![]() |
07. novembra 2005
„Najkrajší zážitok dosiahnete, keď si pripravíte ristretto, espresso zo stopercentnej arabicky,“ vysvetľuje Michal Šturc z bratislavského Casa del Caffee a zároveň poodhaľuje tajomstvo talianskych majstrov: „Horúca voda s tlakom 9 barov preteká cez zrnká pomletej kávy 20-30 sekúnd. Ak je káva v horúcej vode dlhšie, začnú sa z nej uvoľňovať látky, ktoré neprospievajú ani chuti, ani zdraviu. Preto je najhorším riešením zalievaná káva.“ Ak doma nemáte espresso kávovar, dobrým kompromisom môže byť mokka kávovar. „Ak si nemôžem dopriať dobré espresso z kvalitnej kávy, radšej ju niekoľko dní ani nepijem,“ priznáva M. Šturc.Instantná káva
Doteraz sme nespomínali instantnú kávu. „Možno je dobrá ako zdroj kofeínu, ale mám problém nazvať to káva,“ takýto jasne vyhranený názor má M. Šturc a odôvodňuje: „Vyrába sa podobne ako sušené mlieko a to sušením namletých pražených zŕn kávovníka. V Európe ju robia z menej kvalitných druhov kávovníkových zŕn - z robusty.“
Takáto je najlepšia
Ak naozaj chcete vychutnať kávu, neslaďte ju a nerieďte mliekom. Káva patrí do porcelánovej šálky, najlepšie dopredu nahriatej. Sýtu a výraznú chuť získate iba vtedy, keď si objednáte ristretto, ktoré má len 20 mililitrov. Je čierne, voňavé a silné. Chuť nápoja vám ostane na podnebí aj pol hodiny. Skôr, ako sa napijete kávy, dajte si niekoľko hltov vody. Očistia a oživia sa vám chuťové poháriky. Nefajčite! Nejedzte! Nepite nič iné!
Vojtech Hollan
| ©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |