Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

03. augusta 2018

Agrorezort spustil systémové opatrenia proti poklesu živočíšnej výroby



Ilustračné foto.



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Bratislava 3. augusta (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR spustilo systémové opatrenia na zvrátenie dlhodobého poklesu živočíšnej výroby. Uviedol to pre TASR Michal Feik z MPRV SR v reakcii na zverejnené zistenia Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR.


"Súčasné vedenie agrorezortu od svojho nástupu upozorňuje, že slovenskému poľnohospodárstvu, vrátane živočíšnej výroby, nebola posledných 30 rokov venovaná dostatočná pozornosť. Aj preto sme spustili sériu systémových opatrení na zvrátenie dlhodobého poklesu živočíšnej výroby," spresnil Feik.

Negatívny trend však nie je podľa neho možné zvrátiť za rok či dva. "Dávame do pozornosti, že mnohé iné krajiny EÚ majú nielen vyššie priame platby v agrosektore, ale dlhodobo dávajú aj viac financií na podporu živočíšnej výroby zo štátneho rozpočtu," podčiarkol. Živočíšna výroba je podľa neho pre agrorezort kľúčová a tomu zodpovedajú aj konkrétne projekty na jej podporu.

"V roku 2016 sme prvovýrobcov mlieka sme podporili sumou 33 miliónov eur, vďaka čomu sa nám podarilo stabilizovať sektor zasiahnutý zrušením mliečnych kvót. Prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) sme v roku 2017 finančne podporili sektor mlieka a bravčového mäsa celkovou sumou viac ako štyri milióny eur, čo pomohlo sektoru v počte 108.000 dojníc a cez 27.000 prasníc," upozornil.

Feik zároveň podčiarkol, že MPRV SR doteraz najintenzívnejšie v histórii Slovenska propaguje slovenské potraviny a pripravilo sériu krokov na zvýšenie podielu domácich potravín.

"Za uplynulé týždne sme ohlásili dve významné investície do slovenského poľnohospodárstva vrátane živočíšnej výroby. Suma 22 miliónov eur pôjde na boj proti klimatickým zmenám a suchu. Sumou 50 miliónov eur podporíme opatrenia zamerané na zvýšenie podielu slovenských potravín na pultoch predajní. Poľnohospodári budú môcť investovať do výstavby objektov a skladovacích kapacít, zvýšiť efektívnosť výroby či spustiť produkciu nových výrobkov," dodal Feik.

Hovorca NKÚ SR Marek Papajčík informoval, že pokles živočíšnej výroby v SR negatívne ovplyvňuje rozvoj vidieka a ohrozuje potravinovú bezpečnosť. Úrad podľa neho zisťoval, ako je zabezpečené skvalitňovanie živočíšnej výroby prostredníctvom európskych fondov a štátnych dotácií. U prijímateľov finančnej pomoci tiež preveroval, či sú verejné prostriedky vynaložené efektívne a účinne.

Za posledných 30 rokov podľa NKÚ dramaticky klesol počet chovaného hovädzieho dobytka o 30 %, a ošípaných až o 80 %. Tento negatívny jav sa odrazil aj na poklese zamestnanosti. Kým ešte v roku 2005 pracovalo v poľnohospodárstve viac ako 81.000 ľudí, v roku 2016 to už bolo len 50.000 osôb.

Kontrolóri NKÚ SR preto podľa Papajčíka konštatujú, že vytváranie podmienok na trvalo udržateľný rozvoj slovenského pôdohospodárstva sa nedarí napĺňať a finančné prostriedky poskytnuté z európskych fondov preukázateľne nezabezpečili zvýšenie výkonnosti sektora živočíšnej výroby. Negatívom je podľa NKÚ aj skutočnosť, že za ostatných 10 rokov sa výrazne zvýšil export živých zvierat do zahraničia, pričom jedným z dôvodov je nedostupnosť služieb pre ich druhotné spracovanie (bitúnky, kafilérie) a tiež vyššia výkupná cena. Kvalitné slovenské hovädzie a bravčové mäso tak končí na pultoch obchodov zahraničných predajcov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Prvýkrát ocenili Výnimočné firmy na Slovensku
<< predchádzajúci článok
Glváč:Ak sa potvrdia medializované informácie,ide o viac než vážnu vec