![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Sobota 14.6.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Vasiľ
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Čo máte na stole?“ EUIPO upozorňuje na falšované potraviny a nápoje v EÚ
Europol a Interpol minulý rok v rámci celoeurópskej operácie zaistili falšované potravinárske výrobky v hodnote 91 miliónov eur. Víno a liehoviny patria ...
Zdieľať
13.6.2025 (SITA.sk) -
"Čo máte na stole?" To je otázka, ktorú kladie Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) v rámci kampane k Svetovému dňu boja proti falšovaniu, ktorá poukazuje na znepokojujúcu hrozbu falšovaných potravín a nápojov v celej EÚ. Falšovanie v sektore potravín a nápojov predstavuje významné riziko pre zdravie spotrebiteľov a poškodzuje európske hospodárstvo, ako aj kulinárske dedičstvo.
Falšované výrobky sa často spájajú s luxusným tovarom alebo s módnym priemyslom. Podľa hodnotenia hrozby trestnej činnosti v oblasti duševného vlastníctva na rok 2022 však boli potraviny – najmä sušienky, cestoviny, čipsy a sladkosti – druhou najčastejšie zaistenou kategóriou výrobkov na vonkajších hraniciach EÚ v roku 2020.
Nedávne zistenia odhaľujú alarmujúci rozsah tejto trestnej činnosti. Správa Europolu o hodnotení hrozieb závažnej a organizovanej trestnej činnosti v Európskej únii (SOCTA) za rok 2025 zdôrazňuje, že rast elektronického obchodu poskytol falšovateľom nové možnosti distribúcie falšovaných potravín, čo spotrebiteľom čoraz viac sťažuje rozlišovanie pravých výrobkov od falšovaných. Páchatelia manipulujú s etiketami a obalmi potravín a zasahujú tiež do výrobných procesov, pričom sa zameriavajú na výrobky s vysokou hodnotou.
Rozsah tohto problému odhalili aj policajné zásahy v teréne. Operácia OPSON, ktorú každoročne spoločne realizujú Europol a Interpol, viedla v roku 2024 k zaisteniu falšovaných a nevyhovujúcich potravinárskych výrobkov v hodnote 91 miliónov eur.
"Falšované potraviny a nápoje predstavujú závažnú hrozbu pre verejné zdravie. Cieľom našej kampane je vybaviť spotrebiteľov znalosťami, ktoré im pomôžu chrániť sa, a zároveň podporovať poctivých výrobcov, ktorí dodržiavajú kvalitatívne normy EÚ. Je to boj, ktorý musíme viesť spoločne: orgány, výrobcovia aj spotrebitelia," vysvetľuje výkonný riaditeľ EUIPO João Negrão.
Zdravotné riziká naďalej zostávajú hlavnou obavou. Správa SOCTA za rok 2021 varuje, že vo falšovaných potravinách boli nájdené nebezpečné látky, ako je metanol, ortuť, fipronil a rôzne insekticídy alebo pesticídy.
Významný je aj hospodársky dopad týchto aktivít. Podľa údajov EUIPO patril sektor vína a liehovín v období rokov 2013-2017 medzi najviac postihnuté falšovaním. Celkovo došlo v EÚ v dôsledku falšovania ročne k strate takmer 2,3 miliardy eur na tržbách a zaniklo takmer 5 700 pracovných miest.
Od vína až po tradičné potraviny, zemepisné označenia (ZO) pomáhajú spotrebiteľom rozoznávať a dôverovať kvalitným výrobkom a zároveň uľahčujú výrobcom propagovať ich produkty. Systém EÚ zahŕňa chránené označenie pôvodu (CHOP), chránené zemepisné označenie (CHZO) a zaručenú tradičnú špecialitu (ZTS). Tieto certifikáty zachovávajú bohaté kulinárske dedičstvo Európy a poskytujú spotrebiteľom záruku pravosti a kvality. V súčasnosti má Európska únia zaregistrovaných viac ako 3 600 výrobkov so zemepisným označením.
Francúzsko, Taliansko a Nemecko patria medzi lídrov v produkcii aj spotrebe výrobkov so zemepisným označením, pričom len na samotné Francúzsko pripadá takmer 32 % predaja všetkých výrobkov so zemepisným označením v EÚ. Víno tvorí 54 % celkovej spotreby výrobkov so zemepisným označením v EÚ, čo ho robí obzvlášť náchylným na falšovanie. Medzi ďalšie výrobky, ktoré sú výrazne ovplyvnené falšovaním, patria olivový olej, pivo, mäso, syr a mliečne výrobky.
Kampaň EUIPO "Čo máte na stole?" prináša spotrebiteľom praktické rady, ako sa vyhnúť falšovaným výrobkom. Spotrebitelia by mali nakupovať výhradne u oficiálnych predajcov, prostredníctvom overených distribučných kanálov a na oficiálnych webových stránkach značiek. Dôležité je kontrolovať etikety výrobkov, krajinu pôvodu a certifikačné logá, ktoré pomáhajú rozpoznať pravosť produktu. Obzvlášť si treba všímať oficiálne zemepisné označenia EÚ, ako sú CHOP, CHZO a ZTŠ, ktoré potvrdzujú, že výrobok pochádza z overeného zdroja a spĺňa európske štandardy.
Je tiež dôležité starostlivo skontrolovať obal a samotný výrobok, pretože falzifikáty sa často vyznačujú chybami vo výrobe alebo pravopisnými chybami. Pri overovaní pravosti výrobku môže pomôcť aj využívanie nástrojov na overovanie pravosti, ako sú QR kódy a hologramy. EUIPO vydalo príručku o technológiách na boj proti falšovaniu a pirátstvu, ktorá obsahuje viac ako 40 technologických riešení, ktoré môžu pomôcť podnikateľom chrániť ich značky.
Informačný servis
Zdroj: SITA.sk - Čo máte na stole?“ EUIPO upozorňuje na falšované potraviny a nápoje v EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.
- Europol a Interpol minulý rok v rámci celoeurópskej operácie zaistili falšované potravinárske výrobky v hodnote 91 miliónov eur.
- Víno a liehoviny patria medzi výrobky s najvyššou mierou falšovania, pričom ušlé zisky dosahujú takmer 2,3 miliardy eur a ohrozených je takmer 5 700 pracovných miest v EÚ.
- Len na Slovensku sektor vína a liehovín v dôsledku falšovania každoročne prichádza o 18 miliónov eur a o 79 pracovných miest. Slovensko je tak štvrtou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ z hľadiska podielu ušlých tržieb z predaja falšovaného vína a liehovín, hneď po Litve, Lotyšsku a Bulharsku.
- Vo falšovaných potravinách a nápojoch sa našli nebezpečné látky, ako je metanol, ortuť a toxické pesticídy.
"Čo máte na stole?" To je otázka, ktorú kladie Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) v rámci kampane k Svetovému dňu boja proti falšovaniu, ktorá poukazuje na znepokojujúcu hrozbu falšovaných potravín a nápojov v celej EÚ. Falšovanie v sektore potravín a nápojov predstavuje významné riziko pre zdravie spotrebiteľov a poškodzuje európske hospodárstvo, ako aj kulinárske dedičstvo.
Falšované výrobky sa často spájajú s luxusným tovarom alebo s módnym priemyslom. Podľa hodnotenia hrozby trestnej činnosti v oblasti duševného vlastníctva na rok 2022 však boli potraviny – najmä sušienky, cestoviny, čipsy a sladkosti – druhou najčastejšie zaistenou kategóriou výrobkov na vonkajších hraniciach EÚ v roku 2020.
Nedávne zistenia odhaľujú alarmujúci rozsah tejto trestnej činnosti. Správa Europolu o hodnotení hrozieb závažnej a organizovanej trestnej činnosti v Európskej únii (SOCTA) za rok 2025 zdôrazňuje, že rast elektronického obchodu poskytol falšovateľom nové možnosti distribúcie falšovaných potravín, čo spotrebiteľom čoraz viac sťažuje rozlišovanie pravých výrobkov od falšovaných. Páchatelia manipulujú s etiketami a obalmi potravín a zasahujú tiež do výrobných procesov, pričom sa zameriavajú na výrobky s vysokou hodnotou.
Rozsah tohto problému odhalili aj policajné zásahy v teréne. Operácia OPSON, ktorú každoročne spoločne realizujú Europol a Interpol, viedla v roku 2024 k zaisteniu falšovaných a nevyhovujúcich potravinárskych výrobkov v hodnote 91 miliónov eur.
"Falšované potraviny a nápoje predstavujú závažnú hrozbu pre verejné zdravie. Cieľom našej kampane je vybaviť spotrebiteľov znalosťami, ktoré im pomôžu chrániť sa, a zároveň podporovať poctivých výrobcov, ktorí dodržiavajú kvalitatívne normy EÚ. Je to boj, ktorý musíme viesť spoločne: orgány, výrobcovia aj spotrebitelia," vysvetľuje výkonný riaditeľ EUIPO João Negrão.
Zdravotné riziká naďalej zostávajú hlavnou obavou. Správa SOCTA za rok 2021 varuje, že vo falšovaných potravinách boli nájdené nebezpečné látky, ako je metanol, ortuť, fipronil a rôzne insekticídy alebo pesticídy.
Významný je aj hospodársky dopad týchto aktivít. Podľa údajov EUIPO patril sektor vína a liehovín v období rokov 2013-2017 medzi najviac postihnuté falšovaním. Celkovo došlo v EÚ v dôsledku falšovania ročne k strate takmer 2,3 miliardy eur na tržbách a zaniklo takmer 5 700 pracovných miest.
ZEMEPISNÉ OZNAČENIA – ZÁRUKA PRAVOSTI
Od vína až po tradičné potraviny, zemepisné označenia (ZO) pomáhajú spotrebiteľom rozoznávať a dôverovať kvalitným výrobkom a zároveň uľahčujú výrobcom propagovať ich produkty. Systém EÚ zahŕňa chránené označenie pôvodu (CHOP), chránené zemepisné označenie (CHZO) a zaručenú tradičnú špecialitu (ZTS). Tieto certifikáty zachovávajú bohaté kulinárske dedičstvo Európy a poskytujú spotrebiteľom záruku pravosti a kvality. V súčasnosti má Európska únia zaregistrovaných viac ako 3 600 výrobkov so zemepisným označením.
Francúzsko, Taliansko a Nemecko patria medzi lídrov v produkcii aj spotrebe výrobkov so zemepisným označením, pričom len na samotné Francúzsko pripadá takmer 32 % predaja všetkých výrobkov so zemepisným označením v EÚ. Víno tvorí 54 % celkovej spotreby výrobkov so zemepisným označením v EÚ, čo ho robí obzvlášť náchylným na falšovanie. Medzi ďalšie výrobky, ktoré sú výrazne ovplyvnené falšovaním, patria olivový olej, pivo, mäso, syr a mliečne výrobky.
AKO SA MÔŽU SPOTREBITELIA CHRÁNIŤ
Kampaň EUIPO "Čo máte na stole?" prináša spotrebiteľom praktické rady, ako sa vyhnúť falšovaným výrobkom. Spotrebitelia by mali nakupovať výhradne u oficiálnych predajcov, prostredníctvom overených distribučných kanálov a na oficiálnych webových stránkach značiek. Dôležité je kontrolovať etikety výrobkov, krajinu pôvodu a certifikačné logá, ktoré pomáhajú rozpoznať pravosť produktu. Obzvlášť si treba všímať oficiálne zemepisné označenia EÚ, ako sú CHOP, CHZO a ZTŠ, ktoré potvrdzujú, že výrobok pochádza z overeného zdroja a spĺňa európske štandardy.
Je tiež dôležité starostlivo skontrolovať obal a samotný výrobok, pretože falzifikáty sa často vyznačujú chybami vo výrobe alebo pravopisnými chybami. Pri overovaní pravosti výrobku môže pomôcť aj využívanie nástrojov na overovanie pravosti, ako sú QR kódy a hologramy. EUIPO vydalo príručku o technológiách na boj proti falšovaniu a pirátstvu, ktorá obsahuje viac ako 40 technologických riešení, ktoré môžu pomôcť podnikateľom chrániť ich značky.
Informačný servis
Zdroj: SITA.sk - Čo máte na stole?“ EUIPO upozorňuje na falšované potraviny a nápoje v EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.
nasledujúci článok >>
Fico navštívil Šimkovičovú. Ministerka nemá robiť to, čo si želajú povaľači v kaviarňach, vyhlásil – VIDEO
Fico navštívil Šimkovičovú. Ministerka nemá robiť to, čo si želajú povaľači v kaviarňach, vyhlásil – VIDEO
<< predchádzajúci článok
Kresťanská únia a KDH predložia pozmeňujúci návrh k novele ústavy, za zmeny sú ochotní hlasovať
Kresťanská únia a KDH predložia pozmeňujúci návrh k novele ústavy, za zmeny sú ochotní hlasovať