoch v knihách, ktoré ju zaujímajú, sa opakuje meno Seidži Amasawa. Jedného dňa na ceste do knižnice stretne podivného kocúra a keď sa za ním vydá, objaví malý antikvariát, ktorý sa pre ňu stane miestom očarenia i inšpirácie, ale aj priateľstva a lásky. Film z produkcie slávneho animovaného štúdia Ghibli je oslavou remeselníkov, tvorivého zápalu a tvrdej práce, ktorú si každý talent vyžaduje. Štýl fantastického sveta, ktorý Šizuku vo filme rozohráva, bol inšpirovaný obrazmi japonského surrealisticko-impresionistického maliara Naohisa Inoueho.
14:10 Vyšší princip, Československo, 1960, Psychologický/Vojnový (ČT1)Vedľa tlmeného holdu ľudskej odvahe tu Krejčík prvýkrát od konca vojny ukázal, čo zmôže všadeprítomný strach, a tiež zrušil falošnú ilúziu o jednote národa semknutého v boji s nepriateľom. Dej filmu sa odohráva v roku 1942 potom, čo bol spáchaný atentát na Heydricha. V krajine je výnimočný stav a nacisti sa mstia na civilnom obyvateľstve. Sledujeme tu však všednú statočnosť a hrdosť ľudí postavených tvárou v tvár smrti. V jednom malomestskom gymnáziu, kde sa práve najvyšší ročník pripravuje na maturitu, je priebeh narušený zatknutím troch chlapcov za to, že na portrét zabitého Heydricha primaľovali fúzy. Aj napriek sľubu veliteľa gestapa a snahe profesora Málka, končia všetci traja popravení. Vyšší princíp Jiřího Krejčíka sa stal spolu s Weissovým filmom Romeo, Julie počiatkom kinematografickej druhej vlna vojnovej prózy. Po rokoch schematizmu a heroického pátosu sa na konci 50. rokov mohli začať tvoriť diela, ktoré tému vojny skomornili a v ktorých hrdinstvo tých, ktorí sa postavili na odpor proti zlu a nacistickej krutosti, už nebolo na prvý pohľad toľko zjavné.
20:00 Frankenweenie (Frankenweenie), USA, 2012, Animovaný/Komédia/Rodinný (Nova Cinema)Keď mladý Victor nečakane príde o svojho milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vedu a svojho najlepšieho priateľa privedie znova k životu Snaží sa svoj výtvor ukrývať, ale keď sa Sparkymu podarí uniknúť, Victorovi spolužiaci, učitelia i ostatní obyvatelia mesta zistia, že znovuzrodenie môže mať príšerné následky. Kreativita a veda sa totižto stretáva s bigotnosťou a dogmatizmom malomesta. Oslava bádania a vedeckej zvedavosti poukazuje na potrebnosť jednania od srdca. Vo filme to Burton kreatívne znázorňuje rozličnou mutáciou domácich miláčikov, ktorí získavajú podobu na základe pohnútok svojich majiteľov.

08.05.Nedeľa
09:20 Tintin v chráme slnka (Tintin et le temple du soleil) Belgicko/Francúzsko/Švajčiarsko, 1969, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)Archeológovia, ktorým sa podarilo nájsť starý chrám Inkov, sa stanú obeťou kliatby. Po návrate domov každý z nich ochorie. Súčasne s tým ukradnú múmiu a unesú profesora Tournesola. Tintin a Handdock sa v snahe pomôcť im a zároveň zachrániť profesora Tournesola, rozhodnú podniknúť dobrodružnú cestu do Peru. Snímka Eddieho Latesteho výborne vystihla mrazivú až hororovú atmosféru a zároveň aj roztomilosť komiksovej predlohy.
12:40 Jackie Chan: Superpoliš 1 (Ging chaat goo si), Hong Kong, 1985, Akčný/Komédia/Krimi (Dajto)Po neúspešnom americkom filme Ochranca sa rozhodol Jackie Chan nakrútiť hongkonský remake, ktorý by lepšie odzrkadľoval jeho autorský zámer. Hrá tu policajta Jackieho, ktorý po náročnom prenasledovaní nakoniec zatkne drogového dealera. Následne dostane za úlohu chrániť hlavnú svedkyňu, ktorá má proti nemu vypovedať, avšak v nestráženej chvíli ju unesú a na Jackieho hodia vraždu policajta. Celý príbeh končí vo veľkolepom finále v obchodnom dome, ktoré preslávilo nielen film, ale aj Jackieho Chana a spravilo z neho hviezdu prvej veľkosti. Pri nakrúcaní tejto sekvencie Jackie utrpel jedno zo svojich najhorších zranení, keď si zlomil siedmy a ôsmy stavec.
13:25 Smrť krásnych srncov, Československo, 1986, Tragikomédia, (Nova)Leo Popper trávi s rodinou chvíle pohody, rybárčenia a pozorovania stáda sŕn na chalupe u prievozníka Prošku. Po tvrdých začiatkoch sa Leo stane úspešným predajcom vysávačov Elektrolux, vďaka čomu si môže splniť svoj sen, tj. kúpiť si vlastný rybník plný kaprov. Hoci sa ukáže, že rybník, ktorý kúpil je prázdny, nevzdá sa a zaháji vlastný chov. Po príchode nacistov a oznámení, že Hugo a Jirka musia ísť do transportu, rozhodne sa ich Leo poriadne vykŕmiť, aby útrapy prežili.
16:00 ... a rána sú tu tiché (A zori zděs tichije), Sovietsky zväz, 1972, Vojnový/Dráma (Jednotka)Vojnová dráma podľa novely Borisa Vasiljeva zachytáva tragické osudy ženského oddielu na severozápade Ruska. Piatim mladým dievčatám vojna vzala úplne všetko a teraz v odľahlej oblasti blízko fínskych hraníc pod velením desiatnika Vaskova strážia protileteckú artilériu. Keď ich obkľúči skupina šestnástich nacistických vojakov, musia podstúpiť skúšku skutočného hrdinstva. Príbeh v tomto filme je zaujímavejší o to viac, že mladé ženy zabíjajú mladých mužov, pričom niektorí im pripomínajú priateľov. Snímka famóznym spôsobom poukazuje na nezmyselnosť smrti ľudí zapríčinenej ľuďmi.
21:15 Kľúč k minulosti (Elle s'appelait Sarah), Francúzsko, 2010, Dráma (ČT art)Desaťročná Sarah je spolu so svojimi rodičmi o polnoci zadržaná francúzsku políciou, ktorá zatýka židovské rodiny. V zúfalej túžbe zachrániť svojho brata ho zamyká do skrine a sľubuje mu, že sa pre neho vráti, akonáhle budú oslobodení. O 67 rokov neskôr sa príbeh Sarah prepletá s príbehom Julie Jarmond, americkej novinárky vyšetrujúci dávny záťah s názvom Vel'd'Hiv. Novinárka odhaľuje príbeh o židovskej rodine, ktorá bola vytlačená z miesta, ktoré je teraz jej domovom. Akonáhle začne vnímať a žiť rovnako ako Sarah, jej svet sa otočí hore nohami.

TV tipy 2.5. - 8.5. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema