Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

30. septembra 2017

Stolové hrozno sa u nás neoplatí pestovať vo veľkom, tvrdí SPPK



Ilustračná snímka



Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR - Michal Svítok
Bratislava 30. septembra (TASR) - Slovensko nie je vhodnou krajinou na produkciu tzv. stolového hrozna, teda hrozna určeného na priamu konzumáciu. Slovenským vinohradníkom sa ho pre nízke ceny dovážaného stolového hrozna neoplatí pestovať vo veľkom. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.


"Navyše, južne položené pestovateľské krajiny vedia zabezpečiť dostatok stolového hrozna aj mimo hlavnej sezóny," povedal predseda SPPK Milan Semančík. Spotrebitelia si tak vedia kúpiť stolové hrozno v obchodoch počas celého roka, aj na Vianoce či na Veľkú noc. Napríklad jeden veľký pestovateľ hrozna v Nitrianskom kraji hovorí, že v ich podniku z celkovej produkcie hrozna predstavuje stolové hrozno len približne štyri percentá dopestovaného množstva. "Veľký záujem o stolové hrozno bolo v minulosti, pred približne 20 rokmi. Dnes majú pestovatelia príliš vysoké náklady na pestovanie kvalitného hrozna, aby sa im oplatilo pestovať hrozno priamo na stôl vo veľkých množstvách," zdôraznila.

Holéciová dodala, že podľa štatistík Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva sa na Slovensko v roku 2015 doviezlo stolové hrozno v objeme 14.641 ton, medziročný nárast bol 12,6-% a vyviezlo sa v množstve 786 ton, čo bol 12,5-% pokles.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Richter:Sociálny balík rozširuje záväzky vlády v dôležitých oblastiach
<< predchádzajúci článok
Ľudia sa môžu vrátiť do niektorých dedín v okolí sopky Agung