Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 21.2. - 26.2. 2017

Utorok21.02.

20:15 22 Jump Street (22 Jump Street) USA, 2014, Akčný/Komédia/Kriminálny (Prima MAX)Muži zákona Schmidt a Jenko už majú strednú školu konečne za sebou a rozbiehajú tajnú policajnú akciu na miestnej univerzite. Keď Jenko nájde spriaznenú dušu vo futbalovom tíme a Schmidt zapadne do skupiny intelektuálov, začnú jeden o druhom pochybovať. Už nejde len o vyriešenie prípadu, ale aj o prehodnotenie vzájomných vzťahov. Sebareflexívna a sebaparodická snímka plná scudzujúcich prvkov systematicky narúša ilúziu reality a zneisťuje diváka. Jeden zo žiarivých príkladov druhej časti, ktorá prekonala svojho predchodcu.
20:35 Obecná škola, Československo, 1991, Tragikomédia/Historický (JOJ)Desaťročný Edo Souček navštevuje so svojim kamarátom Tondom školu na predmestí Prahy a spoločne ignorujú pokusy rezignovanej učiteľky Maxovej o výuku. Keď sa učiteľka jedného dňa z toho všetkého zblázni, nastúpi na jej miesto nový učiteľ Igor Hnízdo. Chodí vo vojenskej uniforme, na opasku nosí pištoľ, v ruke drží bičík a v triede zavádza tvrdý režim. Popri tejto drezúre však rozpráva pútavé historky z vojnových rokov a získava si srdcia žiakov. Aj napriek účinným metódam, začne mať Hnízdo s vedením školy problémy, keďže jeho historky nie sú tak úplne pravdivé a navyše je to riadny sukničkár. Edo si začne postupne uvedomovať, že skutočným hrdinom je jeho nenápadný otec. Pre mnohých jeden z najlepších československých porevolučných filmov pracuje s detskou nostalgiou a uličníckym, ale aj magickým pohľadom na svet. A hoci na historické udalosti nazeráme optikou dieťaťa, nestrácajú nič na svojej prirodzenosti a tragike.
00:00 Z hrdze a kosti (De rouille et d'os) Francúzsko/Belgicko, 2012, Romantický/Dráma (Nova Cinema)Alimu bol do starostlivosti zverený jeho päťročný syn, ale so Samom sa sotva poznajú. Kvôli finančným problémom sa navyše musí nasťahovať ku svojej sestre Anne do juhofrancúzskeho mesta Antibes. Vďaka svojej veľkosti a sile dostane prácu ako vyhadzovač v nočnom klube. Tam sa zoznámi s rezervovanou Stephanie, ktorá vystupuje vo vodnom parku s kosatkami. Niekoľko tragédií však zmení ich životy na nepoznanie a obaja budú musieť vyvinúť obrovské úsilie, aby sa so svojimi problémami vyrovnali. Láska medzi beznohou ženou a agresívnym pouličným bitkárom je nakrútená až prekvapujúco umiernene, odosobnene a bez pátosu. Režisér snímky nechce diváka prvoplánovo dojímať alebo poúčať a vytvára portrét reálnych ľudí, kde sa ako tá silnejšia osobnosť ukáže byť hendikepovaná žena.

Streda22.02.
14:20 Arriettin tajný svet (Karigurashi no Arrietty) Japonsko, 2010, Anim./Rodinný/Fantasy (JOJ Cinema)Arriettin tajný svet, film legendárneho štúdia Ghibli, vychádza z medzinárodne populárnej knižnej série britskej spisovateľky Mary Norton. Do scenára ju adaptoval samotný Miyazaki, ktorý sa sústredí predovšetkým na vykreslenie fantastického sveta malých piadimužíkov. Ide o maličkých ľudí žijúcich v priestoroch medzi múrmi či pod podlahami starých domov, ktorí si všetko požičiavajú od ich obyvateľov. Mladá Arrietty takto žije so svojimi rodičmi v dome, kde býva babička mladého chlapca Šoa. V deň, keď Šo príde za babičkou na návštevu, čaká na Arriettu prvá „lúpežná“ výprava do sveta veľkých ľudí. A ako to už v podobných príbehoch býva, ich osudy sa pretnú. Snímka plná nádherných detailov a fascinácie všednosťou prenáša na detských divákov melanchóliou nad prchavosťou okolitého sveta a súčasne ho učí o význame vzájomného rešpektu, koexistencie a solidarity.
20:00 Má ma rád, nemá ma rád (Flipped) USA, 2010, Romantický/Komédia (Nova Cinema)Keď sa Bryce a Juli stretli prvýkrát, Juli hneď vedela, že je to láska na prvý pohľad a na celý život. Bryce o tom naopak nebol vôbec presvedčený. Počas nasledujúcich rokov, ktoré ako diváci sledujeme, sa Bryce všemožne snažil udržať svoju kamarátku od seba v bezpečnej vzdialenosti, kým múdra a nezávislá Juli mu stále dávala výhodu pochybností. Romantická komédia Roba Reinera uhranie autentickými detailami a charaktermi a tiež netradičným rozprávaním, kedy sledujeme udalosti z pohľadu oboch hlavných postáv.
20:15 Pokánie (Atonement) Veľká Británia/Francúzsko, 2007, Vojnový/Romantický (Prima MAX)Bujná fantázia mladej Briony Tallisovej nenapraviteľne zmení osudy troch ľudí, keď vinou vlastnej nezrelosti a série nedorozumení obviní mladého záhradníka Robbieho Turnera zo znásilnenia svojej neplnoletej sesternice. Tým zničí život jednak mladému Robbiemu, keďže skončí vo väzení, ale aj svojej sestre Cecílii, ktorá Robbieho milovala. Cecília preto zavrhne celú rodinu na čele s Brianou a odsťahuje sa do Londýna, kde sa živí ako zdravotná sestra. Robbie výmenou za skrátenie trestu narukuje do armády a vo Francúzsku pomáha zastaviť postupujúcu nemeckú armádu. Briona si prineskoro uvedomí svoje omyly a rozhodne sa nastúpiť na cestu pokánia. Nastúpi do ošetrovateľského kurzu a vďaka utrpeniu, ktoré okolo seba dennodenne vidí, konečne dospieva. S tým súvisí aj rozhodnutie postaviť sa svojím dvom obetiam tvárou v tvár a rešpektovať akýkoľvek trest. Snímka využíva nespoľahlivé rozprávanie a nazerá na udalosti z viacerých hľadísk. Nie je tak len klasickým príbehom o láske, ale aj rozprávaním o tom, ako môžu príbehy zachrániť i zraniť.

Štvrtok23.02.
22:20 Legendy z Dogtownu (Lords of Dogtown) USA/Nemecko, 2005, Šport./Život./Dráma (Prima MAX)V 70. rokoch vytvorila skupina mladých surferov zo štvrte Dogtown v kalifornskom Venice nový štýl skateboardingu. Zakladatelia tímu Z-Boys skombinovali surferské kúsky so skateboardingom a stali sa obrovskou senzáciou a miestnymi legendami. Vo vnútri prázdnych bazénov položili základy dnešných extrémnych športov a vytvorili nový životný štýl, ktorý sa postupom času stal celosvetovým fenoménom. Keď sa však z obyčajnej zábavy stal biznis, zdanlivo nerozlučné priateľstvo sa začalo rozpadať. Snímka pomerne realisticky sleduje vznik nového kontrakultúrneho fenoménu, ktorý sa však postupom času stal len ďalším kolieskom v súkolí veľkých firiem. Popritom všetkom však sledujeme aj nostalgickú atmosféru, ľudskú drámu s morálnymi dilemami, spôsob života v jednej subkultúre a vznik jedného z najobľúbenejších športov dneška.
22:30 Hra o jablko, Československo, 1976, Komédia/Dráma (ČT2)Hrdinami príbehu sú pôrodník - slobodný a sebecký muž po tridsiatke - doktor John a mladá zdravotná sestra Anna, ktorá má aj napriek svojej bláznivosti k životu omnoho zodpovednejší prístup. John sa snaží s dievčaťom nadviazať ďalší povrchný vzťah, ale jeho hra na lásku sa obráti proti nemu. Morálne-satirický film Hra o jablko režisérky Věry Chytilovej zachytáva komediálnou formou podstatu neustáleho sporu medzi mužom a ženou. Zároveň sa snaží zodpovedať otázku, do akej miery je možné hrať sa s ľudskými citmi a kedy to už prestáva byť hrou.

Piatok24.02.
20:15 Magnum Force (Magnum Force) USA, 1973, Kriminálny/Thriller/Akčný (Prima MAX)Rico, gangster, ktorý bol práve zbavený viny vo všetkých bodoch obžaloby, odchádza zo súdu. Vonku čaká rozvášnený dav, čo využije muž prezlečený za policajta a cestou k autu Rica a jeho kumpánov zastrelí. Na prípad je nasadený poručík Brix, avšak o vyšetrovanie sa začne zaujímať i Harry Callahan, ktorý bol pred časom suspendovaný. Čoskoro dôjde k ďalšej akcii maskovaného policajta - tentokrát postrieľa zabávajúcu sa skupinu ľudí v dome jedného zo šéfov podsvetia. Onedlho na to zastrelí pasáka a napokon je v byte kokaínového kráľa zabitý aj policajt, ktorý sa do prípadu náhodou priplietol. To už je Harry späť na oddelení vrážd. Brix je presvedčený, že za vraždami stojí ďalší zo šéfov podsvetia a pošle Harryho, aby ho zatkol. Gang bol na to ale vopred upozornený a Harrymu je jasné, že medzi policajtmi existuje akési komando. A keďže vie až príliš veľa, pôjdu pravdepodobne po ňom. Pokračovanie filmu Dirty Harry opäť obsahuje značnú porciu násilia, nesmierne tvrdých, až do fašizmu zachádzajúcich policajtov a stoického hlavného hrdinu stvárneného Clintom Eastwoodom.
21:10 Bílá nemoc, Československo, 1937, Sci-Fi/Podobenstvo (ČT art)Veliteľ jednej krajiny nazývaný Maršal, vyzýva svojich mužov na napadnutie susedov. Obyvatelia prijímajú jeho plány s nadšením, keďže majú možnosť získať slávu a uznanie. V krajine sa medzitým šíri nevyliečiteľná choroba nazývaná Bílá nemoc. Chudobný lekár dr. Galén objaví protilátku, avšak dr. Sigelius sa vyhlási za jej objaviteľa a bez akejkoľvek hanby a výčitiek prijíma ovácie a vyznamenania. Galén preto vyhlási, že návod na výrobu lieku vydá len pod podmienkou, že budú zastavené prípravy na vojnu. Maršál podmienku odmietne a vojnu aj napriek hrozbe epidémie vyhlási. Galén naďalej lieči len chudobných pacientov, avšak len dovtedy kým neochorie samotný Maršal.
22:05 Zbohom, moja láska (Murder, My Sweet) USA, 1944, Kriminálny/Film-noir/Dráma (ČT2)Súkromného detektíva Phila Marlowa si najme neznámy muž ako svedka pri odovzdaní výkupného za ukradnutý šperk. Zdanlivo rutinný prípad sa však nečakane skomplikuje, keď sa ukáže, že prišiel na dohodnuté miesto neskoro. Muž, ktorý tu na neho mal čakať, bol niekým zavraždený. Pri pátraní po vrahovi Marlowe narazí na množstvo zdanlivo nesúvisiacich okolností. Adaptácia jedného z najlepších románov Raymonda Chandlera je zaujímavá svojou komplikovanou zápletkou, ale aj typicky temným noirovým štýlom a pomerne netradičnými genderovými vzťahmi.

Sobota25.02.
17:35 Wall-E (Wall-E) USA, 2008, Animovaný/Sci-fi/Dobrodružný (Nova)Film začína v roku 2700, kedy sledujeme posledný operačný stroj s názvom Wall-E čistiť Zem, ktorá bola natoľko kontaminovaná, že ju ľudia museli opustiť. Spoločnosť mu robí len šváb. Malý roztomilý robot žije v maringotke plnej zabudnutých artefaktov ako Rubikova kocka alebo stará videokazeta s filmom Hello Dolly. Najnovším prírastkom v jeho zbierke je malá rastlinka, ktorú zasadí do starej topánky. Jedného dňa však pristane na zemi kozmická loď, ktorá vyšle malú robotku Eve, aby prehľadala povrch planéty. V tej chvíli sa Wall-E beznádejne zamiluje. Snímka štúdia Pixar zaujímavým spôsobom pracuje so spievanými pasážami, ktoré sú odkazom k filmu Holl Dolly. Vo svojej podstate pomerne smutné dielo bojuje proti konzumerizmu a drancovaniu planéty.
22:45 Holy Motors (Holy Motors) Francúzsko/Nemecko, 2012, Sci-fi/Podobenstvo/Romant./Dráma (ČT art)Pán Oscar je záhadná postava, ktorá sa plynule pohybuje medzi identitami. Je kapitánom priemyslu, vrahom, žobrákom, netvorom, otcom rodiny... Na tejto ceste ho sprevádza len Céline, útla blondínka ovládajúca obrovský stroj, ktorý ho prenáša na rôzne miesta v Paríži a v jeho okolí. Kde je však jeho skutočný domov a rodina? Pre Caraxa typické, barokovo romantické videnie sveta sa snúbi s provokatívnosťou, láskou ku kinematografii a Parížu. Pocta herectvu i výpoveď o odcudzenosti a strate identity vo virtuálnom svete.
23:50 Dealer (Pusher) Dánsko, 1996, Kriminálny/Thriller (ČT2)Rádový drogový dealer Frank má pred sebou najhorší týždeň svojho života. Po tom, čo nevyjde jeden jeho obchod s heroínom, príde Frank nielen o peniaze, ale aj o klienta. Ocitá sa v situácii, keď dlhuje veľké peniaze balkánskemu drogovému barónovi Milovi. Frank má týždeň na to, aby splatil nahnevanému Milovi peniaze a tlak na neho sa každým dňom stupňuje. Nič však nejde podľa plánu a Frankove zúfalstvo vedie k desivým následkom. Dokumentárne štylizovaná kamera doslova pripevnená ku svojim postavám, pohrávanie sa so žánrovými pravidlami, neónové svetlá nočných klubov a estetizácia brutality preslávila jedného z najoslavovanejších režisérov dneška – Nicolasa Winding Refna.

Nedeľa26.02.
09:20 Naši susedia Jamadovci (Hōhokekyo tonari no Yamada-kun), Japonsko, 1999, Anim./Kom. (ČT :D)Jamadovci pozostávajúci z otca Takašiho, matky Macuko, stredoškoláka Noboruho, malej Nonoko, babičky Šige a psa Počiho sú na prvý pohľad obyčajnou japonskou rodinou. Na druhý pohľad až takí normálni nie sú, ale v ich každodenných problémoch sa vyjavujú všedné, hoc trochu hyperbolizované problémy, ktoré trápia všetkých ľudí a dokážu tak vyčarovať úsmev i pochopenie. Film od spoluzakladateľa štúdia Ghibli, legendárneho Isaa Takahata, je nakreslený, pre japonský animovaný film, netradičným spôsobom – vodové farby len ľahko dofarbujú skice. Animácia zároveň skvele dotvára každodennosť, humor a preháňanie žánru slice of life. Inšpiráciou pre projekt bol úspešný komiks kreslený Hisaičim Išiim.
17:00 Návrat do budúcnosti (Back to the Future) USA, 1985, Dobrodružný/Sci-fi/Komédia (Plus)Hlavný hrdina príbehu Marty McFly je bežným teenagerom. Miluje svoje dievča, má starosti s rodičmi i učiteľmi a chce sa presadiť ako gitarista so svojou skupinou Pineheads. Jeden jeho známy je však tak trochu bláznivý vedec Emmet Brown, ktorý práve objavil stroj času. Vďaka tomuto vynálezu, zabudovanom v aute Delorean, sa Marty ocitne v roku 1955, kedy sa jeho rodičia ešte len zoznamovali. Martymu sa náhodou podarí narušiť časové kontinuum a musí svoju chybu napraviť, aby sa mohol v budúcnosti narodiť. Táto nostalgická komédia sa stala popkultúrnym fenoménom a dodnes oslovuje množstvo divákov po celom svete.
20:15 Gangster Ka, Česko, 2015, Kriminálny/Thriller (ČT1)Radim Kraviec, alias Ká sa vyznačuje vysokou inteligenciou a podvodníckym talentom. Nepotrebuje zbrane, využíva sieť intríg, právnikov a peňazí, ktorá umlčí aj najhrozivejšieho protivníka. Fyzická eliminácia by mu mohla len uškodiť. Vďaka kontaktom na politickej scéne sa chystá na ovládnutie spoločnosti kontrolujúcej všetky zásoby pohonných hmôt v republike. V tej chvíli ho však nečakane zradí jeho pravá ruka, Albánec Dardan Cirkel, ktorý spolupracuje s kriminálkou. Kraviec sa však vďaka právnikom okamžite dostáva na slobodu a rozbieha neľútostnú pomstu. Gangster Ka skúma mechanizmus súčasné organizovaného zločinu v Česku a na Slovensku, ktorý sa poučil z divokých 90. rokov a presunul sa do vôd finančných podvodov a štátnych dotácií. Jeden z najvydarenejších súčasných českých filmov.
Tip na seriál:22.02.23:00 Vikingovia – Zima v divočine (Vikings) Írsko/Kanada, 2013 (Plus)Seriál Vikingovia sleduje dobrodružstvá Ragnara Lothbroka, ktorý bol najväčším hrdinom svojej doby. Výpravné prerozprávanie severských ság ukazuje jeho nástup na pozíciu kráľa všetkých kmeňov Vikingov. Ragnar nie je iba neohrozeným bojovníkom, ale zosobňuje aj severské tradície spočívajúce v oddanosti bohom. Podľa legendy je totiž Ragnar priamy potomok Odina. V tejto časti sa so svojimi bojovníkmi a veľkým pokladom sa vracia domov z úspešnej výpravy, ktorej cieľom bolo vydrancovať slávny Paríž.

TV tipy 21.2. - 26.2. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema