Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

26. februára 2013

Tretina Slovákov zrejme trpí nedostatkom horčíka



Približne tretina Slovákov pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka. Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnili odborníci z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci ...



Zdieľať
horcik BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) - Približne tretina Slovákov pravdepodobne trpí nedostatkom horčíka.


Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnili odborníci z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové a Katedry výživy ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Výsledky tohto výskumu na dnešnej tlačovej konferencii odprezentoval Zdeněk Zadák z Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Do tejto štúdie sa zapojilo sto Čechov a dvesto Slovákov vo veku od 17 do 84 rokov. Tým dali vedci na čele so Zadákom najprv vyplniť dotazník na určenie príznakov nedostatku horčíka v organizme, ktorý obsahoval 63 otázok o stravovaní, životnom štýle, symptómoch nedostatku horčíka a zdravotnom stave.

Z výsledkov vyplynulo, že približne tretina respondentov (30,5 percenta Slovákov a 29 percent Čechov) pravdepodobne trpí nedostatkom horčíku, z toho u zhruba siedmich percent zistili veľmi veľkú pravdepodobnosť nedostatku horčíka.

Najviac ohrozenou skupinou pritom boli ľudia starší než 50 rokov, u ktorých bolo toto riziko niekoľkonásobne vyššie. Nedostatok horčíka sa vo zvýšenej miere preukázal aj u ľudí s indexom telesnej hmotnosti (BMI) nad 25. Z týchto zistení vyplýva, že nedostatok horčíka má súvis so zvyšujúcim sa vekom a tiež nezdravým životným štýlom.

Výsledky zistené pomocou tohto dotazníka následne odborníci u českých respondentov overili aj pomocou biologického skríningu, pri ktorom monitorovali obsah horčíku v moči, krvi a červených krvinkách. Namerané hodnoty potvrdili predpoklady založené na údajoch z dotazníka, čím sa preukázala vysoká výpovedná hodnota a presnosť dotazníkovej metódy.

"V súčasnom jedálničku ľudí je prítomnosť horčíka na spodnej hranici. Je zaujímavé, že napríklad v jablkách sa dnes nachádza o 50 percent menej horčíka ako v 80. rokoch minulého storočia. Veľké množstvo horčíka sa z potravín stráca aj technologickým spracovaním," uviedol Zadák s tým, že na príjem horčíka by si mali dávať pozor predovšetkým ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom a cukrovkou.

Nedostatok horčíka sa prejavuje napríklad bolesťami hlavy, celkovou únavou, nedostatočnou sústredenosťou, bolesťami a kŕčmi svalov, problémami so zápchou alebo náchylnosťou k stresu.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Saudská Arábia zbrojí sýrskych rebelov chorvátskymi zbraňami
<< predchádzajúci článok
Firma McCain získala ocenenie Superbrands Slovensko 2013