24hod.sk    Zo zahraničia

04. novembra 2005

Mám chuť na niečo mastné



Tak ako jazyk rozoznáva základné chute potravín (sladké, slané, horké, kyslé), podľa najnovších francúzskych štúdií exis-tujú aj receptory na mastné jedlá.



Zdieľať
Chuť na hranolčeky, maslové výrobky, mastné mäso môže mať svoje opodstatnenie, tvrdia najnovšie výskumy. Jazyk má údajne receptory na mastné kyseliny. Spôsobuje to proteín CD36, ktorý sa podieľa aj na ukladaní tuku v tele. Jeho prítomnosť v chuťových bunkách vedci dokázali u hlodavcov. Množstvo tohto proteínu bolo priamo úmerné preferencii mastnej potravy. Obľuba mastnejšieho jedla nie je neobvyklá ani medzi ľuďmi. Nové poznatky by mohli byť základom v boji proti rozmáhajúcej sa obezite.

(zl, Journal of Clinical investigation)


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/mam-chut-na-nieco-mastne-cl4075.html