Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

28. októbra 2005

Tohtoročné víno bude len priemerné.



Na tohtoročné leto budú v zlom spomínať aj vinári.



Zdieľať
Zdroj z prostredia Výskumného ústavu vinohradníctva a vinárstva oznamuje nepríjemnú skutočnosť - ročník 2005 je v porovnaní s minulým rokom priemerný a v porovnaní s rokom 2003 dokonca horší. Môžu za to choroby - múčnatka, perenospóra, či dokonca pleseň sivá. Rozmohli sa ako dôsledok počasia. Keď malo svietiť slnko, pršalo.
Zuzana Handzušová z vrábeľskej Vinanzy sa ešte presne nevedela vyjadriť: „Stále vykupujeme hrozno, takže rozprávať sa o tom, aké a koľko bude vína, je predčasné. Úroda je priemerná, porovnateľná s rokom 1996. Bolo málo slnka, málo tepla a veľa vlhkosti. Tie odrody, ktoré vydržali na koreni a boli správne ošetrované, dosahujú cukornatosť 19,
20 ba aj 25 stupňov.“
Vo vinárstve J&M Doľany sú spokojní s tým, že úroda je o tretinu až polovicu nižšia ako minulý rok. „Keďže veľa pršalo, hrozno do seba natiahlo vodu a vína preto nebudú dostatočne plné. Pri väčšej úrode by však kvalita bola ešte horšia,“ hovorí vedúci výroby JM Doľany Jozef Repa a pokračuje: „kvalita ročníka 2005 bude priemerná, s vyšším obsahom kyselín a s lepšou cukornatosťou však prekoná ročník 2004.“ V porovnaní s ročníkmi 2002 alebo 2003 však neuspeje.
Ján Hacaj z rovnomenného pezinského vinárstva je viac-menej spokojný: „Zatiaľ je skoro vravieť, aké budú vína, ešte stále dokvášajú. No podľa úrody môžem povedať, že vyššie kategórie budú dobré. Kvalita je celkom dobrá, najmä pri neskorých zberoch. Okrem toho, surovinu prísne vyberáme. Tento ročník môžeme kvalitou porovnať s rokom 2004 alebo 2002. Úroda v roku 2003 bola výnimočná, svietilo veľa slnka, ktoré v tomto roku chýbalo.“
Ani z Tokajskej oblasti nebolo leto vľúdnejšie. Matúš Vdovjak z J&J Ostrožovič vysvetľuje, že vína ročníka 2005 budú pravdepodobne ovplyvnené netypickým vývojom počasia v lete. Čiastočne to na Tokaji kompenzuje pekná slnečná jeseň. Evidujeme pokles úrody oproti minulému roku o  30 až 40 percent. Kvalita hrozna bude lepšia ako minulý rok.
Vína budú oproti predchádzajúcemu ročníku vyrovnanejšie, s nižším obsahom kyselín. „Väčšina nášho hrozna je ešte stále vo vinohradoch. Hrozno práve teraz začína napádať ušľachtilá pleseň - Botrytis cinerea - v dôsledku ktorej sa v tokajských vinohradoch tvoria cibéby. Koniec oberačiek predpokladáme v polovici novembra.“ Veľmi dôležitý však bude vývoj počasia na konci jesene.

Za všetko môže počasie
Kvalitu hrozna, a teda aj vína ovplyvňuje najmä počasie a starostlivosť. Slnko v lete, období dôležitom na dozrievanie hrozna, svietilo len málo. Oveľa viac bolo zamračené, chladno, a vlhko. Darilo sa plesniam, ktoré poškodzujú vinič. Bobule hrozna poškodzovalo aj krupobitie. Keďže Slovensko patrí medzi najsevernejšie položené oblasti sveta  schopné dodávať kvalitné vína, musia vinári s takýmto vývojom počítať. Ideálnym počasím podmieňujúcim kvalitné vína je vlhká jar, prevažne slnečné leto bez silných búrok a s malým množstvom zrážok na začiatku slnečnej jesene.
Vojtech Hollan


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Prvý papaláš v kauze agrodotácií padol!
<< predchádzajúci článok
V skratke