Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 25.7. - 31.7. 2016

Pondelok25.7.

21:30 Otrokyňa lásky (Raba ljubvi) Sovietsky zväz, 1976, Dráma/Romantický (Dvojka)Hviezda nemého filmu Oľga Voznesenská nakrúca jeden zo svojich filmov v južnom Rusku. Hoci je vydatá, trávi čoraz viac času s kameramanom filmu Viktorom Potockým. Postupne vychádza najavo, že Potocký v tajnosti nakrúca zverstvá bielogvardejcov a heroizmus červenej armády. Požiada slávnu herečku o pomoc a tá pod vplyvom novej lásky a poslania nachádza úplne nový zmysel vo svojom povrchnom živote. Sebareflexívna úvaha nad úlohou filmu v období nemého filmu a rodiaceho sa Sovietskeho zväzu.
23:35 Poslední piráti Čierneho mora (Poslednitě černomorski pirati) Bulharsko, 2013, Dokumentárny (ČT2)Na brehu Čierneho mora, v chránenej oblasti, žije skupina vydedencov, z ktorých niekoľkí si prešli väzením a iní zasa ušli od manželiek. Život im organizuje veliteľ, pretože väčšinou sú už takí opití, že toho sami nie sú schopní. Teraz spoločne žijú hospodária - chovajú na pláži ošípané a hydinu, rybárčia a hľadajú poklady. Mimo ich slobodomyseľného života sa však chystá projekt, na základe ktorého sa má tamojšia príroda zmeniť na rekreačnú oblasť projektovanú svetoznámym architektom.
Utorok26.7.
20:15 Danny Collins (Danny Collins) USA, 2015, Komédia/Dráma/Hudobný (JOJ Cinema)Film inšpirovaný skutočným príbehom zobrazuje život starnúceho rockera, Dannyho Collinsa, ktorý sa nedokáže vzdať svojho spôsobu života. Keď jeho manažér nájde štyridsať rokov starý list, ktorý Dannymu napísal John Lennon, rozhodne sa zmeniť svoj život, nájsť pravú lásku, cestu k rodine a začať druhú časť svojho života. John Lennon a Yoko Ono naozaj taký list napísali folkovému spevákovi Stevemu Tilstonovi. Okrem iného v ňom uviedli: „Zostaň verný sám sebe, zostaň verný svojej hudbe!“
21:35 Nedokončená skladba pre mechanické piáno (Neokončennaja piesa dľa mechaničeskogo pianino) Sovietsky zväz, 1977, Dráma (Dvojka)Na začiatku 20. storočia sa Anna Petrovna stretáva na svojom statku s rodinou a priateľmi. Sofia, nová manželka Anninho nevlastného syna, tam stretáva Míšu, s ktorým pred rokmi prežila románik a teraz nemôže uveriť tomu, že má manželku a zamestnal sa ako učiteľ. Sofia a Míša by radi oživili svoju lásku, ale to by sa museli vzoprieť konvenciám, rodine i spoločnosti. Adaptácia Čechovovej prvotiny s názvom "Platonov" prináša obrazy zdanlivého pokoja šľachticov a prázdneho rečnenia o feminizme, či liberalizme bez akéhokoľvek konkrétneho činu, zodpovednosti, či záujmu.

Streda27.07.
20:00 Charlie Bartlett (Charlie Bartlett) USA, 2007, Komédia/Dráma/Romantický (Nova Cinema)Charlieho Bartletta vyhodili z ďalšej súkromnej strednej školy a tak musí ísť študovať na školu štátnu. Zazobaný Charlie žijúci so svojou neurotickou matkou však spočiatku nezapadá do tamojšieho kolektívu. Časom však zisťuje, že tunajší teenageri sa svojimi problémami príliš nelíšia od jeho predchádzajúcich spolužiakov. Charliemu preto napadne myšlienka zahrať sa na školského psychológa a na školských záchodoch si otvorí kanceláriu, kde ostatným radí ohľadne školy či lásky. Sám však začne mať problémy s láskou, keď sa zamiluje do Susan, dcéry riaditeľa školy.Charlie Bartlett zaujímavým spôsobom obchádza zaužívané žánrové klišé a očarí svojou nekorektnosťou.
20:25 Dobrý, zlý a škaredý (Il Buono, il brutto, il cattivo) Taliansko/Španielsko/NSR/USA, 1966, Western / Dobrodružný (Jednotka)Nájomného vraha Sentenzu, prezývaného Krásnoočko, si jedného dňa najme bandita Baker, aby z farmára vytiahol meno, pod ktorým sa ukrýva južanský vojak Jakcson, ktorý spreneveril 200 tisíc dolárov v zlate a ukryl ich na neznámom mieste. Bezcitný Sentenza zistí čo potrebuje a potom zabije nielen farmára a jeho rodinu, ale aj Bakera. Zisťuje však, že Jackson zomrel a tesne pred smrťou prezradil „škaredému“ Tucovi a "dobrému" Joeovi polovicu tajomstva. Tí dvaja majú nevybavené účty, ale musia spolupracovať. Po ceste však natrafia na bezcitného Sentenzu a sú nútení prijať jeho spoločnosť. Strastiplná cesta krajinou zmietanou občianskou vojnou ich nakoniec privedie až na cintorín, kde sa má celá odysea zakončiť. Vyvrcholenie Leoneho dolárovej trilógie je mnohými kritikmi považované za najlepší film všetkých čias.
21:30 Päť večerov (Pjať vječerov) Sovietsky zväz, 1979, Romantický/Dráma (Dvojka)Saša Iljin sa po osemnástich rokoch na päť dní vracia na miesta, kde pred vojnou býval. Spomenie si na Tamaru, ku ktorej ho pútalo aj čosi viac ako spoločné bývanie, až kým ich nerozdelila 2. svetová vojna. Počas piatich nasledujúcich večerov sa dvojica osamelých ľudí snaží znovu nadviazať puto, ktoré bolo násilne prerušené vojnou.
Štvrtok28.07.
10:15 Chlapčica (Tomboy) Francúzsko, 2011, Dráma (ČT2)Chlapčica je označenie pre dievča, ktoré sa správa ako chlapec a vykazuje vlastnosti typické pre chlapca (chlapčenské obliekanie, hry a aktivity). Desaťročná Laure sa s rodičmi a mladšou sestrou práve presťahovala do nového bytu neďaleko Paríža. V krátkych nohaviciach, športovom tričku a s nakrátko ostrihanými vlasmi je na nerozoznanie od chlapca. Ako Mikaël sa zúčastňuje šarvátok, hrá minifutbal a flirtuje s Lisou. Ako sa však blíži koniec letných prázdnin, stále viac a viac sa zaplieta do klamstiev a nepríjemností, až si napokon musí vybrať jednu zo svojich dvoch identít.
21:25 Príbuzenstvo (Rodnya) Sovietsky zväz, 1981, Poetický/Dráma (Dvojka)Lyrická komédia o rozpade rodinných vzťahov a kríze tradičných hodnôt sleduje osudy žien troch generácií. Mária Konovalovová prichádza z malej dedinky do mesta, aby sa pokúsila zachrániť rozpadajúce sa manželstvo svojej dcéry Niny. Tá navyše zanedbáva svoju dcéru a rozvádza sa kvôli ženatému mužovi, ktorý sa napokon aj tak vráti k vlastnej rodine. Ninin manžel sa nedokázal v meste uchytiť a začal piť. Obrazy zo života sovietskych vidiečanov žijúcich roky vo veľkomeste pripomenú komediálnu estetiku trápnosti československej novej vlny.
21:30 Pravidla lži, Česko, 2006, Thriller/Dráma/Psychologický (ČT2)Psychologická dráma z prostredia terapeutickej komunity, kde sa jedenásť ľudí pokúša odpútať od svojej minulosti. Snažia sa nájsť silu zmeniť to, čo zmeniť môžu, vyrovnať sa s tým, čo zmeniť nemôžu a dúfajú, že dokážu tieto dve veci od seba rozoznať. Väčšina z nich by na svoju minulosť rada zabudla. Majú tridsať rokov a v ich životopisoch nájdete klamstvá, krádeže, egoizmus a dokonca aj vraždu. Akurát sa nevie, kto z nich to bol.

Piatok29.07.
20:15 Bonnie a Clyde (Bonnie and Clyde) USA, 1967, Krimi/Dráma/Romantický/Životopisný (Prima MAX)Bonnie Parker a Clyde Barrow tvorili známu zločineckú dvojicu. Keď sa stretli, hneď si padli do oka. Bonnie sa v podstate pridala ku Clydovi preto, lebo sa do neho zaľúbila. Ostala mu oddaná počas ich kriminálnej činnosti, až do ich smrti. Clyde bol vedúcim skupiny s ktorou v rokoch 1929 – 1934 precestovali centrálnu časť Spojených štátov amerických počas Veľkej hospodárskej krízy. Aj keď sú dnes známe hlavne ich bankové lúpeže, Clyde Barrow preferoval skôr lúpežné prepadnutia malých obchodov alebo vidieckych čerpacích staníc. Skupina zabila najmenej deväť policajtov a spáchala niekoľko vrážd civilistov. Napokon boli Bonnie a Clyde prepadnutí a zabití strážnikmi v Lousiane. Scenáristi a režisér filmu poňali príbeh slávnej gangsterskej dvojice ako boj proti existujúcemu spoločenskému poriadku a americkému vládnemu systému počas Veľkej hospodárskej krízy.
20:40 Unavení slnkom (Utomljonnyje solncem) Rusko/Francúzsko, 1994, Dráma/Historický (Dvojka)Píše sa polovica tridsiatych rokov a zaslúžilý hrdina revolúcie plukovník Kotov trávi dovolenku spolu so svojou rodinou. Jeho prázdniny prebiehajú pokojne v blahobyte a krásnom počasí. Zásahy okolitého sveta narúšajú rodinnú idylu len zriedka, o to závažnejšie však bývajú. Kotovovi sa darí všetko vyriešiť pomocou svojej autority a kúzla osobnosti, až dokým nepríde pracovník KGB Míťa, ktorý si kedysi chcel vziať za ženu terajšiu Marusju Kotovovú. Postupne sa napätie medzi Kotovom a Míťom stupňuje. Obaja muži sú však dosť bystrí a empatickí na to, aby svojmu okoliu nekazili leto a divák i osadenstvo domu je tak stále udržiavané v bezstarostnej nálade. Tomu napomáha aj pomalé rozprávanie, ktoré si akoby užíva leto spolu s postavami.
Sobota30.07.
13:05 Veľké putovanie Bolka a Lolka (Wielka podróż Bolka i Lolka) Poľsko, 1977, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (ČT :D)Anglický milionár Phileas Fogg po sebe zanechal závet, v ktorom odkázal celý majetok tomu, kto dokáže obísť svet za osemdesiat dní. Ak sa nikto taký nenájde, majetok pripadne zákonným dedičom. Tých nepríjemne zaskočí, keď sa jedného dňa predo dvermi objavia dvaja slávni cestovatelia - Bolek a Lolek. Keďže pozostalí nechcú o rozprávkový majetok prísť, poveria svojho sluhu Jeremiáša, aby sa im pokúsil zabrániť v ceste všetkými dostupnými prostriedkami. Nedokáže ich zastaviť potopená loď, arabskí lúpežníci, ani Godzilla…
13:55 Môj život ako pes (Mitt liv som hund) Švédsko, 1985, Komédia/Dráma (ČT2)Ingemar žije so starším bratom a ťažko chorou matkou. Keď sa matkin stav zhorší natoľko, že sa nemôže o synov starať, odchádza Ingemar na vidiek. Spoznáva iný život, skutočných kamarátov a príbuzných, ktorým na ňom záleží. Zároveň sa u Ingemara začína prebúdzať puberta a záujem o druhé pohlavie. Vďaka tomu všetkému sa mení Ingemarov pohľad na svet a jeho hlboká melanchólia sa nevracia, ani keď jeho matka zomrie.
22:35 Zlodej (Thief) USA, 1981, Akčný/Kriminálny/Dráma/Thriller (ČT1)Profesionálny zlodej šperkov Frank prevádzkuje reštauráciu a obchod s autami, aby zakryl svoje nezákonné príjmy. Zamiluje sa do ženy, ktorú stretne v cudzom meste. Nechá sa najať miestnym kmotrom, aby zarobil nejaké peniaze. Keď chce Frank u gangstera skončiť, začnú sa diať rôzne nepríjemnosti, ktoré mu majú naznačiť, že skončiť nemôže. Tragický príbeh o unavenom mužovi, ktorý chce vykonať poslednú prácu, zabudnúť na minulosť a začať žiť normálny život. Finálne zúčtovanie pripomenie filmy Sama Peckinpaha.
22:35 Vnútri Llewyna Davisa (Inside Llewyn Davis) USA/Veľká Británia/Francúzsko, 2013, Životopisný/Komédia/Dráma/Hudobný (ČT art)Llewyn Davis sa bez peňazí a bez domova, len s gitarou na chrbte, potĺka chladnými ulicami New Yorku a vytrvalo bojuje so všetkými prekážkami. Je síce odkázaný na pomoc ubúdajúceho počtu priateľov i cudzích ľudí, ale snaží sa všetkým dokázať, že so svojou hudbou môže preraziť na folkovej scéne. Smola sa mu však neustále lepí na päty a všade sa stretáva len s odmietaním. Napokon predsa len dostane svoju šancu, len či ju dokáže využiť… Príbeh loosera, ktorého spoločenský i sociálny status je ovplyvnený komerčnou povahou spoločnosti, ale aj nízkou sebadôverou a nulovým pocitom zodpovednosti, je ďalším výnimočným filmom bratov Coenovcov.
23:35 Jakob, klamár (Jakob, der Lügner) NDR/Československo, 1974, Komédia/Dráma/Vojnový (Dvojka)Jakob Heym, obyvateľ židovského ghetta, si v roku 1944 náhodne vypočuje správu o postupe sovietskej armády. Aby zabránil svojmu priateľovi Mišovi riskovať život pre niekoľko zemiakov, povie mu, že sovieti sa už blížia a aby dodal svojej správe váhu, vymyslí si, že vlastní rádio. V tom čase to bol v ghette zločin, ktorí Nemci trestali smrťou. Správa o príchode Sovietov sa v ghette čoskoro rozšíri a obyvatelia vďaka nej získajú novú nádej. Aby si však Jacob udržal svojich poslucháčov a podnietil v nich vôľu žiť, musí prichádzať so stále novými a novými správami.
01:05 New Kids Turbo (New Kids Turbo) Holandsko, 2010, Komédia/Akčný (Wau)Partička kamarátov z mesta Maaskantje jedného dňa kvôli finančnej kríze stratí robotu a pár z nich príde aj o svoj domov. Peniaze, ktoré im ešte ostali, veľmi rýchlo minú. A keďže bez financií to v modernom svete nejde, rozhodli sa neplatiť za nič a všetko si brať zadarmo. Radikálne vyčlenenie sa z ekonomických štruktúr kapitalizmu je najlepším bojom proti nej. Ťažisko moci sa totižto presunulo úplne mimo zákonného dosahu a vplyvu bežných ľudí.

Nedeľa31.07.
15:00 Havrania cesta, Československo, 1962, Dráma (Jednotka)Súdobý príbeh z prostredia stavby dial'kových elektrockých vedení zachytáva život a prácu partie montérov, ktorí prišli do horskej dediny elektrifikovať miestne družstvo. Príbehu dominuje zápas o prestíž v partii. Vinco Petráš je majstrom a vedúcim skupiny, ale keď do partie prichádza Matúš Slameň má zrazu konkurenciu. Akoby to ale nestačilo, Petráš musí so Slameňom zápasiť aj o priazeň ženy. A práve boj o Jolanu sa stáva katalyzátorom rozlišovania morálnych hodnôt od pokrytectva. Jeden z iniciačných filmov slovenskej novej vlny, ktorý v období politického odmäku, ako jeden z prvých upriamil pozornosť na psychológiu a morálne hodnoty postáv, odstránil nánosy pátosu a propagandy a prišiel s moderným filmovým jazykom.
22:55 Ivan Hrozný II. (Ivan Groznyj II: Skaz vtoroj - Bojarsky zagovor) Sovietsky zväz, 1945, Životopisný/Historický (Dvojka)Film legendárneho Sergeja Ejzenštejna zobrazuje obdobie vlády ruského cára Ivana Hrozného v 16. storočí, kedy bol v rurálnom Rusku ešte temný stredovek. Prvý diel zachytáva obdobie, keď bolo Rusko rozdelené na kniežatstva a sedemnásťročný Ivan Vasilievič, moskovské knieža, sa nechal korunovať za cára celého Ruska a tvrdo vyžadoval poslušnosť bojarov. Ejzenštejn vychádza z historických faktov, ale podriaďuje ich svojej autorskej predstave. V centre pozornosti je postava Ivana Hrozného a jeho presadzovanie progresívnej štátotvornej myšlienky neľudskými, násilníckymi a totalitnými prostriedkami, ktoré ich postupne deformujú a diskreditujú. Dvojdielny film nemohol byť dokončený pretože Stalin v ňom videl kritiku svojho kultu osobnosti a súčasne i opätovný, formálne radikálny odklon od ideí socialistického realizmu.
01:20 New Kids Nitro (New Kids Nitro) Holandsko, 2011, Akčný/Komédia (Wau)Partička piatich kamarátov z holandského mestečka Maaskantje - Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie a Barrie - sa dostane do vážneho konfliktu s obyvateľmi susedného zapadákova Schijndel. Vojnu však ukončia vo chvíli, keď musia spojiť svoje sily v urputnom boji proti novému spoločnému nepriateľovi - živým mŕtvolám, ktoré im postupne zabíjajú najlepších priateľov. Vo veľkej vojne proti zombie sa vymknú ich bojové akcie spod kontroly a nastane malá vidiecka apokalypsa.

TV tipy 25.7. - 31.7. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema