Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

Tv tipy 20.8. - 26.8. 2018

Pondelok

20:30 Muž z Hongkongu (Les Tribulations d'un chinois en Chine) Francúzsko/Taliansko, 1965, Komédia/Dobrodružný (Dvojka)Hlavnou postavou filmu je Artur Lempereur, ktorý sa aj napriek rozprávkovému bohatstvu neuveriteľne nudí. Spoločne so svojou snúbenicou Alicou, jej matkou Suzy a jej priateľom sa plaví do Orientu a márne sa pokúša o samovraždu, čo je jediný spôsob ako uniknúť nude. Vo chvíli, keď sa mu nepodarí deviaty pokus, dostane správu, že prišiel o všetky peniaze. A tak sa Artur poistí na dva milióny dolárov, ktoré v prípade jeho smrti dostanú Alice a jeho orientálny priateľ Goh, ktorého požiada, aby najal profesionálnych zabijakov, ktorí by ho zabili. Lenže práve keď sa tak stane, zoznámi sa Artur s očarujúcou striptérkou Alexandrinou a zrazu sa mu chce strašne žiť. Nezostáva mu nič iné, než sa pokúsiť uniknúť všetkým nástrahám, ktoré na neho najatí zabijaci chystajú a nájsť Goha, aby vrahov odvolal.
22:15 Mŕtvy muž (Dead Man) USA/Nemecko/Japonsko, 1995, Western/Dráma/Poetický (ČT art)Mladý účtovník William Blake práve prišiel o rodičov a rozhodol sa hľadať nové miesto na Divokom západe. Po príchode do mestečka na konci koľajníc však zisťuje, že má mesačné meškanie a majiteľ oceliarní si už za neho dávno našiel náhradu. Neznalý miestnych pomerov sa dostane do konfliktu a v sebaobrane zabije muža. Následne musí s ťažkým zranením utekať do divočiny. Jeho útek sa mení na tajomnú duchovnú cestu, počas ktorej sa za pomoci Indiána z nezrelého mladíka stáva Mŕtvy muž, ktorý stále viac rozumie životu a spoznáva ho z druhej strany. Vizuálne strhujúci film s temnou hudbou Neila Younga, mystickým podtextom a básnickými kvalitami je vrcholným dielom Jima Jarmuscha, ktorý absolútne poprel všetky zaužívané konvencie žánru western.
Utorok
15:10 Spřízněni volbou, Československo, 1968, Dokumentárny (ČT2)Celovečerný dokumentárny film, ktorý zachytáva atmosféru obdobia od 14. do 30. marca 1968, kedy abdikoval Antonín Novotný z funkcie prezidenta republiky a následne bol zvolený za prezidenta armádny generál Ludvík Svoboda. Čelní politickí predstavitelia ako Ludvík Svoboda, Alexander Dubček, Alois Poledňák, Gustáv Husák a ďalší sú tu zachytení v bežných, často súkromných rozhovoroch medzi sebou, z čoho vznikla mozaika záberov, ktorá vystihuje obraz doby a jej vnútornú vypätú atmosféru.
20:20 Ida (Ida) Poľsko/Dánsko/Francúzsko/Veľká Británia, 2013, Historický/Dráma (Dvojka)Kým sa osemnásťročná novicka Anna stane mníškou, musí navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii doteraz nevedela. Ukáže sa však, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a sudkyňa, ktorá v 50. rokoch posielala na smrť kňazov, mníšky a ďalších skutočných či domnelých odporcov režimu. Toto nečakané stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva i svojho židovského pôvodu. Cynická, životom ostrieľaná, avšak vlastným svedomím stíhaná Wanda je v mnohom pravým protikladom Idy, ktorá počas spoločného pátrania po prvýkrát zakúša pokušenia vonkajšieho sveta. Film získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara, Baftu či New York Film Critics Circle za najlepší cudzojazyčný film.
20:30 Dubček, Slovensko, 2018, Historický/Životopisný (Jednotka)Na čele mnohých významných spoločenských zmien v Československu stál koncom 60-tych rokov Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom bol v roku 1968 symbolom slobody. Lenže vojská piatich armád Varšavskej zmluvy demokratizačný proces v našej krajine pochovali. Snímka sleduje jeho subjektívne spomínanie na udalosti Pražskej jari, ako aj jeho útrapy počas normalizačnej éry.
21:55 Ucho, Československo, 1970, Dráma/Psychologický (Dvojka) Z bujarej recepcie na Hrade privezie auto ministrovho námestníka Ludvika a jeho podnapitú ženu Annu. V dome nefunguje telefón ani elektrický prúd. Anna pije ďalej, Ludvík spomína na vládnu recepciu a premietajú sa mu v hlave rozhovory o zatknutí jeho kolegu. Ludvík si uvedomuje, že je odpočúvaný a sledovaný. Začína ničiť kompromitujúce materiály. Náhle sa v dome rozsvieti, začne fungovať telefón. Ludvík a Anna dostávajú skutočný strach.
22:25 Pouta, Česko/Slovensko, 2009, Thriller/Psychologický (ČT1)Je rok 1982 a prebiehajúca normalizácia sa zdá byť nekonečná. Antonín, príslušník ŠTB, je takmer až psychopatický násilník, ktorý v sebe dusí hnev a zúfalstvo. Znudený všetkým okolo seba sa snaží vykúpiť v spaľujúcej túžbe k mladej Kláre. Antonínova snaha získať Kláru pre seba ho obracia nielen proti tradičným nepriateľom režimu, ale aj proti vlastným ľuďom a samotnému systému.Po ostalgických a úsmevných filmoch ako Pelíšky či Pupendo sa Česko odhodlalo na cestu priamej konfrontácie s každodennou realitou v socialistickom Československu. Z filmu tak vyviera agresivita jedinca i nuda, zúfalstvo a šedivosť celého systému.
Streda
19:30 Za kopcami (După dealuri) Rumunsko/Francúzsko/Belgicko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)Alina sa vracia z Nemecka, aby sa znovu priblížila k Voichite, jedinému človeku, ktorého kedy milovala a ktorý kedy miloval ju. Voichita však našla Boha a ako môže človek žiarliť na samotného Boha? „Ja tento film považujem v prvom rade za film o láske a slobodnej vôli. Láska dokáže neuveriteľne zrelativizovať koncepciu dobra a zla. Väčšinu veľkých chýb sme na tomto svete spáchali v mene viery a s neotrasiteľným presvedčením, že konáme dobro“, povedal na adresu filmu režisér Cristian Mungiu.
21:05 Vlani v Marienbade (L'année dernière à Marienbad) Francúzsko/Taliansko, 1961, Dráma/Mysteriózny/Romantický (Dvojka)V luxusnom barokovom kúpeľnom hoteli sa muž snaží žene pripomenúť románik, ktorý spolu prežili vlani v Marienbade. Ona si však nespomína. Muž sa jej naliehavo snaží popísať aj tie najjemnejšie detaily. Prostredníctvom týchto spomienok sa postupne začínajú prelínať realita a sny, minulosť s prítomnosťou, subjektívne pocity s objektívnymi udalosťami. Snímka ocenená Zlatým levom je zaujímavá svojim novorománovým rozprávaním, v ktorom je náročné zistiť, kto je vlastne rozprávačom, ktorá udalosť sa skutočne stala a v akom časovom období sa vlastne nachádzame. Dôležitú úlohu tu tiež hrá zrkadlenie a práca s hĺbkou priestoru, vďaka čomu snímka získava mimoriadnu vizuálnu zaujímavosť. Jeden z najvplyvnejších filmov všetkých čias.
23:25 Tiger a drak (Wo hu cang long) Tchaj-wan/Čína/Hong Kong/USA, 2000, Akčný/Fantasy/Dobrodružný (Cinemax)Li Mu Bai, jeden z najväčších majstrov bojového umenia, stretne v tajnom výcvikom tábore svoju dávnu priateľku Shu Lien. Hoci kedysi v boji zabil jej snúbenca, náklonnosť medzi nimi stále trvá. Požiada ju, aby odovzdala jeho meč do rúk váženého pána Tche. Chce tak začať novú životnú etapu, no osud rozhodne inak a Li Mu Bai bude musieť vybojovať ešte posledný rozhodujúci boj. V tomto vizuálne úchvatnom filme, ktorý bol nominovaný na 10 Oscarov a napokon 4 nominácie aj premenil. Snímka nestojí len na choreograficky prepracovaných a nápaditých súbojoch, ale pracuje aj s pomerne rozvrstvenými retrospektívami, viacerými meditatívnymi scénami a prenáša na diváka pocity sentimentálnej melanchólie neuskutočniteľnej lásky.
Štvrtok
20:40 Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire) Taliansko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)Bratia Tavianovci patria do kategórie tvorcov, ktorí radi experimentujú a hľadajú nové formy rozprávania i štylizácie. Cézar musí zomrieť je jedným z takýchto filmov, keďže tvorivo rozpúšťa hranicu medzi dokumentom a fikciou a zároveň nastoľuje zásadné otázky morálky. Dvojica sa zamerala na moc umenia a na možnosť nápravy prostredníctvom umenia. Kameru vzali do väznice a objektom ich námetu sa stali zlodeji, vrahovia, recidivisti, nad ktorými už spoločnosť zlomila palicu. Dokudráma im však dáva šancu. Ako sa dokáže skupina z periférie spoločnosti popasovať s hereckou interpretáciou divadelnej hry Williama Shakespearea Julius Caesar?
21:00 Válek, Slovensko, 2018, Dokumentárny/Historický (Dvojka)Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak.
Piatok
21:05 Bláznivý Petríček (Pierrot le fou) Francúzsko/Taliansko, 1965, Novávlna/Dráma/Romant. (Dvojka)Ženatý Ferdinand, ktorý prišiel o prácu, nachádza jedinú životnú útechu vo svojom vzťahu k Marianne, ktorá však má v pätách skupinu gangstgrov. Spolu sa rozhodnú opustiť Paríž a vydávajú sa na bláznivú cestu k moru, ktorá sa pre nich stáva cestou k slobode a návratom k sebe samým , aj aj trpkou dezilúziou a osobnou tragédiou. Ferdinand má už dosť má už dosť života vo svete plnom rutiny a párty. Snímka je v podstate kolážou rozhovorov, myšlienok, denníkových záznamov, muzikálových vsuviek a stručných slovných hesiel a zároveň existenciálneho hľadania.
21:15 Zväčšenina (Blow-Up) Veľká Británia/Taliansko/USA, 1966, Dráma/Triler (ČT2)Hlavným hrdinom príbehu je módny fotograf Thomas – bohatý, úspešný a sebavedomý. Jedného dňa ide bezcieľne do opusteného parku a v ňom fotí, bez konkrétneho zámeru, až sa do jeho zreteľa dostane milenecký pár. Žena z fotografií od neho žiada negatívy, keď ju odmietne, navštívi ho následne aj v jeho ateliéri a ponúka svoje telo výmenou za nafotené snímky. Thomas tuší, že zachytil niečo viac ako horúce objatia. Zväčší ich a zistí, čo sa v skutočnosti v parku udialo... Snímka kladie otázku po povahe médií i samotnej reality, ako aj po živote jednotlivcov vo svete, z ktorého sa akákoľvek "reálnosť" vytratila. Výsledkom je neviditeľnosť, nemožnosť zmeny, plagátovosť a ničotnosť.
00:00 Divoký Mesiáš (Savage Messiah) Veľká Británia, 1972, Dráma (ČT art)Divokého Mesiáša natočil Ken Russell v roku 1972 a podobne ako v iných svojich filmoch ho venoval výstrednej a kontroverznej umelecké osobnosti. Ústrednú dejovú líniu tvorí autentický životný príbeh francúzskeho sochára a maliara Henriho Gaudiera-Brzeského (1891-1915). Film sleduje jeho život od momentu, keď sa v Paríži zoznámi s opustenou, o desať rokov staršou Poľkou Sophiou Brzeskou, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila jeho krátky život i umeleckú tvorbu. V kontexte filmovej tvorby Kena Russella predstavuje Divoký Mesiáš jeho najdiváckejšie dielo, aj keď ani tu nechýba zámer šokovať a provokovať.
Sobota
16:10 Na hromnice o deň viac (Groundhog day) USA, 1993, Fantasy/Komédia/Romantický (Jednotka)Samoľúby a večne otrávený moderátor počasia Phil je poverený nakrútením reportáže o každoročných oslavách Hromníc. V mestečku Punysutawney sa vždy 2. februára, pomocou miestneho maskota - svišťa Phila, zisťuje blížiaci sa začiatok jari. Na ceste domov sa dostane do veľkej snežnej búrky, ktorá preruší dopravu a tak sa musí vrátiť naspäť do mesta. Popritom stihne úplne pokaziť náladu svojmu kameramanovi i mladej produkčnej Rite. Od tej chvíle sa ocitne v časovej slučke, vďaka ktorej má dostatok času, aby sa nad sebou mohol zamyslieť. Počiatočné zdesenie vystrieda potešenie z neobmedzených možností, následne cynizmus, nuda a na záver i porozumenie, že sebecký a do seba zahľadený život je cestou k ničotnosti, únave a samote.
20:00 Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being) USA, 1988, Dráma/Romantický (ČT2)Neznesiteľná ľahkosť bytia je milostný príbeh začínajúci počas Pražskej jari. Tomáš, v profesionálnom živote sľubný neurochirurg, je chronický sukničkár, ktorý vo vzťahových záležitostiach uznáva filozofiu, že z jeho života musí byť vylúčená všetka láska. So svojimi milenkami sa stretáva len občas a nikdy s nimi nestrávi celú noc. Svoje zásady síce poruší, keď sa ožení s Terezou, ale popritom aj naďalej spáva s inými ženami.
22:45 Paterson (Paterson) USA/Nemecko/Francúzsko, 2016, Dráma/Poetický (ČT art)Paterson je vodič autobusu v meste Paterson v New Jersey. Paterson sa každý deň drží svojej jednoduchej rutiny: jazdí po svojej dennej trase, pozoruje mesto, ako sa pomaly odvíja za sklami, počúva úryvky rozhovorov okolo seba, píše poéziu do svojho zápisníku, vyvenčí psa, zastaví sa v bare a dá si jedno pivo, ide domov k manželke Laure. Laurin sveta sa, naopak, stále mení. Nové sny prichádzajú takmer každý deň. Paterson miluje Lauru a one miluje jeho. On vždy podporuje jej nové ambície, ona jeho básnické nadanie. Podobne, ako hrdinova voľno-rýmová poetizácia všedných udalostí, aj snímka oslavuje každodennosť a krásu rutiny, z ktorej možno meniť svet.
Nedeľa
20:00 Star Wars: Poslední Jediovia (Star Wars: The Last Jedi) USA, 2017, Akčný/Dobrodružný/Sci-fi/Fantasy (HBO)Vo filme Star Wars: Poslední Jediovia pokračuje sága rodu Skywalkerov. Rey, hrdinka predchádzajúceho filmu Sila sa prebúdza, sa pridáva k Lukovi Skywalkerovi a spolu odhaľujú pradávnu záhadu Sily a tajomstvá minulosti rádu Jediov. Medzitým sa princezná Leia snaží zachrániť unikajúce zvyšky Rebelov pred dobre vyzbrojenou flotilou Prvého rádu. Všetko speje k nevyhnutnej záverečnej konfrontácii.
21:00 Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest) USA, 1959, Kriminálny/Thriller/Dobrodružný (ČT art)Majiteľa newyorskej reklamnej agentúry, Rogera Thornhilla, unesie banda zločincov, vedená Philipom Vandammom. Ten sa domnieva, že Thornhill je v skutočnosti agentom CIA, ktorý sa volá George Kaplan. Thornhill im unikne, ale musí nájsť skutočného Kaplana, aby sám seba očistil z vraždy, z ktorej je obvinený. Keď ako utečenec pred spravodlivosťou prenasleduje Kaplana do Chicaga, získa pomocnú ruku v podobe krásnej Eve Kendall, ktorá je v skutočnosti členkou Vandammovho gangu.
21:35 Ryanova dcéra (Ryan's Daughter) Veľká Británia, 1970, Dráma/Romantický (ČT2)David Lean sa preslávil predovšetkým veľkolepými a výpravnými produkciami z 50. a 60. rokov minulého storočia Vo svojich filmoch sa však vždy venoval predovšetkým vnútru svojich postáv a v jeho filmografii figurujú aj intímnejšie snímky. Jedným z takýchto intímnych príbehov je aj Ryanova dcéra, v ktorom režisér sprostredkúva milostné problémy protagonistky na pozadí konfliktu medzi Írmi a Britmi.

Tv tipy 20.8. - 26.8. 2018

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema