19. decembra 2005
Na nádvorí múzea viselo prasiatko a majster mäsiar Štefan Mravec z Rakovej postupne pripravoval zabíjačkové špeciality. „Zabíjačka symbolizuje predvianočné obdobie. Ľudia väčšinou chovali prasatá, ktoré zabíjali, a pripravovali rôzne výrobky, aby mali dostatok zásob na celú zimu,“ popísala tradíciu zabíjačiek riaditeľka Kysuckého múzea Ľubica Kullová. Tradičná zabíjačka sa podľa mäsiarskeho majstra v minulosti robila viac v kuchyniach, neskôr vonku, pričom sa začali používať korytá. „Rozdiel oproti oravskej je v tom, že tam sa viac opeká na slame, tu sa viac parí v korytách a keď nie sú korytá, tak sa to robí na rebríku,“ konštatoval Mravec. Pripomenul, že na Kysuciach sa v minulosti zabíjalo aj načierno, pretože ľudia museli odovzdávať časť mäsa a masti.
(TASR)