Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 24.11. - 26.11. 2017

Piatok

20:00 Bullittov prípad (Bullitt) USA, 1968, Akčný/Kriminálny/Thriller (Prima MAX)Mafián Johnny Ross spreneverí mafiánskej organizácii dva milióny dolárov a utečie s nimi do San Francisca. Ctižiadostivý politik Chalmers mu sľúbil ochranu, ak bude vypovedať proti organizácii. Jeho ochranou poverí policajný kapitán Bennet poručíka Franka Bullita. Ten sa po inštruktáži u samotného Chalmersa odoberie sa svojimi mužmi Delgettim a Stantonom do hotela, v ktorom sa Ross ukrýva. Onedlho však vniknú do izby dvaja muži a Stantona aj Rossa postrelia. Ross na následky svojich zranení zomrie, Bullit, ktorému je celý prípad podozrivý, jeho smrť zatají a pustí sa do pátrania. Odmietne Chalmersovi čokoľvek prezradiť a ten proti polícii rozpúta ostré ťaženie. Legenda medzi akčnými filmami, ktorá sa zapísala do histórie predovšetkým svojou atmosférickou automobilovou naháňačkou.
22:30 Posledný ostáva (Last Man Standing), USA, 1996, Akčný/Kriminálny/Western (Dajto)Jedného dňa zablúdi záhadný cudzinec do malého texaského mesta, zmietaného neustálymi bojmi dvoch chicagských gangsterských bossov za výdatnej pomoci skorumpovanej polície. Cudzinec John Smith sa ocitá v smrteľne nebezpečnej hre medzi viacerými stranami, čo ešte posilní príchod krásnej Feliny. Remake slávneho Leoneovho westernu Pre hrsť dolárov, ktorý je zas remakeom Kurosawovho Yojimba, výborne prepája prvky westernového žánru a film-noiru do mimoriadne atmosferického a zábavného celku.
22:40 Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) USA, 2013, Životopisný/Kriminálny/Komédia/Dráma (Jednotka)Burzový maklér z Wall Street Jordan Belfort dokázal niekedy zarobiť aj 12 miliónov dolárov za 3 minúty. Tieto peniaze si následne dokázal „užiť“ na opulentných večierkoch s obrovskými množstvami kokaínu. Nič však netrvá večne a po delíriu obvykle prichádza vytriezvenie. V prípade Jordana Belforta má podobu FBI, ktorá ho chce dostať za mreže, ale aj ľudí, ktorí sa mu chcú pomstiť. Nespoľahlivý rozprávač, metarozprávanie a herecký koncert Leonarda DiCapria povyšujú tento film do pomyselného hollywoodskeho panteónu.

Sobota
20:35 Boxer a smrť, Československo, 1962, Športový/Dráma (Dvojka)Na začiatku filmu majú „šťastie“ obaja hlavní protagonisti: veliteľ tábora Kraft nájde svojho sparingpartnera a väzňovi Komínkovi, ktorého chytili na úteku, tak v poslednej chvíli predĺži život. Pre prvého, disponujúceho absolútnou mocou, je to ideálne vylepšenie tréningových podmienok v pláne povojnového pokračovania boxerskej kariéry. Druhý sa stáva bezcennou „muchou“ vykrmovanou „ako prasa“ pred blízkou porážkou. Silnejúci bývalý boxer Komínek však čoskoro spozná slabiny Krafta. Film, nakrútený podľa rovnomennej poviedky poľského spisovateľa Józefa Hena, sa stal prvou slovenskou psychologickou drámou z prostredia koncentračného tábora. V koncepte dvojakého ringu i dvojakej hry ako boja o život sa Solan zámerne vyhol konkretizáciám a spektakulárnosti.
20:35 Creed (Creed) USA, 2015, Dráma/Športový (JOJ)Adonis Johnson nikdy nepoznal svojho slávneho otca, svetového šampióna v ťažkej váhe Apolla Creeda. Ten zomrel ešte pred jeho narodením. Svoj pôvod však nezaprie a tak ho to stále ťahá do Philadelphie, kde sa odohral legendárny súboj Apollo Creed vs. Rocky Balboa. Adonis vyhľadá Rockyho a požiada ho, aby sa stal jeho trénerom. Rocky síce spočiatku odmieta, ale postupne v Adonisovi objaví jeho otca Apolla a súhlasí. Svoj boj však musia vybojovať obidvaja.
22:55 Hasta la vista! (Hasta la vista!) Belgicko, 2011, Komédia/Dráma/Road movie (ČT art)Philip, Lars a Jozeph sú traja mladí panici, ktorí milujú víno a ženy. Pod zámienkou ochutnávania vína a s vidinou sexuálnych zážitkov sa vydávajú na cestu do Španielska. Je tu však hneď niekoľko problémov: jeden je slepý, druhý na invalidnom vozíku a tretí úplne ochrnutý. Hasta la vista! je príbehom o láske, priateľstve, vášni, smiechu ako vyrovnávaní sa s ťažkou situáciou a o tom, že cesta je dôležitejšia než cieľ.

Nedeľa
14:50 Hádaj, kto príde na večeru (Guess Who's Coming to Dinner) USA, 1967, Romantický/Dráma (Jednotka)Matt Drayton je redaktorom denníka Guardian a jeho manželka Christina vlastní galériu umenia. Svoju dcéru Joey vychovávali v liberálnom duchu, ale aj napriek tomu ich zaskočí, keď sa rozhodne vydať za afroamerického doktora Johna Prentica. Nasledujúci dej zobrazuje sériu konfrontácii a odhaľuje isté pokrytectvo intelektuálnej časti spoločnosti. Čím ďalej tým aktuálnejší film o rasových predsudkoch, ale aj situácií v rodine, kde sledujeme nedostatok mužskej empatie a nenápadnú ženskú manipuláciu.
20:00 Samuraj (Le Samouraï) Francúzsko/Taliansko, 1967, Kriminálny/Thriller (ČT2)Jef Costello je osamelý nájomný vrah, vyznačujúci sa chirurgickou presnosťou, ktorá vyplýva z jeho postoja blízkeho samurajskej filozofii. Jeden z jeho zločinov však predsa len má svedka, ale hlavný hrdina se aj napriek tomu nebojí prezradenia. Snímka vyniká jednak fatalistickou štylizáciou mizanscény, ktorej temný odtieň vyplýva už zo spôsobu nakrúcania, tzn. dômyselným výberom kostýmov, úmyselným potlačením farebných odtieňov a oslabiť kontrasty a zároveň rozprávaním o samote ako jedného zo stavov existencie.
21:35 Muž, ktorý vedel priveľa (The Man Who Knew Too Much) USA, 1956, Dobrodružný/Thriller (Dvojka)Doktor Ben McKenna, jeho manželka Jo a ich syn Hank trávia exotickú dovolenku v Maroku. V autobuse spoznávajú tajomného muža Louisa Bernarda. Nasledujúci deň je Bernard zavraždený uprostred bazáru. Pred smrťou však stihne McKennovi prezradiť detaily plánovanej vraždy, ktorá sa má uskutočniť v Londýne. Vrahovia sa obávajú, že McKennovci ich plán vyzradia polícii a preto unesú malého Hanka. Ben a Jo sa však rozhodnú vziať veci do vlastných rúk a vydávajú sa po stopách svojho syna a úkladných vrahov do Londýna... Jeden z najlepších filmov režiséra Alfreda Hitchcocka je remakeom jeho rovnomennej snímky z tridsiatych rokov a režisérovmu dvornému skladateľovi Bernardovi Herrmannovi priniesol Oscara za najlepšiu hudbu.
23:30 Cabiriine noci (Le Notti di Cabiria) Taliansko/Francúzsko, 1957, Dráma/Romantický (Dvojka)Cabiria je jednoduchá a naivná prostitútka s dobrým srdcom, ktorá stále dúfa, že nájde pravú lásku, no všetci muži, ktorých stretne, ju len využívajú. Pasák jej ukradne peniaze a zhodí ju do rieky a pre herca Alberta je len hračkou na krátky čas. Ani nenápadný účtovník Oscar, do ktorého sa zamiluje, to s ňou nemyslí úprimne a zaujímajú ho len jej peniaze. Film, v ktorom podáva skvelý herecký výkon režisérova manželka Giulietta Masina, získal Oscara za najlepší zahraničný film. Jeden z raných Felliniho filmov, ešte ovplyvnený talianskym neorealizmom, ukazuje neprikrášlený obraz rímskej periférie. V jeho snímke však nie je len zmar, ale aj neskrotná radosť zo života a oslava života tých najchudobnejších.

TV tipy 24.11. - 26.11. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema