21. februára 2012

 PREŠOV 22. februára (WEBNOVINY) – Prešovčania sa v utorok popoludní rozlúčili s fašiangami v centre mesta na 5. ročníku podujatia nazvaného Fašiangovanie. 
            
            Program sa začal o 15:00 veselým sprievodom mladých v maskách od sv. Trojice k mestskej radnici. 
            
            Vyvrcholil tradičným pochovávaním basy. Novinkou tohto ročníka bola ponuka zabíjačkových špecialít, o ktoré sa postarala spoločnosť Hurka. 
            
            Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, pešiu zónu v centre mesta ešte predpoludním vyzdobili fašiangovými maskami žiaci umeleckých a základných škôl. 
            
            Návštevníci si mohli pochutnať na zabíjačkových špecialitách, ako sú klobásky, slanina, jaternice, rajcupa. Nechýbali ani sladké dobroty, typické šišky, fánky či kysnuté koláče plnené makom, lekvárom a tvarohom. Na pódiu vystúpili domáce folklórne súbory s vinšovačkami a fašiangovým programom. 
            
            Podujatie pripravilo oddelenie kultúry a športu Mestského úradu v Prešove v spolupráci s mestskými školami. "Prešovské fašiangy sú súčasťou cyklu Kalendárne obyčaje, ktoré už tradične vnášajú do prešovských ulíc atmosféru typického slovenského zvykoslovia," uviedla Patrícia Zichová z oddelenia kultúry a športu sekcie strategického rozvoja. 
            
            Ako zdôraznila, fašiangy kladú symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do utorka pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína 40-dňový pôst.
            
            
            
Novinkou tohto ročníka bola ponuka zabíjačkových špecialít.
            
            
            
            Foto: SITA/Viktor Zamborský Foto: SITA/Viktor Zamborský
            
            Foto: SITA/Viktor Zamborský Foto: SITA/Viktor Zamborský
            
            Foto: SITA/Viktor Zamborský Foto: SITA/Viktor Zamborský
            
            Foto: SITA/Viktor Zamborský