Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

20. júna 2014

Zmrzlina je rizikom, hygienici už odhalili problémy aj v tomto roku



Zmrzlina, ktorá je obľúbenou letnou pochúťkou mnohých Slovákov, nesie so sebou aj riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko
Bratislava 20. júna (TASR) - Zmrzlina, ktorá je obľúbenou letnou pochúťkou mnohých Slovákov, nesie so sebou aj riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti. "Je epidemiologicky rizikovou potravinou, pretože sa pri jej výrobe používajú vajcia, je pri nej vysoký podiel ručnej práce a vyžaduje dodržiavanie mraziaceho reťazca," upozornila Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Zákazníci by si mali všímať predovšetkým manipuláciu pri predaji, akým spôsobom sa zmrzlina predáva. "Či sa nedotýka predavač peňazí a kornútikov holou rukou, ako sú kornútiky uložené, ako používa porciové náradie, ktoré nesmie byť namáčané v nádobe s vodou. Zároveň si zákazníci môžu všímať, či obsluha má čistý pracovný odev a pokrývku hlavy," priblížila Skalická.

Na zmrzlinárov si každoročne posvietia aj hygienici. Ako pre TASR priblížila Skalická, v tomto roku sa tak stalo už napríklad v Prešovskom kraji. V období od marca dodnes odobrali 64 vzoriek zmrzlín z desiatich prevádzok. Nevyhovelo 11 vzoriek mliečnych zmrzlín pre prekročenie prípustnej hodnoty koliformných baktérií, Enterobacteriaceae a kvasiniek.

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj pri zmene senzorických vlastností, teda chuti, vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju.

Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Sezónne práce pomáhajú študentom i pracovnému trhu
<< predchádzajúci článok
Zastupiteľské úrady vlani evidovali 188 prípadov obchodovania s ľuďmi