Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 7.9. - 13.9. 2015

7.9.Pondelok

20:00 Sexmisia (Seksmisja), Poľsko, 1984 (Nova Cinema)Poľská komédia vyvolala v čase uvedenia obrovskú vlnu záujmu. Diváci totiž v neslobodných časoch prahli po námetoch, ktoré sa vymykali priemeru a ak navyše v názve svietil sex, úspech musel byť zaručený. Hoci film bol cenzúrou zredukovaný, zachoval si svoju tvár. Zdanlivo feministický námet o svete, ktorý ovládajú ženy, vykresľuje osudy dvojice mužov, čo sa po umelom zmrazení preberú v 21. storočí. Čaká ich šokujúce zistenie o vyhynutí mužského pohlavia a následný boj o život.
20:20 Amélia z Montmartru (Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain), Francúzsko, Nemecko, 2001 (Jednotka)Čarovná snímka s očarujúcou hlavnou hrdinkou v podaní Audrey Tatou si okamžite po uvedení našla miesto v srdciach filmových fanúšikov. Vizuálne i obsahovo nápaditá snímka Jeana-Pierra Jeuneta bola nominovaná na päť Oscarov, Zlatý glóbus na MFF v Cannes a v Karlových Varoch ju ocenili Krištáľovým glóbusom. Hudba Yanna Tiersena patrí k ďalším zásadným kvalitám nezabudnuteľnej snímky, ktorej pôvab má nadčasovú hodnotu.
8.9.Utorok
20:30 Telefónna búdka (Phone Booth), USA, 2002 (Plus)Strhujúci príbeh Joela Schumachera podľa scenára Larryho Cohena sa prekvapivo odohráva v telefónnej búdke, ktorá sa stala ústredným bodom celej snímky. Colin Farrel v úlohe arogantného manažéra Stua čelí nebezpečnému psychopatovi, ktorý ho má na muške. Stu volá svojej milenke z telefónnej búdky, aby sa neprezradil pred manželkou, ktorá mu kontroluje mobil. Po jednom z takýchto telefonátov zazvoní v búdke telefón. Hlas v ňom Stua varuje, že pokiaľ zavesí, zastrelí ho. Červené svetielko na čele je dôkazom toho, že to myslí vážne.
22:40 Submarino, Dánsko, Švédsko, 2010 (ČT Art)Submarino rovnako ako Hon Thomasa Vinterberga neprinesie žiadnu ľahkostráviteľnú filmovú jednohubku, ale v zásade svojho štýlu nám režisér opäť predviedol surovú autentickú drámu o ľuďoch zo spoločenskej periférie. Spoluzakladateľ filmového manifestu Dogma 95 hlásajúceho formálnu čistotu sa tentoraz pohráva so štylizáciou a neobmedzenými možnosťami kamery. Obľúbenú tému dysfunkčnosti rodiny preniesol do príbehu dvoch bratov s veľkou mierou sugestívnosti a antihrdinovia sa v jeho rukách premenili na charizmatické bytosti ospravedlniteľné traumami z detstva.
9.9.Streda
20:00 Nepokoj (Restless), USA, 2011 (Nova Cinema)Uznávaný režisér Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting, Milk) nakrútil osobitý milostný príbeh mladého muža (Henry Hopper), ktorý stratil záujem o život, a pôvabnej dievčiny (Mia Wasikowska), ktorá si naopak užíva život plnými dúškami. Keď sa títo dvaja náhodou stretnú na pohrebe, zistia, že navzdory svojim jedinečným životným skúsenostiam majú toho veľa spoločného. Produkcie filmu sa ujali Brian Grazer, Ron Howard, Bryce Dallas Howard a Gus Van Sant.
21:00 Zamlčaná identita, SR, 2015 (Dvojka)Ľuba Lesná je investigatívna novinárka, ktorá žije a pracuje v Bratislave. Dlhé roky verila, že veľká väčšina jej rodiny z otcovej strany zahynula počas holocaustu. Jej otec Ervín Lesný Sonnenfeld /1921-1988/ jej o svojich príbuzných povedal len málo. Zmienil sa o tom, že jeho rodičia pred 2. svetovou vojnou boli v pomerne častom kontakte s rodinou, ktorá žila v New Yorku. Tí dokonca pozvali rodinu zo Slovenska, aby utiekli pred nacizmom, ktorý začal ovládať Európu,  a aby sa presťahovali do New Yorku.  Žiaľbohu, rodičia Ervína Lesného Sonnenfelda tak neurobili. Tak sa zachránil jedine on, ostatní najbližší zomreli v koncentračných táboroch v Lubline a Osvienčime.
10.9.Štvrtok
20:20 Frances, USA, 1982 (ČT Art)Dráma inšpirovaná životnými osudmi americkej herečky Frances Farmer, ktorá patrila k najrozporuplnejším zjavom Hollywoodu 30. a 40. rokov. Jej nekonvenčné predstavy o herectve narážali na doposiaľ zavedený spôsob filmovania. Jej kariéra mala strmý vzostup, ale rovnako prudký pád najmä kvôli tomu, že sa nechcela podvoliť predstavám hollywoodskych producentov. Jessica Lang bola za úlohu Frances nominovaná na Oscara.
11.9.Piatok
20:10 Červené víno, SR, 1972 (Dvojka)Televízny film Andreja Lettricha podľa románu Františka Hečka zachytáva sociálny zápas slovenskej dediny na začiatku 20. storočia. Na pomerne širokom časovom rozpätí sledujeme životné príbehy niekoľkých generácií rodiny Habdžovcov, ktorá žije v západoslovenskej vinohradníckej dedine. Najstarší syn Urban utiekol z domu, aby so svojou mladou ženou, ktorú si zobral proti vôli svojich rodičov, začal samostatne žiť a hospodáriť vo Vlčindole. Mladší brat Mikuláš uteká z domu. Urbana vo Vlčindole čakajú okrem niekoľkých chudobných spojencov aj otvorení nepriatelia. Hrozí mu dražba a jeho statočná práca vychádza nazmar. Vrcholom nešťastia je vojna.
21:55 Futurologický kongres (The Congress), Izrael, Nem., Luxem., Poľ., Fran., Belgicko, 2013 (Dvojka)Mnohými cenami ovenčená a vizuálne fascinujúca adaptácia známej literárnej predlohy kultového autora sci-fi Stanislawa Lema. Herečka Robin Wright tu hrá sama seba – filmovú hviezdu, ktorej s pribúdajúcimi vráskami ubúdajú filmové úlohy. Teraz dostáva možno poslednú veľkú ponuku. Filmová spoločnosť chce naskenovať jej telo, pohyby i emócie a kúpiť si tak virtuálnu herečku, ktorá už nezostarne ani o deň. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti vo svete filmu a štedrá finančná ponuka ju napokon presvedčia. Po 20 rokoch sa vydáva na futurologický kongres jednať o predĺžení zmluvy. Ocitne sa v animovanej zóne, kde každý môže byť tým, kým chce.
22:25 Magická hlbočina (Le grand bleu), Francúzsko, USA, Taliansko, 1988 (Jednotka)Hĺbka morí, ľudskej mysle a koncentrácie v magickej snímke Luca Bessona. „Musíš do hĺbky oceánu tak hlboko, že stratí modrú farbu, kde nebo je len spomienkou. Keď tam si, v tom tichu čakáš, a keď túžiš v mori zostať naveky, že preňho i zomrieš, priplávajú a posúdia tvoju lásku, ktorú im ponúkaš. Ak je čistá, úprimná a ak budú chcieť, odvedú ťa so sebou naveky.“ Návod, ako sa dostať do hĺbky oceánov medzi bájne Sirény divákovi priblížil hlavný hrdina magickej snímky Jacques Mayol. Jeho jedinou vášňou je more, vďaka ktorému sa dokáže ponoriť nielen do jeho hlbín, ale i do hlbín vlastného vnútra. Zmenený stav mysle mu umožňuje dostať sa bez dýchacích prístrojov do hĺbok, kde žiaden človek nedokáže prežiť. Muž, ktorý by bol radšej delfínom, však jedného dňa zistí, že by sa našiel jeden dôvod, prečo by mal radšej kráčať po súši. Nebude však napokon volanie Sirén silnejšie ako pozemská láska? Príbeh inšpirovaný životmi potápačov Jacqua Mayola a Enza Maiorcu.
21:50 Obchod na korze, SR, ČR, 1965 (ČT Art)Oscarový film Jana Kadára a Elmara Klosa je adaptáciou novely Pasca slovenského spisovateľa Ladislava Grosmana, ktorá vyšla v roku 1962. Jozef Kroner v úlohe stolára Tóna Brtka zdanlivo arizuje majetok starej židovskej vdovy Rozálie Lautmannovej. Nedoslýchavá žena vôbec nechápe, čo sa v krajine deje. O svojho arizátora sa stará ako o syna a on nedokáže starej pani akokoľvek ublížiť. Strach a pud sebazáchovy sú však silní páni a Brtko bojuje so samým sebou i s krutosťou doby.
12.9.Sobota
20:00 Kawasakiho růže, ČR, 2012 (Nova Cinema)Kawasakiho růže ako najzložitejšia japonská papierová skladačka je metaforou spletitého príbehu, ktorý plynie do jasného záveru. Bolestná téma, ktorá sa dotkla priamo alebo sprostredkovane mnohých. Mnohí spomínajú na minulosť s trpkou príchuťou. Spomienky, ktoré často vyryli jazvy nielen do duše, ale i do tela. Príčina týchto bolestí tkvie práve v krutých podmienkach minulého režimu na čele s ŠtB, dôsledkom čoho sa aj cnostní ľudia menili na udavačov a judášov. Príbeh zo súčasnosti otvorí dvere do minulosti a vytvorí mrazivý prievan, ktorý prevetrá i preverí každého. Morálne autority odrazu padajú na dno a štvanci vystupujú na piedestál. Hřebejk a Jarchovský vyrukovali s emocionálne nabitým príbehom, v ktorom na pozadí praktík minulého režimu vystupujú do popredia zložité ľudské vzťahy poznačené závisťou, nenávisťou a pocitom menejcennosti, výsledkom ktorých nie je túžba po spravodlivosti, ale nezmyselná túžba po pomste.
20:10 Daleká cesta, ČR, 1948 (Dvojka)Debut Alfréda Radoka – kombinácia hraného a dokumentárneho filmu sa stal nepohodlným pre komunistický režim natoľko, že ho najskôr odsunuli len do vidieckych kín a neskôr celkom stiahli z distribúcie. Svoj podiel mal na tom aj komunistami rešpektovaný Otakar Vávra.
21:55 Nehanební bastardi (Inglourious Basterds), USA, Nemecko, 2009 (Prima)Quentin Tarantino je popkultúrny fenomén, ktorého meno velebia nielen násťroční, ale napriek svojej otvorenosti, vizuálne vulgárnej násilnosti oslovuje i tie staršie generácie. Provokatér, ktorý svojím novátorským prístupom otvára diskusie a filmárskym rukopisom hraničiacim s brakom láka aj mainstreamové publikum. Vo svojich kúskoch mieša tie správne ingrediencie od napätia cez vtip, naturalistickú krutosť až po zakódované informácie, ktoré dokáže dešifrovať len skúsený divák. V centre deja stoja dva príbehy. Prvý je viac sentimentálny, ide o osudy Shosanny, židovského dievčaťa, ktorému sa po tom, čo prežije vraždenie svojej rodiny, podarí utiecť a s novou identitou prevádzkovať kino v centre Paríža, aby nakoniec predviedla pekelne sladkú pomstu. Druhý príbeh nesie názov celej snímky. Nehanební bastardi sú lovci nacistov, ktorí zbierajú ich skalpy s najväčším potešením a zadosťučinením.
22:55 Posledné mlčanie (Das Letzte Schweigen), Nemecko, 2010 (ČT Art)Po 20 rokoch sa na miesto vraždy vracajú ľudia zasiahnutí brutálnymi udalosťami vrátane vraha a jeho spolupáchateľa. Nemecká psychologická dráma o strachu a osamelosti. Jedného letného dňa zmizne školáčka z malého mesta a jej bicykel nájdu presne na tom istom mieste, kde pred 20 rokmi došlo k vražde iného dievčaťa z rovnakej dediny. Udalosť vedie k návratu vyšetrovateľa vtedajšieho neuzatvoreného prípadu i vraha.
13.9.Nedeľa
20:15 Deti, SR, ČR, 2014 (Dvojka)Syn, Maratón, Kanárik, Otec – štyri poviedky, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahov rodičov a detí. Či už ide o otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, o mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom, či o zradenú ženu starajúcu sa o zomierajúceho otca. Vo všetkých príbehov platí len jediná istota – život nie je to, čo chceme, ale to, čo máme. Na festivale v Pekingu si tvorcovia a herečka Éva Bandor prevzali prestížne filmové ocenenie priamo z rúk juhokórejského majstra Kim Ki-duka.
22:00 Cudzí obed (Dabba), India, Francúzsko, Nemecko, USA, 2013 (Dvojka)Už viac ako 100 rokov posielajú ženy v Bombaji svojim manželom do práce jedlo prostredníctvom siete poslíčkov. Na nesprávnu adresu údajne doputuje len jeden z milióna obedov. A práve ten spojí osudy dvoch ľudí – Ily, ktorá sa márne pokúša o manželovu pozornosť, a osamelého úradníka Saajana.

TV tipy 7.9. - 13.9. 2015

Autor: Barbora Bačíková
Zdroj: Kinema