Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

13. novembra 2012

Niekoľko dôvodov, prečo si dopriať zemiaky



Obľúbené zemiaky sa na tanieri Slovákov ako príloha i hlavné jedlo objavujú niekoľkokrát do týždňa, no často upravené spôsobom, ktorý vášmu zdraviu a hmotnosti veľmi neprospieva. Sami o ...



Zdieľať
zemiaky jedlo BRATISLAVA 13. novembra  – Obľúbené zemiaky sa na tanieri Slovákov ako príloha i hlavné jedlo objavujú niekoľkokrát do týždňa, no často upravené spôsobom, ktorý vášmu zdraviu a hmotnosti veľmi neprospieva. Sami o sebe sú pritom veľmi zdravé - jeden zemiak má iba niečo cez 100 kilokalórií a obsahuje viac ako 60 druhov vitamínov a fytochemikálií. Pozrite si, ktorými látkami vás táto pochúťka zásobí a čo robiť, aby ste si ju mohli dopriať bez výčitiek.


V zemiakoch nájdete množstvo antioxidantov i vitamínu C. Toho majú až prekvapivo veľa – jeden zemiak obsahuje až 45 percent odporúčanej dennej dávky, aj keď časť z toho tepelnou úpravou ubudne. Radšej ich preto varte v šupke. Ak vám tento vitamín chýba, hľadajte ho predovšetkým v nových zemiakoch.

Okrem množstva iných obsahujú aj značné množstvo mangánu, dôležitého pre zdravé kosti, či vitamíny skupiny B. Je v nich napríklad dostatok vitamínu B6, nevyhnutného pre tvorbu červených krviniek, pričom jeden pečený zemiak v sebe má okolo 47 percent dennej odporúčanej dávky B6-ky.

V jednom zemiaku nájdete okolo 620 miligramov draslíka, teda okolo 15 percent odporúčanej dennej dávky tejto látky. Čo sa týka bežne konzumovanej zeleniny a ovocia, žiadna z nich vám ho neposkytne viac. A prečo potrebujete draslík? Je nevyhnutný pre udržiavanie normálneho krvného tlaku a zrejme tiež pomáha znížiť cholesterol a riziko vzniku rakoviny.

Väčšina spomínaných látok spoločne s fosforom a zinkom, ktoré v zemiakoch tiež nechýbajú, zabezpečia krásnu žiarivú pokožku a v kombinácii s aminokyselinami a omega-3 mastnými kyselinami i správne fungovanie mozgu. Céčko, béčko a draslík zas pôsobia proti zápalom vonku i vnútri vášho tela.

Keďže obsahujú rezistentný škrob pôsobiaci podobne ako vláknina, po zemiakoch budete mať pocit sýtosti aj napriek tomu, že o potravinách plných sacharidov zväčša platí presný opak. Okrem toho sa v nich nájde aj samotná vláknina, pričom je pre vás lepšie, ak ich zjete aj so šupkou. V rámci populárnych diét vylučujúcich sacharidy sú zemiaky často tabu, no treba si uvedomiť, že ide o špecifickú potravinu, po konzumácii ktorej nebudete o hodinu utekať do chladničky.

Množstvo živín v zemiakoch je také rozmanité a jedinečné, že sú jednou z mála potravín, vďaka ktorým je možné prežiť dlhšie obdobie bez konzumácie čohokoľvek iného.


PRAVIDLÁ VARENIA

Zemiaky pečte a varte bez oleja či masla a odvyknite si podávať k nim tatársku omáčku a rôzne dressingy z kyslej smotany či majonézy. Keď sa povie bez oleja, automaticky to znamená aj hranolky a zemiakové krokety. Mimochodom, čo sa hranoliek alebo čipsov týka, nejde len o obrovské množstvo tuku, ale i obsah akrylamidu, toxickej látky, ktorá v škrobových jedlách vzniká pri vysokej teplote. V laboratórnych pokusoch u zvierat spôsobil rakovinu, nie je však jasné, aké veľké množstvo by pôsobilo rovnako na ľudí.

Aby ste sa pri zemiakoch vyhli plesniveniu a klíčeniu, skladujte ich na tmavom chladnom mieste, nie však v chladničke a plastových taškách. Ak ich vystavíte slnku, začnú sa v nich tvoriť toxické glykoalkalidy, okrem iných solanín. Jeho vyššiu koncentráciu majú zelené a vyklíčené zemiaky, preto tieto časti treba dôsledne vyrezať.

Pridajte sa k nám na Facebooku a majte svoje zdravie pod kontrolou!.

Zdroje: health.com, webmd.com, nutrition.about.com, besthealthmag.ca, potato2008.org

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Smer sa vyvliekol z debaty o justícii, opozícia sa nevzdáva
<< predchádzajúci článok
Nemecko chce urýchliť vyplatenie peňazí Grécku