24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

05. augusta 2008

Konzumáciou mastných rýb sa dá predchádzať strate pamäti



Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti. Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny ...



Zdieľať
BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) - Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti. Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny omega-3, si tým dokonca znižujú riziko mozgovej príhody. Ako v pondelok uviedli fínski vedci, práve takzvaná tichá mozgová príhoda zväčša zapríčiňuje stratu pamäti či demenciu. "Predošlé výskumy už dokázali, že rybie mäso a rybí olej sú účinné v prevencii proti mozgovej príhode," uviedol Jyrki Virtanen z fínskej univerzity v meste Kuopio. Nasýtenú kyselinu omega-3 je možné nájsť napríklad v makrele, tuniakovi, sardinkách, lososovi. Virtanen dodal, že tieto druhy rýb riziko znižujú, u rýb pripravených vysmážaním však tento faktor zjavný nebol. SITA/Reuters

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/konzumaciou-mastnych-ryb-sa-da-predchadzat-strate-pamati-cl58246.html