![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Streda 19.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Meniny má Alžbeta
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
05. augusta 2008
Konzumáciou mastných rýb sa dá predchádzať strate pamäti
Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti. Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny ...
Zdieľať
BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) - Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti. Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny omega-3, si tým dokonca znižujú riziko mozgovej príhody. Ako v pondelok uviedli fínski vedci, práve takzvaná tichá mozgová príhoda zväčša zapríčiňuje stratu pamäti či demenciu. "Predošlé výskumy už dokázali, že rybie mäso a rybí olej sú účinné v prevencii proti mozgovej príhode," uviedol Jyrki Virtanen z fínskej univerzity v meste Kuopio. Nasýtenú kyselinu omega-3 je možné nájsť napríklad v makrele, tuniakovi, sardinkách, lososovi. Virtanen dodal, že tieto druhy rýb riziko znižujú, u rýb pripravených vysmážaním však tento faktor zjavný nebol. SITA/Reuters
