Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

22. marca 2015

Zmrzlina má svoj európsky deň, EÚ podporuje tú tradične vyrábanú



Tretíkrát za sebou budú mať občania viacerých krajín Európskej únie (EÚ) možnosť pripojiť sa k Európskemu dňu tradične vyrábanej zmrzliny. Pripadá na 24. marca a v roku 2015 ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
Brusel 22. marca (TASR) - Tretíkrát za sebou budú mať občania viacerých krajín Európskej únie (EÚ) možnosť pripojiť sa k Európskemu dňu tradične vyrábanej zmrzliny. Pripadá na 24. marca a v roku 2015 je jeho témou rakúska čokoláda. Hlavným zmyslom tohto dňa je upozorniť a podporiť miestne špeciality pri tradične vyrábanej zmrzline. Slávi sa od roku 2013.


Tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje podľa jej propagátorov v rámci výrobkov z čerstvého mlieka a syrov produkt s vynikajúcimi vlastnosťami, vyznačujúci sa kvalitou a bezpečnosťou stravovania. Zároveň vytvára pridanú hodnotu potravinárskym surovinám pôdohospodárskeho odvetvia. Navyše zahŕňa aj výrobcov tradičnej, teda remeselnej výroby zmrzliny.

Projekt zavedenia tohto dňa sa vyvíjal niekoľko mesiacov a po rokovaniach v Konfederácii Združení remeselníkov tradične vyrábajúcich zmrzlinu ARTGLACE s predstaviteľmi Európskeho parlamentu (EP) jeho poslanci napokon odhlasovali zavedenie Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny. Od roku 2013 sa začal sláviť najmä v deviatich členských štátoch ARTGLACE - vo Francúzsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Portugalsku, Českej republike, Rakúsku a Holandsku. Okrem nich aj vo Veľkej Británii, Argentíne a Kanade, keďže tieto štáty prejavili záujem pripojiť sa k podujatiam.

Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny EP oficiálne zaviedol 5. júla 2012 v Štrasburgu. V materiáli k ustanoveniu Európskeho dňa tradične vyrábanej zmrzliny vyzval členské štáty EÚ, aby podporili kvalitnú výrobu, ktorú predstavuje tradične vyrábaná zmrzlina ako konkurencieschopná oblasť európskeho hospodárstva. Ide o príležitosť, na ktorú možno staviť v súčasnej kríze postihujúcej aj mliekarenský sektor. Európsky deň tradične vyrábanej zmrzliny ustanovil EP aj preto, aby sa prispelo k podpore tohto produktu a k rozvoju gastronomickej tradície daného odvetvia. V dokumente sa tiež uvádza, že tradične vyrábaná zmrzlina predstavuje v rámci čerstvých mliečnych výrobkov špičkovú úroveň kvality a bezpečnosti potravín, čo zvyšuje hodnotu poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov každého členského štátu únie. Odvetvie prispieva k priamej zamestnanosti asi 300.000 pracovníkov, najmä mladých ľudí, v približne 50.000 predajniach zmrzliny v celej Európe.

Zmrzlina postupne prestáva byť závislá od ročného obdobia a jej predajom sa dosahuje obrat v stovkách miliónov eur počas celého roka, uviedli poslanci EP v zdôvodnení.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Lúčnica vie svoje predstavenia prispôsobiť i na menšie pódiá
<< predchádzajúci článok
Madonna zaspieva v Prahe dvakrát, teší sa veľkému záujmu