Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

12. októbra 2012

Demänovka – horská lúka vo fľaši



Názov tomuto likéru dala horská riečka a malebná dolina so slávnou jaskyňou, obklopenou hustými lesmi, v srdci Slovenska. V kopcoch, nad hranicou týchto lesov, sa nachádzajú rozsiahle horské lúky, na ...



Zdieľať
bez nazvu BRATISLAVA 12. októbra (WBN/PR) - Názov tomuto likéru dala horská riečka a malebná dolina so slávnou jaskyňou, obklopenou hustými lesmi, v srdci Slovenska. V kopcoch, nad hranicou týchto lesov, sa nachádzajú rozsiahle horské lúky, na ktorých každú jar a leto rozkvitnú stovky kvetov a bylín. Medzi nimi by ste možno našli aj tie, ktoré sú kľúčom k tajomstvu nenapodobiteľnej chuti a vône Demänovky.


Recept z pozostalosti Armina Starka, zakladateľa likérky, ktorá dnes pôsobí pod názvom ST. NICOLAUS, pozná - ako to v týchto prípadoch býva zvykom – len niekoľko ľudí. Nie je však žiadnym tajomstvom, že dôležitou zložkou Demänovky je aj horský med výlučne zo slovenských úľov.

Výroba Demänovky je pravou školou trpezlivosti. Najmenej dvojtýždňové lúhovanie bylín v jemnom obilnom liehu vlastnej výroby vystrieda trojmesačné dozrievanie vylúhovaného macerátu. Ďalšie tri mesiace si potom musí v pokoji odležať hotová liehovina, aby získala charakteristický zaoblený a jemný charakter.

Pre svoju horko-sladkú a bylinnú chuť je Demänovka ideálnym aperitívom, no jej použitie je naskrze univerzálne, vrátane miešaných nápojov.

Demänovka sa vyrába v dvoch variantoch a to ako Demänovka Bitter (horká) 38 % a Demänovka sladká 33 %.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Svet s napätím čaká na meno laureáta Nobelovej ceny mieru
<< predchádzajúci článok
Bezpilotné lietadlo, ktoré zostrelil Izrael, poslal Libanon