24hod.sk    Ekonomika

04. augusta 2020

V Česku sa koronakríza dotkla takmer polovice zamestnancov, v gastronómii je situácia kritická



Vplyv koronakrízy v Českej republike pocítilo 43 percent zamestnancov a 60 percent samostatne zárobkových osôb. Vyplýva to z prieskumu českého štatistického úradu, ktorý o jeho výsledkoch informoval v ...



Zdieľať
gettyimages 471095650 676x451 4.8.2020  - Vplyv koronakrízy v Českej republike pocítilo 43 percent zamestnancov a 60 percent samostatne zárobkových osôb. Vyplýva to z prieskumu českého štatistického úradu, ktorý o jeho výsledkoch informoval v pondelok na svojej internetovej stránke.


Zároveň však väčšina ľudí postihnutých krízou považuje jej dosahy za dočasné. Len 18 percent zamestnancov a 28 percent samostatne zárobkových osôb sa domnieva, že vplyv sa nedá prekonať ani s pomocou vládnych programov.

Najkritickejšia situácia je v gastronómii


Z hľadiska absolútneho počtu koronakríza postihla hlavne zamestnancov spracovateľského priemyslu a to vyše 711-tisíc. V percentuálnom vyjadrení to bolo v tomto odvetví 54,1 percenta zamestnancov.

Menej bol postihnutý sektor poľnohospodárstva (22,5 % zamestnancov) a odvetvie stavebníctva (38,6 %).

Kritická je však situácia v odvetví ubytovania, stravovania a pohostinstva, v ktorej vplyv koronakrízy pociťuje 88,5 percenta zamestnancov.

Vplyv koronakrízy pocítili aj podnikatelia


Negatívny vplyv koronakrízy pociťuje v ČR väčšina samostatne zárobkových osôb, a to 60 percent, čiže 514-tis. ľudí.

Najviac je ich v oblasti vzdelávania (95 %) a v segmente ubytovania a pohostinstva (94 %). Najmenej sa kríza dotýka samostatne zárobkových osôb v poľnohospodárstve (34 %).


Zdroj: Webnoviny.sk - V Česku sa koronakríza dotkla takmer polovice zamestnancov, v gastronómii je situácia kritická © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/v-cesku-sa-koronakriza-dotkla-takmer-polovice-zamestnancov-v-gastronomii-je-situacia-kriticka-cl740665.html