Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

02. novembra 2009

Konzervované potraviny spôsobujú depresie, tvrdia vedci



Častá konzumácia konzervovaných potravín zvyšuje riziko depresií. Tvrdia to britskí vedci z University College London. Odborníci porovnali údaje o stravovacích návykoch 3500 štátnych ...



Zdieľať
BRATISLAVA 2. novembra (WEBNOVINY) - Častá konzumácia konzervovaných potravín zvyšuje riziko depresií. Tvrdia to britskí vedci z University College London.


Odborníci porovnali údaje o stravovacích návykoch 3500 štátnych zamestnancov so záznamami o depresiách a zistili, že existuje priama súvislosť medzi zložením stravy a touto psychickou poruchou. Respondentom, ktorí konzumovali najviac nespracovaných potravín ako napríklad zelenina, ovocie alebo ryby, hrozilo o 26 percent nižšie riziko depresie než tým, čo jedli najmenej nespracovaných potravín. Naopak ľudia, ktorých strava pozostávala prevažne z konzervovaných potravín, mali o 58 percent vyššie riziko depresie než tí, ktorí takéto potraviny jedli len príležitostne. Experti síce zatiaľ nevedia akým spôsobom jedlo ovplyvňuje vznik depresie, predpokladajú však, že existuje súvislosť medzi stravou a zápalovými procesmi, podobne ako pri srdcovocievnych ochoreniach.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Polícia hľadá lupiča zo záložne v Banskej Bystrici
<< predchádzajúci článok
Moskva a Londýn požiadali Teherán o odpoveď