Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

13. januára 2016

Spotreba bravčového mäsa v Maďarsku po znížení DPH rastie



Ilustračné foto.



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván
Budapešť 13. januára (TASR) - Po znížení dane z pridanej hodnoty (DPH) v prípade bravčového mäsa z 27 % na 5 % s platnosťou od 1. januára klesli v Maďarsku ceny tohto produktu a jeho spotreba začala stúpať. Povedal to dnes v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 minister pôdohospodárstva Sándor Fazekas.


V súčasnosti spotrebujú Maďari ročne v priemere 23 kilogramov bravčoviny. Zníženie DPH bude znamenať ročne úsporu maďarským rodinám v celkovom objeme 25 miliárd forintov (78,7 milióna eur), tieto prostriedky je možné použiť na zvýšenie spotreby mäsa, dodal Fazekas.

Okrem rastu životnej úrovne bude mať zníženie DPH za následok aj potlačenie ilegálneho obchodu. Podľa ministra v tomto odvetví znamenal vážny problém práve čierny obchod s bravčovým mäsom, ktorý dosahoval 20 - 30 % celkového obchodu. "Z ilegálneho obchodu s mäsom sa neplatili dane, čo konkurenčne znevýhodňovalo obchodníkov, spracovateľov i farmárov," zdôraznil.

Po zavedení poriadku v tomto odvetví bude podľa slov Fazekasa možné aplikovať skúsenosti a vyvodiť dôsledky aj v iných oblastiach - napríklad v prípade mlieka, pečiva, zeleniny i ovocia, kde je pomer čierneho trhu tiež vysoký. Podotkol, že maďarské reformy fungujú aj v tomto smere - ak bude ekonomika fungovať lepšie, bude možné znižovať dane.




Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Produkcia priemyslu v eurozóne aj v EÚ v novembri klesla
<< predchádzajúci článok
V regióne Kaukazu by mal vzniknúť ďalší zastupiteľský úrad Slovenska