|  | 
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|  | ||||||
|  Piatok  31.10.2025 | Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
|  | ||||||
|  Meniny má Aurélia | Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
|  Úvodná strana |  Včera  Archív správ  Nastavenia |  |  Kontakt |  Inzercia | 
|  | 
28. marca 2016
Škrupiny vajec by sa nemali umývať, obsahujú ochrannú vrstvu
U vajec, symbolu Veľkej noci, sa podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) z času na čas môže vyskytnúť salmonelóza, teda baktéria, ktorá vyvoláva epidémiu. Uviedol to pre TASR ...
Zdieľať
 Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ilustračné foto Foto: TASR/APStopy salmonely sa podľa neho môžu nachádzať na vaječných škrupinách, preto si po manipulácii s vajcami treba poumývať ruky, aby sa na pripravované jedlo nepreniesli žiadne mikroorganizmy.
"Vaječné škrupiny by sa však nemali umývať, pretože obsahujú ochrannú vrstvu, ktorá bráni prechodu baktérií cez ich póry. Dôležité je vedieť, že pri vysokých teplotách sa salmonela zničí, preto je z hľadiska bezpečnosti konzumácie vajec dôležité, aby sa zohriali na teplotu vyššiu ako 70 stupňov Celzia. Neodporúča sa preto konzumovať vajcia v surovom stave," zdôraznil.
Fámy o tom, že konzumácia vajec upravených rôznym spôsobom zvyšuje u človeka hladinu cholesterolu, sú podľa Urbana postavené na tom, že ten by musel jesť výlučne vajcia a aspoň 15 kusov každý deň. "Vedci, naopak tvrdia, že jedenie vajec pomôže hlavne mladým ľuďom, silným jedákom mäsa a tým, ktorí nemajú radi mlieko a mliečne výrobky," dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR


 Regióny
 Regióny


 Mobilná verzia
 Mobilná verzia 
  
 


