Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

24. apríla 2019

Obsah transmastných kyselín v potravinách bude obmedzený



Ilustračná snímka



Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Bratislava/Brusel 24. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) prijala v stredu nové nariadenie, ktorým sa stanovuje maximálny limit pre používanie priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v EÚ. Cieľom tohto nariadenia je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania.


V priebehu rokov, ako informovala TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa vo viacerých vedeckých štúdiách, vrátane štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, poukazovalo na to, že príjem transmastných kyselín v strave by mal byť z hľadiska predchádzania zdravotným rizikám čo najnižší.

Maximálny limit, ktorý sa stanovuje prijatým nariadením, zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a potravinách určených na maloobchodný predaj. Podniky tiež musia informovať o množstve transmastných kyselín v potravinách dodávaných iným podnikom v prípade prekročenia tohto limitu. Uvedené nariadenie nadobudne účinnosť 2. apríla 2021.







Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Hudobnú sezónu na Fiľakovskom hrade otvorí koncert Lotz Trio
<< predchádzajúci článok
Volodymyr Zelenskyj vyzval na ďalšie medzinárodné sankcie voči Rusku