Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 21.10. - 27.10. 2016

Pondelok21.11.

21:45 Malý veľký muž (Little Big Man), USA, 1970, Western/Dráma/Komédia/Dobrodružný, (ČT 2)Jack Crabb má podľa svojich slov stodvadsať rokov, keď začína istému reportérovi rozprávať príbeh svojho života. Ako malý chlapec prežil prepadnutie skupiny osídlencov „západu“ kmeňom Čejenov, ktorí si ho následne adoptovali. Potom sa vrátil späť medzi bielych a stal sa pištoľníkom a obchodníkom. Neskôr sa oženil s Indiánkou, avšak keď ju i jej kmeň vyvraždí armáda, nechá sa najať ako stopár úhlavného nepriateľa Indiánov - generála Georgea Armstronga Custera. Snímka o rozprávaní a práve prifarbiť si ho, je zobrazením jedného z najsmutnejších období v dejinách ľudstva – zdecimovania celej jednej rasy. Režisér Arthur Penn reformoval žáner westernu svojim ambivalentným hrdinom, komickým nádychom, sebareflexiou i hyperbolizáciou westernových prvkov.
00:00 Veľké ticho (Il grande silenzio) Taliansko/Francúzsko, 1968, Western/Dráma (ČT2)Brutálny vrah Tigrero s prezývkou Loco vedie skupinu chamtivých lovcov ľudí, ktorí prenasledujú skupinu vyvrheľov skrývajúcu sa v zasnežených horách. Silence je nemý pištoľník, ktorého si najme mladá žena Pauline potom, čo jej Locova banda zavraždila manžela. Silence sa vydáva po stopách vrahov a rozpútava boj dobra so zlom. Veľké ticho má vo filme hneď viacero významov. Tiché sú obete, tichí sú ich príbuzní, tichý je hlavný hrdina, tichá je spoločnosť a tichá je aj pomsta. Teda až na niekoľko smrteľných výkrikov uprostred mrazivej ničoty. Obrázok mravne zdevastovanej spoločnosti, tak typickej pre spaghetti westerny, dotvára famózna Morriconeho hudba, démonický Klaus Kinski i panorámy na nádhernú krajinu.
Utorok22.11.
22:00 Epizóda zo života zberača železa (Epizoda v zivljenju zbiralca zeleza) Bosna a Hercegovina/Francúzsko/Slovinsko/Taliansko, 2013, Sociálna dráma (ČT art)Nazif sa živí zbieraním starého železa, pričom zo svojho zárobku musí uživiť nielen seba, ale aj svoju tehotnú ženu Senadu a dve deti. Keď sa u Senady začnú objavovať komplikácie súvisiace s tehotenstvom, nastáva v rodine veľký problém. Chýbajúce peniaze či zdravotné poistenie potrebné na nutnú operáciu chýbajú a tak sa Nazif začína snažiť získať peniaze všetkými dostupnými prostriedkami. Film z prostredia bosnianskych Rómov získal Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne a mnoho ďalších ocenení.
23:30 Všichni dobří rodáci, Československo, 1968, Dráma/Komédia (ČT1)Dej tohto filmu sa odohráva počas desiatich povojnových rokov, kedy prechádzala česká dedina drastickými zmenami. Radostná atmosféra povojnovej pohody a rekonštruovania zničeného sa náhle končí na jar roku 1948. Dedinčania sa rozdelia na dva nezmieriteľné tábory, kedy sa novovymenovaní funkcionári dostanú do sporu s miestnymi sedliakmi. Keď v úsilí o združstevňovanie dediny nepomáha agitácia, urobia obetného baránka zo sedliaka Františka, ktorý vytrváva vo svojom presvedčení aj keď už ostatní zlyhali.
Streda23.11.
15:20 Senna (Senna) Veľká Británia/Francúzsko, 2010, Dokumentárny/Športový/Životopisný (Prima MAX)Príbeh Ayrtona Sennu, jedného z najznámejších a najlepších jazdcov Formule v histórii, je príbehom o obrovskom talente, ktorý aj napriek prekážkam zažiaril, aby po niekoľkých rokoch tragicky zhasol. Senna vstúpil do sveta Formule 1 v polovici osemdesiatych rokov 20. storočia. Ako Brazílčan si musel svoje miesto v prevažne európskom svete tvrdo vybojovať. Asif Kapadia popisuje jeho púť za slávou, lemovanú problémami so svetovou organizáciou a mimoriadne nepriateľským Alainom Prostom, až po tragickú haváriu, pri ktorej vôbec nemusel prísť o život.
22:25 Ryba menom Wanda (A Fish Called Wanda) USA/Veľká Británia, 1988, Komédia/Kriminálny (Prima MAX)Wanda si privedie do Anglicka svojho milenca Otta, aby jej pomohol, spolu s jej priateľmi Georgeom a Kenom, ukradnúť diamanty v hodnote 20 miliónov dolárov. Chamtivá Wanda spolu s Ottom následne udajú Georgea na polícii, aby mohli mať lup iba pre seba. Lenže George ukryl diamanty na tajné miesto a nik iný nevie, kde sú. Wanda si myslí, že najlepšie bude, ak sa zblížia s Georgeovým advokátom Archiem Leachom… Štvorica mimoriadne podivných indivíduí predstavuje vykoľajenie z tradičného stredostavovského života väčšiny Ealingoviek, na ktorých stavia a na ktoré odkazuje. Tento neskorý film Monty Pythonovcov síce nie je taký bláznivý, ako tie predchádzajúce, ale stále ide o výnimočne vtipný konglomerát toho najlepšieho zo slovného a situačného humoru.
Štvrtok24.11.
20:20 Beaumarchais (Beaumarchais, l'insolent) Francúzsko, 1996, Dobrodružný/Romantický/Historický/Životopisný (ČT art)Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais bol synom hodinára, vynikajúci spisovateľ, ktorého hra Barbier zo Sevilly zožala mimoriadny úspech a zároveň kontroverzná osobnosť. Sebavedomý, drzý a odvážny muž viedol život plný škandálov, milostných afér a špionážnych misií. Slúžil kráľovi a zároveň bojoval proti parlamentu. Podporoval ľudské práva a participoval na spísaní Deklarácie o nezávislosti a zároveň slúžil ako kráľov tajný agent. Nie je sa teda prečo čudovať, že časť svojho života strávil vo väzení a v anonymite a časť na bujarých oslavách.
22:15 Storočie Miroslava Zikmunda, Česko, 2014, Dokumentárny (Prima MAX)Životopisný film Storočia Miroslava Zikmunda prináša osobitý pohľad na búrlivé dejiny dvadsiateho storočia očami muža, ktorý spoznal takmer celý svet. Narodil sa krátko po vzniku prvej republiky, prežil hrôzy 2. svetovej vojny i komunistickej totality, aby zvyšok svojho života dožil v súčasnom liberálne-demokratickom kapitalizme. Štátnou bezpečnosťou bol označený za "nebezpečnú osobu najvyššej triedy nebezpečnosti“. Dlhší čas žil v emancipujúcej sa Afrike, poznal sa s Gagarinom aj Hillarym. Život Miroslava Zikmunda je príbehom o človeku, ktorý prostredníctvom cestovania spoznával druhých. Na svojej Tatrovke spoznávali skutočných ľudí mimo turistických centier a objavovali neprebádaný svet.
22:30 Hra o jablko, Československo, 1976, Podobenstvo/Tragikomédia (ČT2)Hrdinami príbehu sú pôrodník a slobodný a sebecký muž po tridsiatke, doktor John a mladá zdravotná sestra Anna, ktorá má aj napriek svojej bláznivosti k životu omnoho zodpovednejší prístup. John sa snaží s dievčaťom nadviazať ďalší povrchný vzťah, ale jeho hra na lásku sa obráti proti nemu. Morálne-satirický film Hra o jablko režisérky Věry Chytilovej zachytáva komediálnou formou podstatu neustáleho sporu medzi mužom a ženou. Zároveň sa snaží zodpovedať otázku, do akej miery je možné hrať sa s ľudskými citmi a kedy to prestáva byť hrou.
Piatok25.11.
22:05 Motýľ na pleci (Un papillon sur l'épaule) Francúzsko, 1978, Kriminálny/Thriller (Jednotka)Francúzsky námorník Roland Fériaud sa počas dovolenky ubytuje v malom hoteli v Barcelone, kde ho má navštíviť manželka Sonia. Stane sa však obeťou útoku, po ktorom sa prebudí v sanatóriu. Tunajší lekár ho presviedča, že mŕtve telo, ktoré videl vo vedľajšej izbe, bola len halucinácia po úraze hlavy. Prepustia ho, no záhadná udalosť bola len začiatkom nebezpečnej série situácií. Film spadá do línie francúzsko-talianskych kriminálnych filmov zobrazujúcich jedinca zomletého pod kolesami sveta zločinu. Snímka zobrazuje zdevastovanú spoločnosť 70.rokov, v ktorej sa človek, snažiaci sa poskladať nezložiteľnú skladačku sveta mafie, pašerákov, skorumpovanej polície a politiky, stane v lepšom prípade psychiatrickým pacientom či väzňom a v horšom prípade mŕtvolou.
22:10 Baader Meinhof Komplex (Der Baader Meinhof Komplex) Nemecko/Francúzsko/Česko, 2008, Kriminálny/Thriller/Historický/Dráma (ČT2)Masové protesty a narastajúca politická uvedomelosť mladých ľudí v šesťdesiatych rokoch vyústili na začiatku nasledujúceho desaťročia do radikalizácie nemeckých študentov. Tí sa chceli vymedziť voči nacizmu, za ktorý bola spoluzodpovedná generácia ich rodičov. Zároveň sa snažili o boj proti pokračovaniu nacistickej politiky - americkému imperializmu, podporovanému nemeckou vládou, ktorej členovia mali nacistickú minulosť. Ich úsilie postupne prerástlo do ozbrojeného zápasu so štátom, v ktorom ani jedna z bojujúcich strán nebrala na nič ohľad. Film mapuje osudy radikálnej ľavice s dokumentárnou vernosťou, dôslednosťou a odstupom.
20:15 Sedem zhavranelých bratov, Česko/Slovensko, 2015, Rozprávka (Prima)Nová, kriticky i divácky úspešná rozprávka Alice Nellis Sedem zhavranelých bratov vychádza z klasickej rovnomennej poviedky Boženy Nemcovej. V tomto príbehu sa mladé dievča snaží zachrániť svojich bratov od prekliatia, ktoré na nich kvôli neposlušnosti uvrhla ich matka. Od miestnej čarodejnice dostane radu a vydáva sa na dlhú cestu za ich záchranou. Film predstavuje zaujímavé rozkročenie medzi českým a hollywoodskym spôsobom štylizácie a okrem morálneho ponaučenia prináša do našich končín i chýbajúci feministický podtón. V rámci nových česko-slovenských rozprávok ide rozhodne o absolútnu špičku.
Sobota26.11.
21:40 Elitné komando (Tropa de Elite) Brazília/Holandsko/USA/Argentína, 2007, Akčný/Thriller/Kriminálny (ČT2)V roku 1997, tesne pred návštevou pápeža v Rio de Janeiro, dostane kapitán Nascimento zo Špeciálnej operačnej policajnej jednotky nové poverenie – eliminovať drogových dílerov v nebezpečných slumoch, okolo ktorých pápež zamýšľa prejsť. Nascimento sa pokúša nájsť svojho nástupcu, pretože jeho manželka je tehotná a on je rozhodnutý odísť z aktívnej služby a pracovať ako tréner nových regrútov. Medzitým dvaja idealistickí priatelia Neto a André Matias nastúpia do policajného zboru a očakávajú, že sa z nich stanú čestní policajti a budú bojovať so zločinom. Lenže vidia iba korupciu, nekompetentnosť a hlúpu byrokraciu. Po vážnom incidente v Morro da Babilônia sa preto rozhodnú prejsť k Špeciálnej operačnej policajnej jednotke. V nasledujúcich mesiacoch sa životy kapitána Nascimenta, Neta a Andrého vzájomne prepletajú. Film, ktorý sa nekompromisne valí dopredu a drví všetkých, čo mu prídu do cesty, odmieta diplomatické vyjednávania a diskusiu. Hlavnú postavu by sme pravdepodobne označili za neonacistu, ktorý všetky násilné situácie rieši ešte väčším a bezohľadnejším násilím. Snímka v podstate predznamenáva súčasnú vládu fašistického filipínskeho prezidenta Duterteho a jeho boj s drogovými dealermi.
21:50 Tisícročná včela, Československo/NSR/Rakúsko, 1983, Historický/Sága/Poetický (ČT art)Sága murárskeho rodu Pichandovcov sa odohráva na malej slovenskej dedine na prelome 19. a 20. storočia (1887 - 1917). Príbeh je rozdelený do dvoch častí. Zatiaľ čo prvá zachytáva život Martina Pichandu v časoch rozvoja murárskeho remesla, v druhej časti sa do popredia dostáva jeho syn Samo, žijúci v období spoločensko-politickej krízy, ktorá vyústila do 1. svetovej vojny. Magicko-realistická sága sleduje tvrdú drinu, húževnatosť, ale aj radosť a šťastie jednej rodiny prirovnanej vo filme ku včeliemu roju. Film povyšuje nad vtedajšiu produkciu najmä imaginatívnosť a lyrickosť prístupu legendy slovenského filmu Juraja Jakubiska.
Nedeľa27.11.
09:20 Azur a Asmar (Azur et Asmar) Francúzsko, 2006, Animovaný/Rodinný (ČT :D)Žili raz dvaja priatelia - Azur, blonďavý syn boháča s modrými očami a tmavovlasý syn pestúnky, Asmar, s tmavými očami. Keď boli malí, milovali sa ako bratia. Keď však vyrástli, stali sa z nich súperi v boji o lásku princeznej Maghreb. Pestrofarebný príbeh plný nebezpečenstva, kúziel a zázrakov od legendy francúzskej animácie Michela Ocelota.
21:45 Kramerová verzus Kramer (Kramerová vs. Kramer) USA, 1979, Dráma (ČT2)Joanna už nedokáže ďalej žiť s karieristickým Tedom. Opúšťa ho a necháva mu na starosť prácu v domácnosti a ich malého syna Billyho. Keď Ted ukončí svoju sľubne rozbehnutú kariéru, naučí sa viesť domácnosť a utuží svoj vzťah so synom, objaví sa Joanna a chce Billyho získať pre seba. A tak sa rozohráva emotívny a napínavý súdny proces. Dráma osamelého otca, ktorý v mene svojho syna rezignoval na svoju kariéru a (na filmových plátnach netradičnej) materskej lži, ľútosti a vydierania.
23:00 Desať dní, ktoré otriasli svetom (Okťjabr) Sovietsky zväz, 1928, Dráma/Historický (Dvojka)Jeden z najvýznamnejších filmov sovietskej montážnej školy vznikol pri príležitosti desiateho výročia Veľkej októbrovej revolúcie. Napriek tomu, že zábery z neho sú známejšie ako autentické archívne záznamy revolučných udalostí, film sa nesnaží o vernú historickú rekonštrukciu, ale o revolučné využitie montáže a ďalších prvkov filmovej reči, ktoré dnes spájame s montážnou školou a jej najvýznamnejším predstaviteľom Ejzenštejnom. Prvá štvrtina minulého storočia bola vrcholným vzopätím i tragédiou Ruska. V pomerne krátkom čase sa europeizácia prejavila mnohými významnými osobnosťami. V obrovskom Rusku však stále dominovala ruská občina, ktorá nemala ďaleko k prvotnopospoľnej spoločnosti. Porážka v rusko-japonskej vojne, prvá ruská revolúcia, prvá svetová vojna a vzápätí aj občianska vojna. Víťazní boľševici v počiatkoch pracovali len s limitovaním súkromného podnikania a dávali voľný priechod avantgardným hnutiam a vede.
23:20 Duel Frost/Nixon (Frost/Nixon) USA/Veľká Británia/Francúzsko, 2008, Historický/Dráma (Prima MAX)Aféra Watergate, v ktorej vládnuci republikáni s tichým súhlasom prezidenta odpočúvali demokratov, patrí k temnejším kapitolám americkej histórie. Keďže Nixon sa za tieto činy nikdy neospravedlnil bol pozvaný do televízneho programu, kde k tomu mal byť „donútený“. Výsledkom bola jedna z najväčších bitiek, aká sa kedy odohrala pred televíznymi kamerami. Na jednej strane stál bývalý americký prezident Richard Nixon, ktorý ako prvý v histórii krajiny rezignoval na svoj úrad, aby sa vyhol hroziacemu odvolania a na strane druhej populárny televízny moderátor David Frost. Ich rozhovor bol vedený s jediným cieľom – zničiť svojho protivníka.

TV tipy 21.10. - 27.10. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema