24hod.sk    Radíme

17. apríla 2016

Škodlivosť fastfoodov nie je mýtus, našli sa v nich problematické chemikálie



Ak potrebujete ďalší dôvod, prečo vylúčiť rýchle občerstvenie zo svojho jedálnička, pohovorme si o ftalátoch.



Zdieľať
Škodlivosť fastfoodov nie je mýtus, potvrdzujú to aj ftaláty

Nová štúdia zverejnená v časopise Environmental Health Perspectives zistila, že ľudia, ktorí konzumujú vo veľkej miere fastfood mali vyššiu hladinu ftalátov, čiže potenciálne škodlivých priemyselných chemikálií v moči.

Tieto chemické látky robia plasty pružnejšími a umožňujú tak výrobu obalov potravín používaných najmä vo fastfoodových reťazcoch. Dva najznámejšie typy DEHP a DiNP si môžu nájsť cestu k jedlu práve počas baliaceho procesu. Podľa autora štúdie môžu byť tieto látky zavedené do jedla dokonca prostredníctvom rukavíc, ktoré používajú zamestnanci, aby sa zabránilo otrave jedlom.

Niektoré typy ftalátov, vrátane DEHP a DINP sa preukázali ako škodlivé najmä pre reprodukčné systémy laboratórnych zvierat. Treba preto zvážiť aj možný dopad týchto chemických látok na človeka. Vedci sa však zhodnú, že ftaláty rozhodne nepredstavujú zložku, ktorú by ste chceli mať vo svojom  Happy Meal.

Analyzované dáta takmer deväť tisíc účastníkov, ktorí odpovedali na otázky týkajúce sa ich stravy, vrátane ich návykov na konzumáciu rýchleho občerstvenia sa zúčastnili štúdie močových vzoriek, v ktorých výskumníci preverovali prítomnosť látok DEHP a DINP. "Ľudia, ktorí jedia veľa rýchleho občerstvenia majú hladinu ftalátov o 40 percent vyššiu," uviedol Ami Zota, odborný asistent v oblasti životného prostredia a ochrany zdravia pri práci.

 Podľa zistení mäsové a obilné potraviny sú najväčšími prispievateľmi výskytu ftalátov. Prítomné môžu byť v chlebe, koláčoch, v pizze a iných pokrmoch. Aj keď je potrebných ešte mnoho výskumov, aby sa potvrdili presné závery ohľadom škodlivosti ftalátov, nikomu nezaškodí prevencia a okamžité opatrenia súvisiace s obmedzením konzumácie rýchleho občerstvenia.

 

Zdroj:  www.huffingtonpost.com

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/skodlivost-fastfoodov-nie-je-mytus-nasli-sa-v-nich-problematicke-chemikalie-cl431418.html