Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
tv tipy

TV tipy 8.8. - 14.8. 2016

Pondelok08.08.

13:55 Analyzuj (Analyze this) USA/Austrália, 1999, Komédia/Kriminálny (Dajto)Paul Vitti je jedným z najmocnejších gangsterov v New Yorku. Vyrástol v mafiánskom svete a bol pripravený na to, aby prevzal moc nad rodinným biznisom. Jeho učiteľom i náhradným otcom bol obávaný gangster Manett. Keď sa už má stať hlavou rodiny začnú ho trápiť záchvaty paniky. Na druhej strane film sleduje aj príbeh rozvedeného newyorského psychiatra Bena Sobola, který sa stará o syna a plánuje svadbu so svojou snúbenicou. Práve s ním sa spoja Vittiho ľudia a požadujú okamžité a úplné uzdravenie, keďže už čoskoro má začať dôležitá porada, na ktorej sa stretnú hlavy mafiánskych rodín. Paul tam musí všetkým ukázať, že má na to byť šéfom všetkých šéfov. Benov profesionálny záujem a snaha uniknúť z nudného stereotypu napokon zvíťazí, ale analýza to bude skutočne divoká...
20:20 My Fair Lady (My Fair Lady) USA, 1964, Komédia/Muzikál/Romantický (ČT art)Keď sa samoľúby a sarkastický starý mládenec a profesor lingvistiky Henry Higgins stretne so živelnou a prostorekou kvetinárkou Líza Doolittleovou, ani mu nenapadne ako sa zmení jeho život. Líza sa však znenazdajky ocitá v jeho dome so žiadosťou o jazykové vzdelanie za účelom získania vysnívaného miesta. Za tým všetkým je však stávka medzi Higginsom a plukovníkom Pickeringom ohľadom toho, či je možné počas 6 mesiacov vytrénovať Lízu tak, že sa bude môcť zúčastniť veľvyslaneckého plesu, bez toho, aby ktokoľvek odhalil jej pôvod. Zmenená Líza sa však ani teraz nedočká Higginsovej pochvaly a navyše netuší, čo si počne so svojou novou identitou.
Utorok09.08.
20:45 Inšpektor Clouseau na stope (A Shot in the Dark) Veľká Británia/USA, 1964, Komédia/Mysteriózny/Kriminálny (Prima)Inšpektor Clouseau je poverený vyšetrovaním vraždy španielskeho šoféra Miguela, z ktorej je podozrievaná jeho milenka, komorná Maria. Clouseau sa do nej zamiluje na prvý pohľad a nič ho nedokáže presvedčiť, že krásna a krehká žena je vrahyňou. Miguel však nebude poslednou obeťou. Právoplatný počiatok série o Ružovom panterovi, keďže v predchádzajúcej časti bol ešte Clouseau iba v úlohe vedľajšej figúrky. Exhibícia Petera Sellersa pokračuje v tradícii bratov Marxovcov – fyzické gagy a deštrukciu dopĺňa aj inteligentný a briskný verbálny humor. Netreba zabúdať ani na originálne rozuzlenie detektívnej zápletky a psychotika Dreyfusa a kultová snímka je na svete.
21:05 Swannova láska (Un amour de Swann) Francúzsko/Západné Nemecko, 1984, Dráma/Historický (ČT art)Románový cyklus Marcela Prousta Hľadanie strateného času je jedným z najvýznamnejších diel svetovej literatúry. Kniha bola a dodnes je považovaná za nesfilmovateľnú. V roku 1983 sa však o adaptovanie prvého dielu knihy pokúsil slávny nemecký režisér Volker Schlöndorff spolu so scenáristom Jean-Claudom Carrierom. Vo filme použili aj niektoré motívy z ďalších častí cyklu, napr. zavŕšenie Swannovho príbehu lásky ku Odette de Crécy, ktorá ho stála jeho spoločenské postavenie.
Streda10.08.
20:25 Kramerová verzus Kramer (Kramerová vs. Kramer) USA, 1979, Dráma (Jednotka)Joanna už nedokáže ďalej žiť s karieristickým Tedom. Opúšťa ho a necháva mu na starosť prácu v domácnosti a ich malého syna Billyho. Keď Ted ukončí svoju sľubne rozbehnutú kariéru, naučí sa viesť domácnosť a utuží svoj vzťah so synom, objaví sa Joanna a chce Billyho získať pre seba. A tak sa rozohráva emotívny a napínavý súdny proces. Dráma osamelého otca, ktorý v mene svojho syna rezignoval na svoju kariéru a (na filmových plátnach netradičnej) materskej lži, ľútosti a vydierania.
21:50 Venuša v kožuchu (La Vénus à la fourrure) Francúzsko/Poľsko, 2013, Dráma/Komédia (JOJ Cinema)Daždivý parížsky podvečer, vyľudnené ulice a zapadnuté divadlo, kde celý deň prebiehali skúšky na hlavnú úlohu Vandy v adaptácii slávnej hry z 19. storočia Venuša v kožuchu. Režisér Thomas už chce z divadla odísť, keď zrazu v prázdnej sále uvidí energickú a odhodlanú herečku Vandu, schopnú urobiť pre hlavnú úlohu čokoľvek. Do tejto úlohy však zapadá tak presne, že to začína byť záhadné. Snímka odohrávajúca sa v jednom divadle, sleduje typický Polanského súboj medzi pohlaviami. V tomto prípade sa dominancia a submisívnosť premieta do ľahkej sado-maso erotiky, ktorá je však prítomná už v pôvodnej divadelnej hre.
Štvrtok11.08.
20:15 Mission: Impossible III (Mission: Impossible III) USA/Nemecko/Čína, 2006, Akčný/Dobrodružný/Thriller (Dajto)Tajný agent Ethan Hunt opäť odchádza na „nemožnú“ misiu, ktorá ma navyše aj osobný rozmer. Abrams z nezničiteľného hrdinu urobil cítiaceho a trpiaceho človeka a zavrhol klasické striedanie akčných a oddychových scén. Misia sa tak začína priamočiaro, ale čoskoro sa ukáže, že nič nie je také jednoduché, ako sa zdá. Okrem akčných atrakcií dopĺňajú príbeh aj hlbšie emócie. Abrams ako odchovanec moderných televíznych seriálov stavia na prepracovaných postavách a prekvapujúcich zvratoch.
23:35 O rodičoch a deťoch, Česko, 2007, Poetický/Komédia/Dráma (JOJ Cinema)Príbeh filmu vychádza z banálnej situácie, keď syn odchádza na prechádzku so svojim otcom. Syn je zrelý štyridsiatnik, ktorý žije spokojne so svojou priateľkou a Otec, bývalý biológ a intelektuál, je vyše sedemdesiatročný dôchodca. Zdanlivo jediné, čo oboch spája, je to, že sa idú raz za mesiac spoločne prejsť Prahou. V brilantne vedenom dialógu sa pred nami odkrývajú všetky absurdné udalosti dvadsiateho storočia. Na scéne sa navyše zrazu objaví Vnuk, o ktorom Syn nemal vyše dvadsať rokov ani tušenie. Najslávnejší film českého experimentátora Vladimíra Michálka očaril vo svojej dobe nevídanou autenticitou dialógov a dokumentaristicky pohotovým inscenačným talentom pri snímaní pražských ulíc.
Piatok12.08.
22:10 Vesna (Vesna) Juhoslávia, 1953, Komédia/Romantický (ČT art)Skúška z dospelosti v obore láska. Traja stredoškoláci - Samo, Kryštof a Sandi - sa usilovne učia na maturitnú skúšku, ale popritom nezanedbávajú ani svoje záľuby. Pod tlakom blížiaceho sa termínu sa preto začínajú obávať, že skúšky neurobia. K tomu prispieva aj fakt, že ich budú skladať u obávaného profesora prezývaného Kosínus. Jedného dňa ho zbadajú v spoločnosti nepríliš pekného dievčaťa. Usúdia, že ide o jeho dcéru, a vymyslia plán ako sa dostať k zoznamu otázok. Losovanie ukáže na Sama a ten je tak nútený napísať dievčaťu milostný list, v ktorom ju oslovuje vymysleným menom Vesna. Neskôr sa s ňou stretne a na svoje prekvapenie zistí, že profesorova skutočná dcéra je krásna a múdra Janja…
22:25 Česť rodiny Prizziovcov (Prizzi's Honor) USA, 1985, Komédia/Dráma/Romantický/Kriminálny (Nova Cinema)Príbeh filmu sleduje newyorskú mafiánsku rodinu Prizziovcov, ktorej česť sa zdá byť ohrozená. Láska prostoduchého zabijaka Partannyho sa stáva katalyzátorom udalostí, ktorým jednotliví rodinní príslušníci čelia na vlastnú päsť a predovšetkým každý sám za seba. Legendárny John Huston vytvoril ironické, groteskné a melodramatické dielo, ktoré tvorí protipól svetoznámeho Kmotra.
Sobota13.08.
09:20 Bratia Levieho srdca (Bröderna Lejonhjärta) Švédsko, 1977, Dobrodružný/Rodinný/Fantasy (ČT :D)Karol je malý chlapec trpiaci nevyliečiteľnou chorobou. Náhodou sa dozvie, že čoskoro umrie a so svojím strachom zo smrti sa zdôverí svojmu staršiemu bratovi Jonathanovi. Ten mu začne rozprávať o podivuhodnej krajine Nangijale plnej rozprávkových príbehov, kam sa dostane po smrti. V dome, kde obaja bratia žijú, vypukne požiar. Jonathanovi sa síce skokom z okna podarí zachrániť svojho chorého brata, ale sám pád neprežije. Dostáva sa tak, ako prvý do Nangijale a zisťuje, že je ohrozovaná zlým tyranom...
22:00 Babel (Babel), Francúzsko/USA/Mexiko, 2006, Dráma (ČT art)Tretí film v poradí, na ktorom Alejandro González Iňárritu spolupracoval so scenáristom Guilleromom Arriagom, zobrazuje náhodné prepletanie niekoľko zdanlivo nesúvisiacich ľudských osudov. Americká dvojica Richard a Susan musí kvôli Susaninmu zdraviu predĺžiť pobyt v Maroku, opatrovateľka Amelia sa pre zmenu bojí, že nestihne svadbu syna v Mexiku a rozhodne sa, že tam potajomky odíde aj s opatrovanými deťmi a v Japonsku rieši mladé hluchonemé dievča svoje psychické problémy. Za snímku Babel získal Iňárritu Cenu za réžiu na MFF v Cannes a viac ako 30 ďalších ocenení, čo znamenalo definitívny prienik medzi najvýznamnejších režisérov súčasnosti.
22:45 Na budúci rok v rovnakom čase (Same Time, Next Year) USA, 1978, Komédia/Dráma/Romantický (ČT1)Doris a George sú dvaja náhodní hostia v prímorskom hotelíku, ktorí spolu strávia spoločnú noc. Ich vzájomné očarenie je veľké a nedokážu sa vzdať prítomnosti toho druhého. Dohodnú sa, že sa budú v hoteli každoročne stretávať. George i Doris však majú nielen svojich partnerov, ale aj tri deti. Popritom však sledujeme vývoj ich vzťahu v priebehu desaťročí, od bláznivej mladíckej lásky až po zrelé porozumenie.
Nedeľa14.08.
14:55 Noční jazdci, Československo, 1981, Eastern/Dobrodružný/Historický (Jednotka)Československo v medzivojnovom období. Chudoba vyháňa ľudí za more. V malej dedinke na slovensko-poľských hraniciach sa snaží vodca dediny Marek Orban zaistiť dostatok peňazí na emigráciu pre seba aj ostatných obyvateľov. Pre svoj plán využíva legálne, ale aj nelegálne prostriedky, čo do tejto oblasti priláka pražského colníka Eda Halvu. Oproti sebe stoja dvaja nekompromisní muži, pričom jeden má za sebou obyvateľov dediny a druhý zákon. Slovenský eastern Martina Hollého, ktorý opätovne pracuje s ambivalentnými, silnými mužskými postavami a dramatickým konfliktom, oslní krásou slovenskej prírody a výbornými hereckými výkonmi.
20:00 Veľký Gatsby (The Great Gatsby), Austrália/USA, 2013, Romantický/Dráma/Historický (Doma)Velký Gatsby je príbehom Nicka Carrawaya, ktorý sa jedného dňa rozhodne opustiť americký stredozápad a vydá sa v roku 1922 do New Yorku. To bolo v predvojnovom období mestom uvoľňujúcej sa morálky, jazzu a opulentných kabaretných večierkov. Carraway si zhodou okolností nájde bývanie neďaleko domu záhadného Jaya Gatsbyho, ktorý nákladné večierky organizuje rád a často. Postupne sa stáva súčasťou sveta bohatých ľudí, ktorí majú tiež svoje sny, lásky a sklamania. Nick, rozprávač celého príbehu, nastavuje zrkadlo svojej dobe. Režisér filmu Buz Luhrman, rovnako ako v predchádzajúcom Moulin Rouge, pracuje s vysokoštylizovaným obrazom a prvkami súčasného sveta, čím vytvára komentár ku zobrazovanému deju.
22:50 Do Naha! (The Full Monty) Veľká Británia, 1997, Komédia (Plus)Tak trochu trpká komédia, odohrávajúca sa v severoanglickom priemyselnom meste Sheffield, zobrazuje zlú životnú situáciu skupinky mužov i postupnú zmenu v genderových roliach. Šesť mužov, vedených Gazom dotlačia finančné, rodinné či psychické problémy, k pomerne netradičnému spôsobu ako získať peniaze. Zorganizujú pánsku striptízovú šou, ktorej atrakciou sú oni sami – všední anglickí muži. Suchý, čierny anglický humor tak dopĺňa žáner sociálnej drámy a vytvára vtipný, sentimentálny i spoločensky kritický film.

TV tipy 8.8. - 14.8. 2016

Autor: Marcel Šedo
Zdroj: Kinema