Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova    Regióny

19. decembra 2005

Zabíjačky v múzeách



Kysuckú zabíjačku spojenú s ochutnávkou priamo v centre Čadce pripravilo Kysucké múzeum.



Zdieľať
  Na nádvorí múzea viselo prasiatko a majster mäsiar Štefan Mravec z Rakovej postupne pripravoval zabíjačkové špeciality. „Zabíjačka symbolizuje predvianočné obdobie. Ľudia väčšinou chovali prasatá, ktoré zabíjali, a pripravovali rôzne výrobky, aby mali dostatok zásob na celú zimu,“ popísala tradíciu zabíjačiek riaditeľka Kysuckého múzea Ľubica Kullová. Tradičná zabíjačka sa podľa mäsiarskeho majstra v minulosti robila viac v kuchyniach, neskôr vonku, pričom sa začali používať korytá. „Rozdiel oproti oravskej je v tom, že tam sa viac opeká na slame, tu sa viac parí v korytách a keď nie sú korytá, tak sa to robí na rebríku,“ konštatoval Mravec. Pripomenul, že na Kysuciach sa v minulosti zabíjalo aj načierno, pretože ľudia museli odovzdávať časť mäsa a masti.  

(TASR)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V skratke
<< predchádzajúci článok
Vianočná burza pre prešovskú onkológiu