Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 6.4. - 11.4. 2010


6.4. UTOROK

20:00 Lovec hláv (L' Alpagueur), Francúzsko, 1976 (Čt2) Lovec hláv je nájomný žoldnier, čo za peniaze likviduje zločincov, na ktorých je polícia krátka. Svojím spôsobom stojí na strane zákone, avšak polícia dáva od neho a jeho metód ruky preč. Teraz má dostať zločinca menom Jastrab. Ten pri lúpežiach odstraňuje svedkov, ale aj komplicov.
20:15 Tulák zo šírych horských plání (High Plains Drifter), USA, 1973 (Joj+) Do malého, bohom zabudnutého mestečka na Divokom západe prichádza tajomný cudzinec. Ľudia v meste sú vystrašení z neznámeho pištoľníka, no on sa napriek tomu rozhodne, že v meste chvíľu pobudne. Obyvatelia si ho napokon najmú, aby ho zbavil troch zloduchov, terorizujúcich mestečko.
22:00 Adamove jablká (Adam's Apples), Dánsko/ Nemecko, 2005  (Dvojka) Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si už pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie.



7.4. STREDA
20:15 Lovci levov (The Ghost and the Darkness), USA, 1996 (Jednotka) Príbeh sa odohráva sa vo východnej Afrike r.1898: v priebehu 9 mesiacov zabili dva levy 130 ľudí. Mostný inžinier podplukovník John Patterson, ktorého úlohou je postaviť v odľahlej časti krajiny most, a skúsený poľovník Remington sa ich snažia zabiť...domorodci nazvali tieto levy DUCH a TMA. Boli presvedčení, že to nie sú len obyčajné zvieratá. 
23:55 Luk (Hwal), Južná Kórea/ Japonsko, 2005 (Čt2) Na starej rybárskej lodi ďaleko od ľudí spolu žijú starec a dievča. Starec trpezlivo odpočítava dni do sedemnástych narodenín svojej chránenkyne, aby si ju konečne mohol vziať za ženu. Mlčanlivý starec ľpie na starobylých rituáloch, jeho neodmysliteľným spoločníkom je luk, ktorý používa ako hudobný nástroj, prostriedok veštenia, spôsob komunikácie i vražednú zbraň. Pokojné spolužitie obyvateľov lode naruší príchod turistov, ktorí si z mesta vyrazili na rybačku. Medzi nimi je i sympatický mladík, ktorý nedokáže spustiť oči z tajomného dievčaťa.
02:50 Exorcista (The Exorcist), USA, 1973 (Markíza) Friedkinov perfektne inscenovaný psychologický horor vyvolal počas svojho prvého uvedenia škandál svetového formátu a mnoho ostrých diskusií ohľadne etickej stránky účasti neplnoletej Lindy Blair na tomto filme. Vo svojej dobe mal Exorcista nie len kritikov, ale aj množstvo obhajcov. Jedným z nich bol svetoznámy spisovateľ, scenárista a režisér Stephen King, ktorý vidí Exorcistu ako metaforu k prehlbujúcej sa generačnej kríze.

8.4. TVRTOK
21:55 Nábrežie hmiel (Le Quai des brumes), Francúzsko, 1938 (Čt2) Dráma Nábrežie hmiel je jedným z filmov, ktorý vznikol z bohatej scenáristickej spolupráce Marcela Carného s Jacquesom Prevértom. Vtedy dvadsaťdeväťročný Carné sa už prejavil ako mimoriadny talent a dokázal svoj jedinečný cit pre atmosféru, básnické videnie ľudských osudov a filmového obrazu. Vytvoril tak jedno zo svojich najlepších diel. Do hlavných úloh nešťastných milencov obsadil Jeana Gabina a Michelle Morgan.
22:50 Kto z koho (The Score), USA/ Nemecko, 2001 (Markíza) Film režiséra Franka Oza je klasickou gangsterkou. Nick (Robert De Niro) je špičkový zlodej. Otvorí každý sejf. Spolu s kamarátom z dávnych čias (Marlon Brando) potom úlovok posiela do správne bohatých rúk. Zápletka prichádza vtedy, keď je Nick prinútený zmeniť svoje pravidlá, aby spolu s novým komplicom Jackom (Edward Norton) urobili záťah snov. Cieľom je žezlo francúzskeho kráľovstva, momentálne v podzemí Montrealskej colnice. Odmena štyri milióny dolárov. A ak sa v správny čas správne rozhodne možno omnoho viac.
01:30 Pí (Pi), USA, 1998 (Film+) Dá sa svet popísať pomocou čísel a teórie chaosu? Je možné pochopiť vesmír? Možno nájsť pravdivé meno boha? Čiernobielo nakrútený film o geniálnom matematikovi, ktorý sa snaží pomocou počítača a svojho poškodeného geniálneho mozgu, nájsť zákonitosti pohybu cien akcií na burze. V jeho práci ho však brzdí neznesiteľná migréna a neúnosný tlak jeho paranoidných predstáv, ktoré ho nakoniec dovedú k desivému riešeniu.



9.4. PIATOK
22:40 Femme Fatale (Femme Fatale), Francúzsko 2002 (Markíza) Režisér Brian De Palma siahol po klasickej femme fatale tak častej vo filmoch zo  štyridsiatych a päťdesiatych rokov, a prispôsobil ju súčasnosti. Príbeh začína na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 2001, kde  krásna, ale taktiež všetkého schopná "femme fatale" odvážne ukradne drahocenný šperk a vypáli rybník svojim komplicom. Potom odchádza do Ameriky a v lietadle sa zoznámi s úspešným podnikateľom Wattsom  a s ním si užíva anonymitu v cudzine. Po siedmych rokoch je podnikateľ poverený prácou ambasádora vo Francúzsku, takže jeho žena Laura sa po odvážnej lúpeži vracia späť na miesto činu s novou identitou.

10.4. SOBOTA
10:10 Flash Gordon (Flash Gordon), Veľká Británia, 1980 (Čt1) Imperátor Ming si náhodou všimne nepatrnú planétu v Slnečnej sústave a rozhodne sa ju len tak z rozmaru zničiť. Proti sebe má však typického kladného hrdinu Flasha Gordona, ktorého sprevádzajú šialený vedec Hans Zarkov a pohľadná Dale Arden. Spracovanie klasického komixového hrdinu na filmové plátno obohatili nielen mnohí známi herci, ale aj soundtrack od skupiny Queen. 
20:00 Ptákovina, Česko, 2009 (Čt2) O svojej komédii Ptákovina vraví Milan Kundera, "že je to komedie do té míry nevážná, že je to víc než komedie: že je to ptákovina." Jej spletitý dej spustí Riaditeľ, ktorý namaľuje v triede na tabuli obrázok kosoštvorcu. A príde sa na to. Nastáva vyšetrovanie a do hry vstupuje aj všemocný muž mesta, Predseda. Mýtami opradená komédia sa hrala iba krátko v roku 1969 a od tej doby ju u nikto oficiálne nevidel. Až do roku 2008, kedy ju v pražskom činohernom klube naštudoval režisér Ladislav Smoček.
20:05 Dialóg 20-40-60, ČSSR, 1968 (Dvojka) Experimentálny film troch režisérov: J. Skolimowskeho, P. Solana, Z. Brynycha. Sonda do citových vzťahov muža a ženy rôzneho veku. Analýza lásky a manželstva u tých, ktorí do života vstupujú, ktorí sú na jeho vrchole i tých, ktorí už so svojím životom účtujú.



11.4. NEDEA
14:00 Dobrý Will Hunting (Good Will Hunting), USA, 1997 (Filmbox) Will Hunting pochádza z chudobných pomerov a život strávil prevažne v sirotincoch. Ako dvadsaťročný sa najčastejšie fláka s partiou kamarátov a pracuje na univerzite ako upratovač. Jeho geniálne nadanie sa prejaví, keď vyrieši zložitý príklad z matematiky, ktorý žiakom na tabuľu napísal profesor. Šokuje tým nielen učiteľov, ale aj seba. Jeho geniality ho teraz môže presláviť a otvoriť mu brány do sveta. Musí sa vzdať nielen doterajšieho života, ale aj najlepšieho priateľa.
20:20 X-Men: Posledný vzdor (X-Men: The Last Stand), USA/UK, 2006 (Joj) Vývoj svetových dejín ohrozuje „liek“, ktorý dokáže premeniť mutantov na obyčajných ľudí. Mutanti majú prvý krát možnosť zvoliť si svoju budúcnosť: buď si môžu zachovať svoju výnimočnosť, ktorá je však príčinou ich izolácie a odcudzenia od ostatných alebo sa svojich schopností vzdať a stať sa normálnymi ľuďmi. Protichodné názory mutantích vodcov Charlesa Xavera, ktorý hlása toleranciu a Magneta, podľa ktorého prežijú len tí najsilnejší sú podrobení poslednej skúške – a rozpútajú vojnu, ktorá má všetky vojny definitívne ukončiť.
22:20 Pláž (The Beach), USA/ Veľká Británia, 2000 (Joj) S prísľubom dobrodružstva prichádza do Thajska mladý americký cestovateľ Richard (Leonardo DiCaprio). Cestovanie, ako tvrdí, je hľadanie zážitkov, hľadanie niečoho nového, zvláštneho. V lacnom hoteli v Bangkoku sa zoznamuje s mladým francúzskym  párom - Etiennom (Gillaume Canet) a Francoise (Virginia Ledoyen). V rovnakom hoteli sa stretáva s pomäteným, drogami poznamenaným Daffym (Robert Carlyle), ktorý rozpráva Richardovi nepravdepodobný príbeh o tajnom ostrove, Raji na Zemi s nádhernou plážou nepoškvrnenou nájazdmi turistov.
22:20 Zastrelila som Andyho Warhola (I Shot A. Warhol), VB/USA, 1996 (MGM) Valeria Solanas, duševne chorá radikálna feministka, sa v roku 1968 pokúsila zabiť hviezdu umeleckého sveta a zakladateľa pop artu Andyho Warhola. Režisérka Mary Harron sa pokúsila ukázať jej nešťastný a smutný čin v objektívnom svetle.
HIT TÝŽDŇA

10.4. SOBOTA
20:05 Dialóg 20-40-60, ČSSR, 1968 (Dvojka) Experimentálny film troch režisérov: J. Skolimowskeho, P. Solana, Z. Brynycha. Sonda do citových vzťahov muža a ženy rôzneho veku. Analýza lásky a manželstva u tých, ktorí do života vstupujú, ktorí sú na jeho vrchole i tých, ktorí už so svojím životom účtujú.

TV tipy 6.4. - 11.4. 2010

Autor: Tomáš Daneček
Zdroj: Kinema