Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra    Knižné novinky

22. novembra 2012

Nebíčko v papuľke...a srdce na dlani!



Jedlo by aj v dnešnej dobe malo znamenať čosi viac, ako len kus mäsa na tanieri.



Zdieľať
Nebíčko v papuľke Mal by byť za ním príbeh a o tom je knižná novinka Nebíčko v papuľke od šéfkuchára a svetobežníka Jarda Žideka. Kniha vznikla na základe obľúbenej rovnomennej relácie, v ktorej Židek cestuje po Slovensku, varí, pečie a objavuje nové chute. V tejto knihe nájdete nielen recepty, ale aj Jardove tipy a triky, a najmä príbehy ľudí. „Dostal som sa na miesta, kde sa bežný človek nedostane a tí ľudia sa na nič nehrali. Bolo to nielen nebíčko v papuľke, ale aj srdce na dlani,“ tvrdí známy šéfkuchár.
 
Nebíčko v papuľke ponúka recepty z prvých 20 častí tv seriálu. Nechýbajú farebné autentické fotografie z nakrúcania, na konci každej kapitoly extra recept, ktorý v relácii neodznel a veľa zaujímavých informácií. „Mnohí ma už poznajú, že sa snažím variť tie najjednoduchšie jedlá,“ vysvetľuje Žídek, „ale vždy tam čosi pridám zo seba, niečo svoje, osobité, aby to chutilo trošku inak. Fandím surovinám, ktoré sa kedysi používali oveľa viac ako pohánka, špalda, krúpy, slimáky a podobne, no dnes akosi chýbajú v našich obchodoch, prípadne sú drahé.“
Jardo si s úsmevom spomína napríklad na Oravu, kde jedna tetuška rozmiešala múku s vodou, vznikla z toho kaša, ktorá vyzerala hnusne. Potom však vypražila oravskú slaninu, preliala touto kašou a... „Bolo to ohromné! Alebo ďalšia urobila slivkové gule, ale z namočených rohlíkov, žiadne cesto. Pridala trošku vody, vajíčko a bolo to jednoduché, rýchle a perfektné.“
V knihe Nebíčko v papuľke nájdete všetko, čo bolo aj nebolo odvysielané v relácii. „Mám z tej knihy veľkú radosť, pretože prináša nielen recepty, ale aj príbehy ľudí z celého Slovenska, fotky, moje tipy, a extra recept na konci každej kapitoly,“ dodáva Jardo Židek. Kniha je o ľuďoch, ktorých počas nakrúcania stretol. „Bez tých babičiek a tetušiek by relácia nevznikla.“

Býčie žľazy, karé, tekvica...pozrite si recepty v knihe Nebíčko v papuľke.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Maťo Ďurinda: Slovensko nedáva šancu domácej produkcii
<< predchádzajúci článok
Thomas Puskailer pokrstil nový album Make Believe