Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

19. januára 2019

Nová kniha záhorackých špecialít: Vône, chute Dolného Záhoria



Aj Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Malacky 19. januára (TASR) – Aj Východniar či Stredoslovák môže teraz jesť ako Záhorák. Ktokoľvek sa môže inšpirovať špecialitami typickej záhoráckej gastronómie, ktorú predstavuje nová publikácia Mestského centra kultúry v Malackách - Vône, chute Dolného Záhoria.


Autorka publikácie Ivana Kovárová pre TASR ozrejmila, že 40-stranová publikácia je rozdelená na tri časti. „Časť chute Dolného Záhoria sa venuje histórii stravovania v tomto regióne, vône Dolného Záhoria zasa tradícii bylinkárstva, keďže Záhorie bolo známe zberom a spracovaním liečivých rastlín. Napokon uvádzame aj typické záhorácke jedlá,“ uviedla.

Medzi spomínanými špecialitami Záhoria je napríklad šmorn-cisársky trhanec, úsková (lúsková) či kolečková omáčka, ale aj jedlá z kapusty - kapustníky alebo cvekle – kapustné fliačky.

Recepty sú písané v záhoráckom nárečí, no zrozumiteľné sa stanú aj pre tých, ktorí „záhoráčtinu“ nepoznajú. "Súčasťou brožúrky je aj akýsi výkladový slovníček názvov a termínov, ktoré sme použili,“ uistila Kovárová. Vydanie publikácie podporil Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Ministerstvo kultúry podporí v Levoči tlačiareň pre nevidiacich
<< predchádzajúci článok
Svadobný minitrh v Trnave ukazuje najnovšie trendy v oblasti svadieb