Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 31.7. - 6.8. 2017

Pondelok

21:00 Ostrov v ohni (Queimada) Taliansko/Francúzsko, 1969, Dráma (Dvojka)Cynický a pragmatický britský agent William Walker prichádza v devätnástom storočí do Queimada, portugalskej kolónie na Antillách. Jeho cieľom je podnietiť revolúciu a získať pre Anglicko výhodné podmienky pri obchodoch s cukrom. V nosičovi vody a batožiny, Josém Doloresovi, rozpozná potenciálneho vodcu vzbury otrokov. Portugalské jednotky sú následne vyhnané z ostrova a britská vláda ustanoví na čelo krajiny prezidenta Teddyho Sancheza. O desať rokov neskôr najme Williama Kráľovská spoločnosť, aby dolapil Josého, ktorý narúša ekonomické záujmy Anglicka. Krutý a realistický obraz, ktorý sleduje chladnokrvné správanie sa európskych kolonizátorov vo svojich kolóniách a predovšetkým Marlon Brando v najlepšej forme.
21:55 Núdzový východ (Revolutionary Road), USA/Veľká Británia, 2008, Dráma/Romantický (ČT2)Mladí manželia Frank a April žijú, rovnako ako všetci ich susedia, nudným životom amerických malomešťanov. Obaja však cítia, že do tohto prostredia nezapadajú a že im je tento spôsob života cudzí. April, ktorá v minulosti chcela byť herečkou, neláka život gazdinky a matky v domácnosti a tak sa snaží Franka prehovoriť, aby sa presťahovali do Paríža. Franka pre zmenu nudí jeho monotónna kancelárska práca, ale na rozdiel od Aprilinho snívania sa opíja a behá za kolegyňou. Ich život, vzťah, plány a túžby postupne upadajú a vädnú. Zachrániť ich môže len radikálne riešenie, ale otázkou je, či k tomu nájdu silu. Mendesov Núdzový východ tak nadväzuje na dekonštrukciu pojmu americký sen, ktorý začal kritizovať už v Americkej kráse.
23:55 Kačacia polievka (Duck Soup) USA, 1933, Komédia/Muzikál (ČT art)Hrdinom príbehu je mierne vyšinutý Rufus T. Firefly, ktorý sa za pomoci bohatej pani Teasdaleovej, stane diktátorom krajiny Freedonia. Fireflyovu situáciu komplikuje intrigujúci veľvyslanec vedľajšej Sylvanie, ktorý sa usiluje o ruku pani Teasdaleovej. Sylvania do krajiny nasadila aj svojich agentov: Pinkyho s húkačkami za pásom, ktorého hrá Harpo a Chicoliniho, ktorého hrá Chico. Tí svojím zmätkárstvom, spôsobia viac škody ako osohu. Keď je Chicolini pristihnutý a postavený pred súd, ujíma sa jeho obhajoby samotný Firefly a aby toho nebolo málo, zverí mu ministerstvo vojny. Film vyvrcholí bláznivou tanečnou scénou, kedy sa celý štát raduje z vyhlásenia vojny. Najbláznivejšia a najsurreálnejšia komédia všetkých čias výborne pracuje so slovnou i situačnou komikou.

Utorok
20:00 Sherlock Holmes: Pyramída hrôzy (Young Sherlock Holmes) USA, 1985, Dobrodružný/Mysteriózny (Prima MAX)Film zobrazuje časy, kedy bol Sherlock Holmes ešte len teenager. Avšak už na strednej škole, kde sa stretol so svojim najlepším priateľom Johnom Watsonom, bol jeho intelekt a intuícia na veľmi vysokej úrovni. Jedného dňa zistí, že nedávna smrť známeho obchodníka nebola náhodná. Spoločne s budúcim doktorom Watsonom sa mladý Sherlock vydáva po stopách tajomného egyptského kultu. V popredí tiež stoja motívy školských vzťahov, prvých lások i ambícií zanechať prvý odtlačok vo svete. V roku 1985 spoločnosť Amblin Entertainment uviedla do kín štvoricu snímok pre deti a mládež: Fandango, Rošťáci, Návrat do budúcnosti a Mladý Sherlock Holmes. Všetky filmy dnes patria medzi kultové snímky a vo svojej dobe ovplyvnili smerovanie kinematografie.
21:30 Vincent a Theo (Vincent & Theo) Holandsko/VB/Francúzsko, 1990, Životopisný/Historický (Dvojka)Životopisný film o jednom z najväčších géniov dejín maliarstva, Vincentovi Van Goghovi, rozpráva o jeho vzťahu s bratom Theom. Napriek Vincentovým neúspechom a búrlivému životu ho Theo celý život podporoval a veril v jeho talent. Odvrátená strana umeleckého úspechu je odkrytá cez záverečné etapy ich života. Thea trápi syfilitída, rozháraný manželský život, nespokojnosť s predajom gýčovitých obrazov a Vincenta zasa alkohol, finančná neistota a samota.
22:20 Votrelci (Aliens) USA/Veľká Británia, 1986, Akčný/Horor/Sci-fi (Prima MAX)Ripleyová, ktorá ako jediná z posádky vesmírnej lode Nostromo prežila útok mimozemského monštra, sa vracia na planétu, kde kedysi objavili liaheň týchto krvilačných tvorov. Zisťuje totiž, že na planéte sa usídlili pozemskí kolonisti. Tentokrát ju sprevádza špeciálne vycvičené komando, ktorého členovia vedia do čoho idú. Ripleyovej obavy o osud kolonistov sa ukážu ako oprávnené, keďže na planéte sú povraždení úplne všetci okrem dievčaťa Newt. Situácia je o to vážnejšia, že „votrelci“ majú na planéte hniezdo, ktorému velí obrovská matka.

Streda
20:10 Diera v hlave, Slovensko/Česko, 2016, Dokumentárny (Dvojka)Dokumentárny film Roberta Kirchhoffa skúma pamäť, ktorá dokladá i reinterpretuje historické fakty týkajúce sa holokaustu Rómov počas II. svetovej vojny. Nazbierané svedectvá odkazujú na masové čistky a zverstvá, ktoré páchali fašisti a ich prisluhovači na rómskom etniku v rôznych krajinách starého kontinentu. Dieru v hlave má starý francúzsky Róm aj nemecká Rómka, ktorá v súčasnosti na exkurziách v školách rozpráva o zvrátených medicínskych experimentoch fašistických lekárov. Podobné svedectvá necháva Kirchhoff zaznieť aj z úst očitých svedkov na miestach neodkrytých masových hrobov s telami popravených rómskych obyvateľov v Poľsku, v Čechách, na Slovensku a v krajinách bývalej Juhoslávie. Čiastočne inscenovaný a štylizovaný dokument je elégiou za obete monštruózneho režimu a ľudskej nevšímavosti.
20:25 Vtedy na Západe (Once Upon a Time in the West) Taliansko/USA, 1968, Western/Dobrodružný (Jednotka)Bezcitný modrooký pištoľník Frank poslal troch mužov čakať na príchod vlaku, z ktorého má vystúpiť muž prezývaný Harmonika. Ten si chce totiž s Frankom vybaviť staré účty. V okamihu, keď sa na malom nádraží odohrá prestrelka, vyvraždí Frank so svojimi mužmi rodinu farmára McBaina. Jeho farma totižto stojí na mieste, kde chce Frankov šéf, zmrzačený milionár Morton, vybudovať železnicu. To všetko sa odohrá len chvíľu predtým, než do mesta dorazí McBainova novomanželka Jill. Tá sa po ceste na farmu stretne s nebezpečným banditom Čejenom, ale i s Harmonikom. Títo všetci medzi sebou rozohrajú hru plnú úskokov, emócií a prestreliek. Ani výborne vyrozprávaný, košatý dej by z filmu nespravil legendu nebyť grandióznej réžie Sergia Leoneho, ktorý vo filme pracuje s veľkými, extrémne dlhými detailami na kamenné tváre pištoľníkov a nezabudnuteľnej hudby Ennia Morriconeho.
21:40 Všetky moje deti, Slovensko/Česko, 2013, Dokumentárny (Dvojka)Protagonistom sociálne-antropologického dokumentárneho filmu Všetky moje deti je farár Marián Kuffa, ktorý sa snaží zlepšiť životnú situáciu Rómov v chudobných, špinavých a zabudnutých osadách. Namiesto kázania sa snaží miestnych obyvateľov motivovať vlastným príkladom a záujmom. Pomáha im spoluvytvárať dôstojnejšie bývanie, učiť sa rôzne remeslá a vytvárať vzory pre deti. Film odkrýva problémy, s ktorými rómska komunita pri snahe žiť slušný život zápasí a súčasne tvorí dôležitý príspevok do debaty o najzávažnejšom probléme moderného Slovenska – o problematike integrácie rómskeho obyvateľstva. Na rozdiel od prázdnych, krčmových rečí ukazuje film konkrétnych ľudí, konkrétne činy i konkrétne riešenia. Tie však nie sú poháňané nenávisťou a strachom, ale otcovskou láskou a obeťou.

Štvrtok
20:20 Bratia Karamazovci (Braťja Karamazovy) Sovietsky zväz, 1969, Dráma (ČT art)Trojdielna sovietska adaptácia Dostojevského románu z roku 1969 sa vyznačuje minimálnym využívaním filmárskych ornamentov. V centre pozornosti zostáva Dostojevského text interpretovaný hercami v takmer divadelnom podaní. Vzťah troch bratov k osudu, láske a Bohu v psychologickej dráme zobrazuje mnohé morálne dilemy. Režisér Ivan Pyrjev mal už na konte okrem iného filmové spracovanie Dostojevského Idiota a Bielych nocí.
21:55 Američan (The American), USA/Veľká Británia, 2010, Krimi/Thriller (JOJ Cinema)Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho prác vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľčo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorý majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.
Piatok
17:45 Veľké putovanie Bolka a Lolka (Wielka podróż Bolka i Lolka) Poľsko, 1977, Animovaný/Dobrodružný/Rodinný (Prima MAX)Anglický milionár Phileas Fogg po sebe zanechal závet, v ktorom odkázal celý majetok tomu, kto dokáže obísť svet za osemdesiat dní. Ak sa nikto taký nenájde, majetok pripadne zákonným dedičom. Tých nepríjemne zaskočí, keď sa jedného dňa predo dvermi objavia dvaja slávni cestovatelia - Bolek a Lolek. Keďže pozostalí nechcú o rozprávkový majetok prísť, poveria svojho sluhu Jeremiáša, aby sa im pokúsil zabrániť v ceste všetkými dostupnými prostriedkami. Nedokáže ich zastaviť potopená loď, arabskí lúpežníci, ani Godzilla…
22:25 Sklenené peklo (The Towering Inferno) USA, 1974, Katastrofický/Thriller/Akčný (Dajto)V San Franciscu bol práve uvedený do prevádzky najvyšší mrakodrap sveta. Večierok sa odohráva na najvyššom 135. poschodí. Stavebná firma však šetrila a zanedbala bezpečnostné opatrenia a tak uprostred oslavy vypukne v 87. poschodí požiar. Hostia majú odrezanú cestu a tak prichádza na radu komplikovaná a dramatické záchranárska akcia. Priekopník a zároveň jeden z najlepších predstaviteľov žánru katastrofických filmov je fascinujúcou ukážkou budovania napätia aj dôkladného predstavenia postáv.
23:25 Serenity (Serenity) USA, 2005, Sci-fi/Akčný/Thriller (ČT2)Kapitán Malcolm Reynolds je ostrieľaný veterán galaktickej občianskej vojny. V súčasnosti žije z ruky do úst na palube svojej vesmírnej lode Serenity. Keď na loď vezme mladého doktora a jeho sestru s telepatickými schopnosťami získa niečo, čo nečakal a nechcel. Súrodenci sú utečencami pred koalíciou, ktorá vládne vesmíru. Serenity sa tak ocitá niekde v strede medzi nezastaviteľnou vojenskou mocou Aliancie a hrôzostrašným kanibalistickým besnením Plieniteľov. Film, ktorý je zavŕšením seriálu Firefly, je plný posmievania sa z klišé, ale aj akčných a mimoriadne dramatických scén.

Sobota
20:00 Divoký Django (Django Unchained) USA, 2012, Western/Dráma (Prima MAX)Dej sa odohráva dva roky pred americkou občianskou vojnou Severu proti Juhu. V hlavnej úlohe vidíme otroka Djanga, ktorý sa pod vplyvom doktora Schultza, nemeckého lovca ľudí, sám stane „nájomným zabijakom“. Schultz je na stope vražedným bratom Brittlovcom, ku ktorým ho môže priviesť jedine Django. Úspech misie vedie k Djangovmu oslobodeniu a Schultz mu navyše pomáha vyslobodiť z otroctva aj jeho ženu Broomhildu. Spojené štáty sú vykreslené ako miesto, kde sú ľudia nútení hrať svoje role, mať rozličné identity a život je tu menený za peniaze. Zároveň Tarantino vytvoril samostatný žáner blaxstern, kde je určujúcou morálnou autoritou černoch.
20:00 Waterloo (Ватерлоо) Taliansko/Sovietsky zväz, 1970, Dráma/Vojnový/Historický (ČT2)Dvadsiateho apríla 1814 je Napoleon Bonaparte prinútený po zrade a na nátlak maršalov abdikovať a odísť do exilu na ostrov Elba. Tu by sa pokojne mohla Napoleonova kariéra skončiť a aj tak by bol považovaný za veľkého. On sa však nevzdal a v priebehu 100 dní dokázal opäť ovládnuť Francúzsko a už naveky sa zapísať do panteónu najväčších vojvodcov aký kedy žili. Na sfilmovanie takéhoto životného osudu azda neexistoval vo svojej dobe nikto povolanejší ako Sergej Bondarčuk.Grandiózna výprava, historický presné kostýmy, skvelý hudobný doprovod, vierohodnosť a obrovské davy štatistov v hodinovej bitke patria k tomu najlepšiemu čo vtedajšia kinematografia ponúka.
20:35 Titanic (Titanic) USA, 1997, Romantický/Historický/Katastrofický (JOJ)Najslávnejšia, najväčšia a najluxusnejšia loď menom Titanic bola považovaná za nepotopiteľnú. Na jej palube sa pri prvej a poslednej plavbe nachádzal aj chudobný Jack a bohatá Rose. On vyhral lístok v pokri, ona mala prenajatý jeden z najluxusnejších apartmánov. Prežili spolu najkrajšie chvíle života a sľúbili si, že už sa nikdy nerozídu. Už o chvíľu však mal Titanic naraziť v Severnom mori do ľadovca.

Nedeľa
12:35 Panelstory aneb Jak se rodí sídliště, Československo, 1979, Komédia (JOJ Family)Dlhé roky zakazovaná satira sa odohráva na rozbahnenom veľkomestskom sídlisku. V ňom sa pechorí skupinka smiešne sebeckých a egomaniackych postáv, ktoré sú ľahostajné k okolitému svetu. Len stratený dedinský dedo prináša závan naozajstného záujmu a súcitu. Snímka o marazme v spoločnosti počas normalizácie, o "králikárňach" a plnení plánu.
20:55 Traja zločinci v skrytej pevnosti (Kakuši-toride no san-akunin) Japonsko, 1958, Akčný/Dobrodružný/Komédia (Dvojka)Dvaja sedliaci, Tahei a Matakaši, sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu, ktorí sa potrebujú dostať cez nepriateľské línie. Keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, rozhodnú sa im pomôcť a sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva. Film je v mnohom považovaný za inšpiráciu Hviezdnych vojen, pričom Lucas sa ani netajil svojim obdivom k Akirovi Kurosawovi.
23:25 Citizenfour (Citizenfour) Nemecko/USA, 2014, Dokumentárny (ČT2)Film nás privádza do jednej miestnosti s Poitrasovou, Greenwaldom a Snowdenom, ktorí sa snažia zvládnuť mediálnu búrku besniacu vonku, a preto sú nútení urobiť rýchle rozhodnutie, ktoré ovplyvní ich životy, ale aj životy všetkých naokolo. Film vám nielen ukáže, aké vie byť sledovanie vládou nebezpečné, on vás doň priam vtiahne. Po zhliadnutí tohto filmu sa budete na svoj telefón, e-mail, kreditnú kartu, internetový prehliadač či profil pozerať úplne inými očami. Režisérke sa darí výborne sprostredkovať konšpiračnú atmosféru, kde na vlastné oči vidíte, ako sa pred vami odvíja dôležitá historická udalosť. Z dokumentárneho módu film zároveň výborne prepína do konšpiračného thrilleru.

TV tipy 31.7. - 6.8. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema