Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 4.4. - 9.4. 2017

04.04.

21:35 Moderato cantabile (Moderato cantabile) Francúzsko/Taliansko, 1960, Dráma/Romantický (ČT art)Anne je melancholická žena znudená životom, ktorá sa jedného dňa stane svedkom vraždy spáchanej jej priateľom. Krátko potom sa stretáva s mladým mužom, nezamestnaným robotníkom Chauvinom, s ktorým nájde spoločné témy práve vo vraždách a ich okolnostiach. Ich debaty postupne prerastajú vo vzťah a to aj napriek priepastným rozdielom sociálneho prostredia, z ktorého obaja vzišli. Román Moderato cantabile je dielom spisovateľky Marguerite Duras a toto jeho filmové spracovanie sa radí ku klasickým zástupcom francúzskej novej vlny. Snímka o životnej vyprahnutosti a stereotype, v ktorom sa vražda z vášne javí ako nesplnený sen.
00:05 Sedliak gavalier (Cavalleria rusticana) Taliansko/NSR, 1982, Hudobný (ČT art)Legenda talianskeho filmu a opery, Franco Zeffirelli, preniesol na plátna kín jednu z najslávnejších opier všetkých čias – Sedliaka gavaliera od Pietra Mascagniho. Tá sa odohráva na Sicílii, kde mladý Turridu (Plácido Domingo) odchádza na vojnu tesne potom, ako sa zasnúbil s krásnou Lolou (Axelle Gall). Po návrate však zistí, že naňho nepočkala a vydala sa za niekoho iného. Aj napriek smútku za rozpadnutým vzťahom sa dá dohromady so Santuzzou (Jelena Obrazcova), ktorá s ním následne otehotnie. Prelietavá Lola sa však začne opäť o Turrida zaujímať, čo rozosmutní Santuzzu. Síce prosí Turridovu matku aj jeho samotného o pomoc, ale dočká sa iba výsmechu a tak sa rozhodne navštíviť Lolinho manžela, sedliaka Alfia (Renato Bruson). Zeffirelli svojim bohatým a opulentným spracovaním opery dokonale napĺňa Wagnerovu predstavu o Gesamtkunstwerku, tzn. Totálnom umení.
00:10 Vec (The Thing) USA, 1982, Horor/Sci-fi/Thriller (Prima MAX)Skupinu vedcov z americkej výskumnej stanice na Antarktíde vystraší snaha ich nórskych kolegov, zabiť utekajúceho psa. Lov dopadne neúspešne a Nóri zmiznú bez toho, aby Američanom situáciu vysvetlili. Tí postupne zisťujú, že so psom nie je niečo v poriadku. Je infikovaný mimozemským vírusom, ktorý pre sebazdokonaľovanie využíva telesné schránky živých tvorov a v snahe o prežitie využíva najrôznejšie mutácie. Vedcom tak nezostáva nič iné ako vziať do rúk plameňomet a byť stále v strehu, pretože v ktoromkoľvek z nich sa môže skrývať "Vec". Diabolské tempo rozprávania, odstrihnutie od civilizácie, neustála paranoja a bytosť, ktorá vytvára zo živých tvorov desivé kreatúry vytvárajú z filmu jeden z najlepších hororov všetkých čias.

05.04.
20:15 Zbesilý útek (Running Scared) USA/Nemecko, 2006, Akčný/Kriminálny (JOJ Cinema)Joey Gazelle je jedným z nižších členov mafie, ktorého hlavnou pracovnou náplňou je zbavovať sa použitých zbraní. Joey ich však neničí, ale schováva si ich doma v pivnici. Jeho desaťročný syn Nicky s kamarátom Olegom zbadajú, ako Joey schováva ďalšie pištole a jednu z nich mu ukradnú. Touto pištoľou bol postrelený skorumpovaný detektív Rydell pri jednom z drogových kšeftov. Oleg ňou navyše zastrelí svojho násilníckeho nevlastného otca, ktorý mal za strýka psychotického bossa ruskej mafie Ivana. Joey sa ocitá v obrovskom nebezpečenstve a navyše to všetko musí vysvetliť svojej manželke Terese. Snímka o zložitom probléme detstva a zla, je vyrozprávaný v extrémne rýchlom tempe.
20:25 Vrtieť psom (Wag the Dog) USA, 1997, Komédia/Dráma (Jednotka)V USA vrcholí predvolebná kampaň a súčasný prezident má výborné vyhliadky na znovuzvolenie, ale krátko pred voľbami sa v médiách objaví informácia o jeho sexuálnom styku s mladistvou. Jeho predvolebný tím sa okamžite stretne, aby minimalizoval škody a jeden z poradcov okamžite kontaktuje hollywoodskeho producenta so svojou víziou vojny v Albánsku, ktorú prezident hrdinsky ukončí. Trikový šot z neexistujúcej vojny na druhý deň vysielajú všetky televízie a na prezidentov škandál si nikto ani nespomenie. Protikandidát sa však nehodlá len tak vzdať. Vydarená satira, ktorá sa nevysmieva len z vysokej politiky, ale aj zo samotných filmárov.
22:15 Voľný pád (Falling Down) USA/Francúzsko/Veľká Británia, 1993, Dráma/Thriller/Krimi (Dajto)Je horúci deň a na cestách v Los Angeles sa tvoria zápchy a panuje nervozita. Potom, čo sa kolóna áut načisto zastaví, to už William Foster nevydrží a s kufríkom v ruke opúšťa svoje auto. Chystá sa navštíviť svoju dcéru, ktorá má narodeniny a to aj napriek tomu, že má po rozvode zakázané priblížiť sa k dcére i bývalej manželke. Cestou naráža na realitu súčasného sveta, s ktorou sa nedokáže a nechce vyrovnať a tak na svojej ceste zanecháva čoraz viac skazy a obetí. Po jeho stopách sa vydáva detektív Prendergast, ktorý svoju policajnú kariéru presedel v kancelárii a dnes má tesne pred odchodom do dôchodku. Film, v ktorom rozumiete pohnútkam a hnevu hlavného hrdinu, ukazuje odvrátenú tvár snáh o radikálne riešenie.
06.04.
20:20 Nižinský (Nijinsky) USA, 1980, Romantický/Životopisný/Tanečný (ČT art)Americký tanečník a choreograf Herbert Ross sa vo filmovej oblasti preslávil najmä ako uznávaný režisér muzikálov. So svojou vlastnou profesiou sa však plnohodnotne vysporiadal až v životopisnej snímke o tanečníkovi a choreografovi poľského pôvodu Václavovi Nižinskom, ktorý je dodnes považovaný za jedného z najväčších tanečníkov začiatku dvadsiateho storočia. Snímka sa sústreďuje na dva roky jeho života, kedy sa Nižinský oženil s maďarskou aristokratkou Romolou de Pulszky, čo viedlo k roztržke s jeho milencom a umeleckým riaditeľom spoločnosti Ballets Russes. Okrem turbulentného obdobia začiatku 1. svetovej vojny a milostných avantúr v živote slávneho tanečníka, ukazuje snímka aj majstrovské tanečné kreácie.
20:35 Ja, robot (I, Robot) USA/Nemecko, 2004, Sci-fi/Akčný/Thriller (Plus)Píše sa rok 2035 a roboti tvoria spoľahlivú a neoddeliteľnú súčasť každodenného života. Detektív John Spooner je poverený vyšetrením záhadnej smrti Dr. Alfreda Lanning, duchovného otca robotiky a autora troch zákonov robotiky, podľa ktorých robot nesmie za žiadnych okolností ublížiť človeku. Na mieste činu nachádza detektív robota Sonnyho, čo okamžite vyvoláva otázky o jeho prípadnej spoulúčasti na vražde. To by však znamenalo zásadné porušenie zákonov a zároveň obrovskú hrozbu pre ľudstvo. Snímka úspešne balansuje na hranici medzi spektakulárnou akčnosťou a premýšľavým sci-fi filmom s varovným podtextom. Je však jasné, že legendárna Asimovova predloha je v úplne inej lige.
22:25 Vrať se do hrobu!, Československo, 1989, Komédia (ČT2)Víťa Jakoubek má tridsať rokov, pracuje ako zle platený sociológ a v osobnom živote je usporiadaným manželom a unaveným otcom dvoch detí. V sociologickom ústave sa podieľa na výskume postojov stredoškolskej mládeže. Aby cieľovú skupinu lepšie pochopil, hrá sa na študenta a denne vysedáva v gymnaziálnych laviciach. V tom momente sa akoby vrátil späť v čase, cíti sa opäť mladý a bezstarostný a vidí pred sebou veľa prísľubov. Skutočný život sa ale oklamať nedá… Spôsob, akým je zachytené vedecké prostredie neskorej normalizácie, je mimoriadne presný a pozornosť si zaslúži aj viacvrstvová kompozícia.

07.04.
20:15 Byt (The Apartment) USA, 1960, Romantický/Komédia (Prima MAX)Bud Baxter pracuje ako úradník vo veľkej poisťovni. Budovi kolegovia i nadriadení využívajú jeho byt a dobrácku povahu a vodia si ku nemu svoje milenky, zatiaľčo Baxter mrzne v parku. Za svoje služby síce postupuje v kariérnom rebríčku, ale zároveň získava u susedov povesť zhýralca. Keď si však riaditeľ poisťovne do jeho bytu privedie slečnu Kubelikovú, do ktorej je Bud zamilovaný, rozhodne sa so situáciou niečo robiť. „Najmenej zjavných chýb má Byt,“ odpovedal raz Billy Wilder na otázku, ktorý svoj film má najradšej. Jeho slová potvrdzuje aj fakt, že film získal 5 Oscarov a dodnes slúži mnohým lektorom scenáristiky ako učebná pomôcka. Najväčšou devízou filmu sú nezidealizované postavy, ktoré nepodliehajú zaužívaným šablónam. Ako väčšina Wilderových postáv, aj ony držia svoj osud vo svojich rukách, vďaka čomu nie sú bábkami v rukách krutého osudu, či okolia.
21:25 Naděje, Československo, 1963, Dráma (ČT art)Drsný príbeh zobrazuje osudy dvoch životných stroskotancov, mravne nahlodaného alkoholika a prostitútky, ktorí sa po mnohých karamboloch zblížia. Pochmúrnosť filmu dodáva aj prostredie veľkého priemyselného podniku, kde sa väčšina príbehu odohráva. Nádej je tak trochu nedocenené dielo vymedzujúce sa proti oficiálnemu poňatiu budovateľských filmov s jasne definovanými kladnými a zápornými hrdinami. Namiesto toho tu sledujeme stret melancholickej apatie a činnej agresie.
21:55 Špión, ktorý prišiel z chladu (The Spy Who Came In from the Cold) Veľká Británia, 1965, Thriller/Dráma (ČT2)Špionážna dráma, ktorej dej sa odohráva v období studenej vojny, sleduje britského špióna Aleca Leamasa. Ten iba smutne sleduje smrť svojho kolegu pri pokuse prekonať hraničný prechod medzi berlínskymi sektormi. Následne sa vracia na veliteľstvo rozviedky v Londýne, kde je degradovaný na podradnú úradnícku činnosť. Stereotypná činnosť v knižnici prebúdza v Leamasovi jeho alkoholické a keď sa objaví možnosť ďalšej špionážnej misie vo východnom Nemecku, okamžite po nej siahne. Nová úloha je pre Leamasa navyše aj šancou na osobnú pomstu voči vysoko postavenému politickému činiteľovi Dieterovi Mundtovi. Čiernobiela kamera, pragmatické vzťahy medzi agentmi, depresívne prostredie a nekalé praktiky rôznych špionážnych štruktúr vytvárajú z tohto diela skutočne ľadovo chladnú záležitosť.
08.04.
20:35 Američan (The American) USA/Veľká Británia, 2010, Kriminálny/Thriller (Plus)Nájomný vrah Jack je neustále v pohybe a vedie osamelý život. Potom, čo jedna z jeho zákaziek vo Švédsku skončí omnoho horšie ako predpokladal, uchýli sa na taliansky vidiek do malého stredovekého mestečka. Zároveň tam však príjme ďalšiu zákazku - má zostaviť zbraň pre záhadnú Mathildu. Zatiaľ čo sa Jack opája pokojom v horách, spriatelí sa s kňazom Benedettom a zoznámi s krásnou Clarou. Všetko prebieha hladko, až kým Jack nevystúpi z tieňa, v ktorom žije. Poetická filmová balada o profesionálnych vrahoch, ktorí majú dušu, pripomenie rané filmy Kar-Wai Wonga.
22:05 Vojna policajtov (36 Quai des Orfèvres), Francúzsko, 2004, Akčný/Kriminálny/Dráma (ČT2)Vojna policajtov je príbehom Léa Vrinksa a Denisa Kleina, ktorí sú odlišní nielen príslušnosťou k rôznym policajným útvarom, ale aj svojim prístupom k práci. Zatiaľčo Denis z jednotky Boja proti organizovanému zločinu sa snaží získať moc, Léo, posadnutý pracou v zásahovej jednotke, neváha o niečo prekročiť hranice zákona pokiaľ ide o dobrú vec. Ich cesty se pretnú vo chvíli, keď musia spolupracovať na prípade série ozbrojených prepadnutí. V stávke je navyše miesto šéfa polície a tak obaja vyťahujú všetky tromfy. Na hrane zákona sa pohybujúci Léo napokon kvôli Denisovi končí vo väzení. Po skončení trestu sa môže začať vojna policajtov. Režisér a bývalý policajt Olivier Marchal nakrútil typicky francúzsky, temný a drsný kriminálny príbeh plný antihrdinov. Inšpiroval sa pritom skutočnými udalosťami.
22:20 Mŕtvy muž (Dead Man) USA/Nemecko/Japonsko, 1995, Western/Mysteriózny/Podobenstvo (ČT art)Mladý účtovník William Blake práve prišiel o rodičov a rozhodol sa hľadať nové miesto na Divokom západe. Po príchode do mestečka na konci koľajníc však zisťuje, že má mesačné meškanie a majiteľ oceliarní si už za neho dávno našiel náhradu. Neznalý miestnych pomerov sa dostane do konfliktu a v sebaobrane zabije muža. Následne musí s ťažkým zranením utekať do divočiny. Jeho útek sa mení na tajomnú duchovnú cestu, počas ktorej sa za pomoci Indiána z nezrelého mladíka stáva Mŕtvy muž, ktorý stále viac rozumie životu a spoznáva ho z druhej strany. Vizuálne strhujúci film s temnou hudbou Neila Younga, mystickým podtextom a básnickými kvalitami je vrcholným dielom Jima Jarmuscha, ktorý absolútne poprel všetky zaužívané konvencie žánru western.
23:50 Zvyčajní podozriví (The Usual Suspects) USA/Nemecko, 1995, Kriminálny/Mysteriózny/Thriller (ČT2)Jednej noci nájde polícia v kalifornskom prístave San Pedro zabitú posádku argentínskej pašeráckej lode. Keďže loď vybuchla stôp zostalo málo a z dvadsiatich siedmich mužov prežili len dvaja: pouličný zlodej a mrzák Verbal a jeden z členov posádky, umierajúci v nemocnici na popáleniny. Kvôli sérii zločinov však new yorská polícia už dlhšie obdobie preverovala skupinku zvyčajných podozrivých. Medzi nich patrí prefíkaný elegán Keaton, horkokrvný McManus, drzý Hockney, nevyspytateľný Fenster a vyššie spomínaný Verbal. Polícia ich síce všetkých podrobila dôkladnému vypočúvaniu, avšak pátranie to iba skomplikovalo. Práve rola Verbala odštartovala hviezdnu hereckú kariéru Kevina Spaceyho, ktorý za svoj výkon získal Oscara.

09.04.
20:00 Nevesta pre Zandyho (Zandy's Bride) USA, 1974, Western (ČT2)Zandy Allan, chovateľ dobytka na divokom pobreží severnej Kalifornie, čaká v mestečku na príchod svojej nevesty Hannah. Odpovedal na jej inzerát s ponukou sobáša a zaplatil jej cestu dlhú dvetisíc míľ. Prvé stretnutie nie je ani pre jedného príjemné. Útla blondínka, ktorá v listoch zatajila svoj vek, je podľa Zandyho pre drsný život v horách až príliš krehká. Zandy sa jej hneď prvý večer zmocní proti jej vôli. V štíhlej a nežnej žene však rastie vzdor a netušená sila. V príbehu o prvom búrlivom roku jedného manželstva, vytvára režisér podrobnú a univerzálnu štúdiu manželstva dvoch rozdielnych osobností.
21:20 Omar (Omar) Palestína, 2013, Thriller/Romantický/Dráma (Dvojka)Mladého pekára Omara oddeľuje od jeho tajnej lásky múr, ktorý pretína územie Palestíny. Kvôli rôznym dôvodom ho denne preliezajú stovky mužov, ktorí podobne ako Omar čelia hrozbe smrti či väzenia. Po atentáte na izraelského vojaka zatknú aj Omara a ten musí čeliť bolestnej voľbe. Film palestínskeho režiséra Hanyho Abu-Assada získal zvláštnu cenu poroty na MFF v Cannes a bol nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Film je výpoveďou o medziľudských vzťahoch kdekoľvek na svete.
22:55 Čistič, Slovensko, 2015, Dráma (Dvojka)Tomášov osamelý život tvorí stereotypné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho každodennú nudu naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadáva čoraz viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne vystúpiť z tmy.

TV tipy 4.4. - 9.4. 2017

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema