![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Piatok 7.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Meniny má René
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
26. januára 2018
Rez viniča v tokajskej oblasti je v plnom prúde
Na snímke strih viniča v tokajskom vinohrade spoločnosti J&J Ostrožovič v Malej Tŕni 26. januára 2018.
Zdieľať
Na snímke strih viniča v tokajskom vinohrade spoločnosti J&J Ostrožovič v Malej Tŕni 26. januára 2018. Foto: TASR - Roman Hanc "Rez viniča sme začali robiť po 8. januári, zima nám celkom praje, nie sú veľké mrazy ani záveje, takže ide to veľmi dobre. Samozrejme, je to jeden z najdôležitejších úkonov, ktoré treba vo vinohrade urobiť, lebo tým si v podstate zadefinujete celú úrodu na budúci kalendárny rok," uviedol v piatok pre TASR vinár Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.
Priebeh tejto zimy hodnotí ako veľmi dobrý, pripomína, že minulú zimu boli veľmi nízke teploty, až mínus 17 stupňov, a v určitých lokalitách bol vinič premrznutý. "Dúfame, že v mesiaci február nepríde nejaké veľké ochladenie. Momentálne to vyzerá veľmi sľubne, drevo je zdravé, takže v skutočnosti je radosť rezať," dodal.
Rez viniča je podľa vinohradníka dôležité urobiť dôsledne s odstránením rôznych kúskov starého dreva, aby sa zabránilo infekcii. Zásadou je aj minimalizovať počet rezných rán, dôležitý je aj počet očiek, ktoré sa nechávajú na jeden ker v závislosti od viacerých faktorov. Ovplyvňuje to kvalitu hrozna, ktoré sa dopestuje.
"Je to komplikovaná vec, ale treba mať určité znalosti, aby to malo pozitívny výsledok," konštatoval Ostrožovič.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
