Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

22. septembra 2005

Svrbia vás uši?



Tvorba tukových guličiek v ušiach môže signalizovať vysoký obsah cholesterolu v krvi. Intenzívny pocit svrbenia má väčšinou na svedomí zasa potravinová alergia.



Zdieľať
  Typické prejavy sa dostavia približne 20 minút po konzumácii inkriminovaného jedla alebo nápoja. Ak sa k svrbeniu pridá aj pálenie a opuch, je rozumné nasadiť antihistaminiká a zavolať lekára. Uši sú skvelý indikátor tolerancie organizmu. Pokiaľ si niektorou potravinou nie ste úplne istý a patríte do skupiny alergikov, predtým, ako prvýkrát vyskúšate nové jedlo, otestujte si ho na svojich ušiach. Zásadne ochutnávajte miniatúrne množstvá a pozorne sledujte prejavy svojho organizmu. Typické svrbenie uší a „pŕhlenie“ jazyka sú len prvým prejavom alergickej reakcie vášho tela. Ak sa do dvanástich hodín nič neudeje, je pravdepodobné, že toto jedlo znesiete bez vážnejších komplikácií.
Rozhodne však neexperimentujte s potravinami, na ktoré ste už v minulosti mali alergickú reakciu, alebo ste na ňu prostredníctvom ambulantných kožnych testov reagovali pozitívne! A ak patríte medzi skutočne silných alergikov, na diagnostiku pomocou uší radšej zabudnite. Vo vážnych prípadoch sa vždy poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom. Uši vás síce dokážu vystríhať, ale určite nie sú neomylné.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Citrusmi proti artritíde
<< predchádzajúci článok
Nebojte sa cukrovky!