Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

15. apríla 2008

Novým fenoménom potravinárov je falšovanie čokolády



Pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pri minuloročných kontrolách kvality a bezpečnosti potravín zistili, že v poslednom období sa na Slovensku rozšíril nový fenomén - ...



Zdieľať
BRATISLAVA 15. apríla (WEBNOVINY) - Pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR pri minuloročných kontrolách kvality a bezpečnosti potravín zistili, že v poslednom období sa na Slovensku rozšíril nový fenomén - falšovanie potravín. Výrazne sa to prejavilo najmä pri testovaní čokolády a cukroviniek. Ako v tejto súvislosti uvádza tlačová správa Ministerstva pôdohospodárstva SR o minuloročných testoch potravín, sladkosti sa falšujú tak, že výrobcovia namiesto kvalitného kakaového masla používajú rôzne menej kvalitné náhrady. V nevyhovujúcich čokoládach sa tiež objavujú rôzne tuky, ktoré nie sú totožné s tými, ktoré výrobca uvádza na obale výrobku. Ďalšími porušeniami noriem pri výrobe čokolády je náhrada mliečneho tuku za iný druh tuku, respektíve tuk v čokoláde nebol v súlade s označením na obale čokolády. V minulom roku až 30,6 % testovaných vzoriek čokolád a sladkostí nevyhovelo. Podľa ministerky pôdohospodárstva Zdenky Kramplovej najviac alarmujúce na zistení falšovania čokolády a cukroviniek je to, že najčastejším konzumentmi týchto potravinárskych výrobkov sú deti. Previerka kvality čokolády ukázala, že jej výrobcovia majú v strážení jej kvality stále veľké rezervy a pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR musia v budúcnosti svoju pozornosť viac zamerať na producentov čokolády. V budúcich rokoch ich musia viac preverovať a kontrolovať. Ako šéfka agrosektora na margo nekvality čokolády a sladkostí na slovenskom trhu ďalej uviedla, doterajšia prax bola taká, že ak previnenia voči spotrebiteľovi boli veľké, výrobok sa automaticky stiahol z trhu. Ak tento nesúlad medzi obsahom tradičných surovín bol iba v označení zloženia výrobku, jeho výrobca dostal finančnú pokutu. Ak však nevyhovujúce zloženie potravinárskeho produktu mohlo vážne ohroziť zdravie spotrebiteľa, obchodníci museli nekvalitný výrobok okamžite stiahnuť z trhu a bezpodmienečne ho zlikvidovať. Slovenskí kontrolóri pri testoch kvality už niekoľko rokov porovnávajú domáce výrobky so zahraničnými. Pri minuloročnej konfrontácii kvality najhoršie dopadli čokolády z Poľska. Z jedenástich testovaných vzoriek, ktoré sa na Slovensko v roku 2007 doviezli, až desať nevyhovelo platným normám Potravinového kódexu SR a Potravinového kódexu EÚ. SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Fico by sa mal brzdiť pri niektorých výrokoch
<< predchádzajúci článok
Nové bezplatné služby SSE zvyšujúce rýchlosť a pohodlie komunikácie