Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

10. januára 2007

Mlieko ruší priaznivé účinky čaju



Zlé správy pre Britov - pridávaním mlieka do čaju sa ničia priaznivé účinky nápoja. Čaj má v sebe komplexné zložky zvané polyfenoly, ktoré pomáhajú regenerovať a rozširovať žily, čím ...



Zdieľať

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) - Zlé správy pre Britov - pridávaním mlieka do čaju sa ničia priaznivé účinky nápoja. Čaj má v sebe komplexné zložky zvané polyfenoly, ktoré pomáhajú regenerovať a rozširovať žily, čím cez ne môže krv ľahšie pretekať. Odborníci z berlínskej nemocnice testovali účinky čierneho čaju na 16 zdravých dobrovoľníčkach vo veku nad 50 rokov. Keď ženy vypili pol litra čaju, ich žily sa zregenerovali viditeľne lepšie ako keď pili teplú vodu alebo čaj s mliekom. Tieto testy neskôr preukázalo aj laboratórne skúmanie vplyvu čaju s mliekom na cievny systém potkanov. Vedci vyčlenili tri proteíny v mlieku, ktoré majú za následok zníženie liečivých účinkov čaju. Sú to polyfenoly známe ako katechíny. Vedci tak prišli zrejme na vysvetlenie, prečo vo Veľkej Británii, kde takmer všetci pijú čaj s mliekom, je taký vysoký výskyt kardiovaskulárnych chorôb.

SITA/AFP/AP


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Jednou z priorít bánk bude v tomto roku príprava na euro
<< predchádzajúci článok
Päť mužov z Lipian obvinili pre krádež