Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. decembra 2013

Nekontrolovateľné vianočné hodovanie sa môže skončiť u lekára



Dôsledkom nadchádzajúceho vianočného hodovania nemusí byť len "nejaké kilo" navyše, ale aj zvýšené riziko alimentárnych (potravinových) nákaz, ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Banská Bystrica 21. decembra (TASR) - Dôsledkom nadchádzajúceho vianočného hodovania nemusí byť len "nejaké kilo" navyše, ale aj zvýšené riziko alimentárnych (potravinových) nákaz, konštatovala pre TASR hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Dôvodom je nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu.


"Za zdravotnými ťažkosťami, následkom ktorých môžeme ľahko skončiť na pohotovosti s infekčným hnačkovým ochorením, žlčníkovým záchvatom, kŕčovitými bolesťami žalúdka či inými tráviacimi problémami, sú najmä majonézové šaláty, kde používame majonézu vyrobenú zo surových vajec," pokračovala hovorkyňa. Tiež sú to zákusky a koláče, kde sa používajú tepelne neupravené vajíčka - rovnako bielka ako žĺtka. Rovnako to však môže byť prejedenie sa a zvýšený príjem alkoholu.

Ako vysvetlila vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková, napríklad v majonézovom šaláte, ktorý by sme mali pripraviť až v deň konzumácie, ale aj v krémových zákuskoch môže za 24-hodín dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. "Možno by nebolo od veci sa práve cez tieto sviatky vrátiť k tradíciám starých rodičov, keď sa vianočné menu väčšinou skladalo z jednoduchších polievok - kapustovej s hríbami, šošovicovej či fazuľovej polievky so zemiakmi bez klobás a smotany, oblátok s medom, pupákov s makom, vianočky, makovníka či orechovníka, nanajvýš kúska údeného a ryby," pripomenula Sedliačiková.

Tolnayová ďalej vysvetlila, ako postupovať, ak sa objavia príznaky alimentárnej nákazy. Pri príznakoch ochorenia ako sú hnačky či zvracanie je potrebné ihneď si nasadiť diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom a keď tieto príznaky neprestanú, je potrebné navštíviť lekára. Ten urobí vyšetrenie zo stolice, ktoré určí, o aký mikroorganizmus išlo a odporučí liečbu, prípadne sa len pokračuje v diéte. Väčšina týchto chorôb sa totiž nelieči antibiotikami. Ľudský organizmus je vybavený takými možnosťami, že vytesní mikroorganizmus, ktorý spôsobil ochorenie, tým, že v našej črevnej flóre sú zas iné mikroorganizmy, ktoré sú tam prítomné práve pre dobré trávenie a boj s takýmito mikroorganizmami.

"Čo sa týka kombinácie "tradičných" vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene," pokračovala Tolnayová. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť napríklad namiesto smotany nízkotučný biely jogurt či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, netreba však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, čo sa cez sviatky značne zvýrazní. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vianoce - to je Štedrý deň, Božie narodenie, vinše a štefanská zábava
<< predchádzajúci článok
Štedrý deň v znamení hmly, miestami hrozí mrznúce mrholenie