Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 6.6. - 12.6. 2016

Pondelok06.06.

21:50 Cestujúci v daždi (L' Uomo venuto dalla pioggia) Taliansko/Francúzsko, 1970, Kriminálny/Thriller (ČT2)Film rozpráva príbeh osamelej manželky pilota Melie, ktorú napadol a znásilnil neznámy cudzinec v jej vlastnom dome. Násilník sa ukrýva v pivnici domu, kde ho Melie objaví a zastrelí. Mŕtvolu muža následne zhodí z mosta a svoj čin neohlási na polícií. Do mesta následne prichádza charizmatický plukovník Harry Dobbs, ktorý je presvedčený, že Melie je do zločinu zapletená. Dobbs za pomoci nezvyčajných metód začne zločin rozmotávať. Medzitým polícia nájde v mori telo neznámeho muža, ktorý sa však stratil už pred rokom. Zatajované motivácie postáv, nekompaktný príbeh a atmosferická žánrovka. To všetko je Cestujúci v daždi.
22:10 Čierna kniha (Zwartboek) Holandsko/Belgicko/Nemecko/Veľká Británia, 2006, Historický/Vojnový/Dráma (Prima MAX)Židovské dievča Rachel sa v rokoch 1944–1945 ukrýva v nacistami okupovanom Holandsku. Potom, čo sa stane svedkom zmasakrovania svojej rodiny, pripojí sa ku domácemu odbojovému hnutiu. Dostane za úlohu napojiť sa na veliteľstvo gestapa a zviesť šarmantného nemeckého kapitána. Čierna kniha nie je len zúčtovaním s národnou minulosťou, ale i s Verhoevenovými témami.
22:40 Žeriavy tiahnu (Leťat žuravli) Sovietsky zväz, 1957, Vojnový/Dráma/Romantický (Dvojka)Jeden z najvýznamnejších sovietskych vojnových filmov 20. storočia zobrazuje na osude mladého dievčaťa, ako kruto 2. svetová vojna zasiahla životy civilistov v zázemí. Veronika a Boris boli zamilovaní a šťastní. Následne však Boris musel narukovať a Veronika sa počas jeho neprítomnosti vydala za Borisovho bratranca Marka. Po svadbe pochopila, že Mark je bezcharakterný a do konca vojny zúfalo čaká na Borisa, voči ktorému cíti veľkú vinu. Pôsobivé filmové dielo využíva dynamickú ručnú kameru, ktorá vyjadruje psychológiu jednotlivých postáv príbehu a obohacuje tak obraz veľkých dejín o intímny rozmer. Na MFF Cannes získal film Zlatú palmu.
Utorok07.06.
15:50 Zmätky v Arizone (Raising Arizona) USA, 1987, Komédia/Akčný/Dobrodružný/Kriminálny (Prima MAX)Notorický zlodej H. I. Donnough, sa vždy znovu a znovu ocitá vo väzení. Vo väzení sa zamiluje do pôvabnej mladej policajtky Edwin. Ich náklonnosť je vzájomná, takže sa rozhodnú, že sa po jeho prepustení z väzenia vezmú. Vytvoria šťastný a harmonický manželský pár, avšak Edwina nemôže mať deti. Vzhľadom na Donnoughovu minulosť neprichádza adopcie do úvahy a tak sa jedného dňa rozhodnú dieťa získať inou cestou. Vyberú si a unesú jedno z práve narodených pätorčiat miestneho magnáta Nathana Arizonu. Bohatý otec sa samozrejme snaží potomka získať späť. Do toho sa ešte v snahe získať tučné "nálezné" pripletú aj Gale a Evelle, Donnoughoví bývalí kumpáni. Po dieťati tak pátra nielen Arizona, ale aj "adoptívni rodičia".
21:10 Jelena (Jelena) Rusko, 2011, Dráma (ČT art)Jelena a Vladimir sú starší pár, ktorí sa vo svojich životoch stretli až neskôr a obaja tak majú deti z predchádzajúcich manželstiev. Vladimir je bohatý a uzavretý muž, zatiaľčo Jelena pochádza zo skromných pomerov. Jelenin syn je nezamestnaný a neschopný uživiť svoju vlastnú rodinu a neustále prosí svoju matku o peniaze. Vladimirova dcéra je bezstarostná mladá žena, ktorá má so svojim otcom pomerne chladný vzťah. Vladimir dostane infarkt a skončí v nemocnici, kde si uvedomí, že mu už nezostáva veľa času. Počas krátkeho a milého stretnutia s dcérou si uvedomí, že ona bude jedinou dedičkou jeho majetku. Keď sa to dozvie verná a submisívna Jelena uvedomí si, že musí vymyslieť iný plán ako zabezpečiť svoje vnúčatá. Po druhej svetovej vojne bolo v Rusku malé množstvo mužov a súčasne veľký počet žien pracujúcich v ťažkom priemysle. Synovia tak boli vítaní, hýčkaní a opatrovaní a na tvrdú drinu naučené ženy sa o svojich synov starali až sebadeštruktívnym spôsobom. Film Jelena ukazuje, kam až to môže dospieť. Dospelý syn sa síce stal hlavou rodiny, no v skutočnosti je stále len dieťaťom odkázaným na svoju mamu.
22:25 Drive (Drive) USA, 2011, Akčný/Thriller/Romantický (Prima MAX)Film sleduje niekoľko dní zo života muža, ktorého prezývajú Vodič. Cez deň je filmovým kaskadérom a v noci si privyrába ako nájomný vodič zločineckých gangov. Jeho učiteľom a manažérom je Shannon, ktorý ho dohadzuje filmovým režisérom i zlodejom. Samotárskemu Vodičovi zmení život stretnutie so susedkou Irene, s ktorou trávi stále viac času. To sa však zmení, keď je z väzenia prepustený Irenin manžel. Drive je poctou klasickým filmom o správnych chlapíkoch s noirovo-sureálnou atmosférou. Rovnako ako vo Wongových filmoch, má však film ešte ďalšie postavy - neónové LA, ktoré za využitita sugestívneho electropopu, sýtych farieb a spomalených záberov, vytvára snovú atmosféru a zo Šoféra robí akéhosi mystického ochrancu. Refn sa tu v tichosti posmieva americkému mýtu, v niektorých prípadoch ho ironizuje, avšak tiež ohlodáva tento žáner až na kosť a prináša samotnú vyextrahovanú podstatu a esenciu týchto príbehov.
22:25 Pred úsvitom (Before Sunrise) USA/Rakúsko/Švajčiarsko, 1995, Romantický/Dráma (Nova Cinema)Vášnivá romanca francúzskej študentky a mladého Američana, ktorí sa stretnú v rýchliku z Budapešti do Viedne. Následne strávia 14 hodín neplánovanou expedíciou po Viedni, krátiac si čas do odletu lietadla. Bez zbytočných sĺz a sentimentu, ale o to prirodzenejšie pôsobiaci film o začínajúcej láske dvoch mladých ľudí.
Streda08.06.
20:25 Nanga Parbat (Nanga Parbat) Nemecko, 2010, Dobrodružný/Životopisný (Jednotka)Kariéra najslávnejšieho horolezca všetkých čias Reinholda Messnera bola poznačená aj niekoľkými krutými udalosťami. Najviac ho poznamenala nešťastná smrť jeho brata Güntera počas expedície na Nanga Parbat v roku 1970. Expedícia pod vedením Karla Mariu Herlingkoffera si dala za cieľ dobyť vrchol Nanga Parbatu výstupom cez legendárnu Rupálsku stenu. Reinhold Messner sa napriek nepriaznivým okolnostiam rozhodol vyliezť na vrchol sám. Jeho menej skúsený brat ho nasledoval, avšak do základného tábora sa už nevrátil.
23:20 [Rec] (Rec) Španielsko, 2007, Horor/Thriller (JOJ Cinema)Televízna reportérka spolu s kameramanom pripravujú reportáž bežného života na požiarnickej stanici počas 24 hodín. Počas nočného zásahu nastupujú s požiarnikmi do auta. Tí sú privolaní spolu s policajtmi do bytu, z ktorého susedia počuli ženský rev. Po vyrazení dvier nájdu v byte nainfikovanú ženu ktorá zaútočí na policajta a smrteľne ho poraní. Pri jeho prenose k privolanej ambulancii zisťujú, že dom so všetkými obyvateľmi je uzavretý a nikto nemôže ísť von. Civilné napísané postavy, výborné využitie formátu „fake found footage“, skvelá dramaturgická výstavba vyplývajúca z atmosféry hermeticky uzavretého domu i prevrátenie spôsobu dávkovania informácií zo Záhady Blair Witch, to všetko obsahuje famózny adrenalínový španielsky horor.
Štvrtok09.06.
20:20 Nižinský (Nizinskij) USA, Dráma/Romantický/Životopisný/Tanečný (ČT art)Životopisný film o tanečníkovi a choreografovi poľského pôvodu Václavovi Nižinskom, ktorý je dodnes považovaný za jedného z najväčších tanečníkov začiatku dvadsiateho storočia, zobrazuje dva roky jeho života (1913-1915), kedy sa Nižinsky oženil s maďarskou aristokratka Romola de Pulszky. To viedlo k roztržke s jeho milencom a umeleckým riaditeľom spoločnosti Ballets Russes Sergejom Ďagilevom. Legendárny americký režisér Herbert Ross sa preslávil práve tvorbou tanečných a muzikálových filmov, ako Zbohom, pán profesor! alebo Nový začiatok. Svoje majstrovstvo a dokonalú prehľad v žánri i problematike preukazuje aj v tomto svojom filme.
21:45 Kick-Ass (Kick-Ass) USA/Veľká Británia, 2010, Komédia/Akčný (JOJ Cinema)Teenager Dave Lizewski nevyniká žiadnymi zvláštnymi schopnosťami. Jediné, čo ho baví, sú komiksy. Tie ho inšpirujú k tomu, aby sa stal superhrdinom! Aj napriek absencií superhrdinských schopností si dáva prezývku Kick-Ass, vyberá si kostým a odchádza bojovať do ulíc so zločinom. Po jednej z nakladačiek, ktorú dostane, však napokon nejakú tú schopnosť predsa len získa – nemôže cítiť bolesť. Vo veľkomeste však operujú aj skutoční superhrdinovia. Otec Big Daddy a jeho pubertálna dcéra Hit Girl tiež bojujú s kriminálnymi živlami so snahou pomstiť sa miestnemu bossovi Frankovi D'Amicomovi. Popkultúrnymi odkazmi nabitá snímka, v ktorej rozprávanie plynie hladko a napínavo aj popri uťahovaní si z veľkého množstva filmov, komiksov či žánrov.
Piatok10.06.
20:15 Korisť (Le Casse) Francúzsko/Taliansko, 1971, Kriminálny/Thriller (Prima MAX)Krimithriller Henriho Verneuila prináša príbeh skorumpovaného policajta, ktorý sa v Grécku snaží dolapiť zlodeja, stojaceho za lúpežou diamantov v Aténach. Skupina zlodejov, na čele ktorej stojí Azad, zmeškajú loď, na ktorej plánovali utiecť z krajiny. A zatiaľ čo čakajú na ďalšiu, dostáva sa im polícia na čele s Abelom Zachariom na stopu. Vskutku bleskový spád deja a veľké množstvo kaskadérskych scén, dopĺňa perfektne padnúca hudba Ennia Morriconeho.
22:35 Kristove roky, Československo, 1967, Dráma/Novovlnný (ČT art)Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života bez záväzkov a povinností. Postupne si vo vzťahu k blízkym ľuďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby nakoniec dospel k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie. Jakubiskov celovečerný debut je azda najradikálnejším dielom legendy slovenského filmu. Bláznivosť, absencia kauzality či silného príbehu spojená s „prepáleným“ svetlom Lutherovej kamery odzrkadľuje lásku k hre, karnevalovosti, voľnosti a slobode zlatých šesťdesiatych.
Sobota11.06.
14:20 Kristian, Československo, 1939, Komédia/Romantický (ČT1)Hlavným hrdinom filmu je úradník cestovnej kancelárie Alois Novák, ktorý sa raz za mesiac vydáva do baru Orient. Na prvý pohľad je pán Novák obyčajný človek vedúci obyčajný život. V skutočnosti je osobou dvoch tvárí, z ktorých ani jedna nie je úplne ideálna. V „Oriente“ sa zoznámi s mladou a bohatou Zuzanou Rendlovou. Tá prehliadne jeho dvojitý život a vráti ho späť do reality po bok vernej manželky Marienky. Režisér Martin Frič v roku 1939 vytvoril film na pomedzí filmu-noir, komédie a melodrámy, čo je rozhodne veľký unikát v českej kinematografii 30. rokov.
20:00 Valkýra (Valkyrie) USA/Nemecko, 2008, Vojnový/Historický/Thriller (ČT2)Film zobrazuje skutočný príbeh plukovníka Clausa von Stauffenberga, ktorý stál na čele rozsiahleho protinacistického sprisahania, ktorého hlavným cieľom mala byť likvidácia Adolfa Hitlera a odstavenie jeho najvernejších spolupracovníkov od moci. Plukovník Claus von Stauffenberg je zdanlivo lojálnym vojakom, oddane slúžiacim svojej krajine. Na strane nemeckého odboja, vyzbrojeného rafinovanou stratégiou použiť Hitlerov vlastný núdzový plán pre stav ohrozenia - známy ako Operácia Valkýra - sa rozbieha akcia s cieľom zavraždiť vodcu a zvrhnúť jeho nacistickú vládu. Do pokusu o prevrat bolo zainteresovaných veľa významných pohlavárov ako Ludwig Beck, Erich Hoepner, Erwin Rommel, Hans Speidel a Hellmuth Stieff. Stauffenberger chcel pri atentáte spolu s Hitlerom zlikvidovať aj Heinricha Himmlera a Hermanna Göringa.
20:25 Rok ďábla, Česko, 2002, Komédia/Hudobný/Mystifikácia (Dvojka)Stretnutie s určitými ľuďmi môže zmeniť náš život. Folková legenda, holandský dokumentarista a skupina muzikantov, ktorí hrajú na pohreboch, sa vydávajú na pozoruhodnú koncertnú šnúru. Petr Zelenka miesi realitu a fikciu v magickom dobrodružstve plnom hudby, v ktorom anjeli pomáhajú ľuďom počuť melódie skryté v ich vnútri. Keď Jaromír Nohavica pozve skupinu Čechomor na spoločné turné, dúfa, že tým pomôže vyliečiť svojho priateľa Karla Plíhala. Hudobníci dúfajú, že im pomôže na ceste k sláve, dokumentarista zasa verí, že našiel tému na svoj film.
22:35 Europa (Europa) Dánsko/Švédsko/Francúzsko/Nemecko, 1991, Vojnový/Thriller (ČT art)V Nemecku "roku nula", v krajine ťažko traumatizovanej svojou ďalšou prehrou a kontrolovanou Spojencami, väčšina obyvateľstva stále skryto sympatizuje s nacistickými myšlienkami.Sem prichádza mladý Američan Leo, syn nemeckého emigranta, aby "pomohol Nemecku". Pod prísnym dohľadom autoritárskeho strýka sa stane sprievodcom v lôžkových vozňoch prvej triedy u spoločnosti Zentropa. Zoznámi sa s majiteľom spoločnosti, Maxom Hartmannom, ktorý sympatizuje s Američanmi, a zamiluje sa do jeho dcéry Kathariny. Svet jeho osobných istôt, však drvivo zasiahne desivá realita. Situácia "zlom nakazeného" Nemecka je pre režiséra východiskom k oveľa všeobecnejší výpovede o jedincovi, ktorý je napriek všetkým svojim idealistickým snahám zahnaný do slepej uličky.
22:50 Oblomov (Neskolko dnej iz žizni I. I. Oblomova) Sovietsky zväz, 1979, Komédia/Dráma/Romantický (Dvojka)Oblomov žije v svojom petrohradskom byte iba so sluhom Zacharom a jeho manželkou, ktorá u neho pracuje ako kuchárka. Je nerozhodný, váhavý, pochybuje o zmysle akéhokoľvek konania a tak väčšinu dňa trávi spánkom a snením. Jeho pravým opakom je energický Štolc, jeden z mála ľudí, s ktorými sa Oblomov stýka. Jedného dňa mu Štolc predstaví krásnu Oľgu. Prebudený spáč sa začne opájať novými podnetmi.
Nedeľa12.06.
16:05 S čerty nejsou žerty, Československo, 1984, Rozprávka (Prima MAX)Chamtivá macocha pripraví svojho nevlastného syna Petra o celé dedičstvo po jeho otcovi. Peter sa medzitým zoznámi s dcérami miestneho kniežaťa, keď ich zachráni pri prechádzke, pri ktorej sa im splašili kone. Zaujme ho najmä vyzývavá Angelina, ale Petr pre ňu nič neznamená. Jej dobrá a skromná sestra Adélka, sa do Petra okamžite zamiluje. Petrova macocha sa neštíti ničoho, a aby sa ho zbavila, spriadajú s miestnym správcom spoločne proti Petrovi intrigy. Najskôr ho pošlú do väzenia a potom aj na vojnu, odkiaľ však Peter utečie a pretĺka sa svetom. Keď už nevie čo si počať, stretne verného a spravodlivého priateľa – čerta.
20:10 Tichý Don (Tikhiy Don) Sovietsky zväz, 1957, Vojnový/Dráma (Dvojka)Trojdielna adaptácia rovnomennej predlohy Michaila Šolochova zachytáva najdôležitejšie obdobie ruských dejín 20. storočia - prerod cárskeho Ruska na Sovietsky zväz. Ten okrem politickej zmeny priniesol zvrat v osobnom živote desiatok miliónov ľudí, pretože tradičné kresťanské hodnoty: viera, rodina, pôda, ktoré boli po stáročia akcentované monarchiou, boli v prevalcované abstraktnými a krvavo pretlačovanými revolučnými ideálmi. Šolochov nezjednodušuje ruskú realitu na nenásytnú buržoáziu a utláčaný proletariát. Jeho hrdinami sú donskí kozáci a malí poľnohospodári, ktorí doplatili na svoju rodovú povinnosť zachovávať vernosť monarchii.
22:30 Krvavý diamant (Blood Diamond) USA/Nemecko, 2006, Dobrodružný/Thriller (Nova Cinema)Pašerák diamantov a rybár sa ocitnú uprostred krutej občianskej vojny v Sierra Leone roku 1999. Spoja svoje sily v zúfalej misii znovuzískania vzácneho ružového diamantu nevyčísliteľnej hodnoty a súčasne i záchrany Rybárovho syna, ktorého rebeli odvliekli a spravili z neho detského vojaka. Zábery krutého mučenia a krviprelievania strieda pohľad na prekrásne scenérie i vojnou spustošenú krajinu. Krvavý diamant je film, ktorý je neustále v pohybe spolu s vlastnými hrdinami. Vo filme sledujeme tri vyhranené pohľady s rozdielnym pohľadom na svet, čo sa premieta aj do rozprávania: dokumentárny, ktorý predstavuje mladá novinárka, emocionálne zaangažovaný pohľad rybára a oportunistický náhľad na problematiku v podobe pašeráka.

TV tipy 6.6. - 12.6. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema