Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Griluj ako profík: BBQ omáčka ku steaku, ktorá ťa vystrelí do nebies



Grilovanie nie je len o príprave jedla, ale o spoločných zážitkoch, spomienkach a vôňach, ktoré sa vrývajú do pamäti. Bez ohľadu na to, či si majster grilu alebo len nadšenec s kliešťami v ruke, každý si vie ...



Zdieľať
obrazok1 1 676x451 14.7.2025 (SITA.sk) - Grilovanie nie je len o príprave jedla, ale o spoločných zážitkoch, spomienkach a vôňach, ktoré sa vrývajú do pamäti. Bez ohľadu na to, či si majster grilu alebo len nadšenec s kliešťami v ruke, každý si vie nájsť svoj spôsob, ako si túto sezónu vychutnať naplno.

Pripravení na oheň? Grilovanie ako rituál


Skôr než sa pustíme do samotného receptu, zastavme sa na chvíľu pri tom, čo robí grilovanie takým výnimočným. Je to kombinácia prírody, ohňa a surovín, ktoré si zaslúžia rešpekt. Kvalitné mäso alebo zelenina, správne naložené a opečené s citom, dokážu očariť aj tých najväčších gurmánov. Aj príprava hrá veľkú rolu – od marinád cez výber uhlia až po správne načasovanie. Nezabúdajme ani na detaily, ako sú domáce BBQ omáčky, čerstvý chlieb či dobre vychladený nápoj.

BBQ omáčka, ktorá dodáva šmrnc


A teraz k tomu najdôležitejšiemu – receptu, ktorý si zamiluješ. Je jednoduchý, chutný a ideálny na každú grilovačku. Tak poď spolu s nami vyskúšať Dew & Smoke Tullamore BBQ Steak menu.


BBQ omáčka Tullamore DEW



  • 200g kečup

  • 60ml Tullamore DEW

  • 30ml javorový sirup

  • 30ml pomarančová šťava

  • 30ml jablčný ocot

  • 30g rajčinový pretlak

  • 20ml worcester

  • 15g dijonská horčica

  • 1 ČL údená paprika

  • 1 ČL granulovaný cesnak

  • 1 ČL granulovaná cibuľa

  • 1 ČL čierne korenie

  • ½ ČL údená soľ

  • 50ml hovädzí vývar


Grilovaná zeleninová príloha



  • 2 kukuričné klasy

  • 150 g čerstvý alebo mrazený hrášok

  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky

  • 1 žltá alebo zelená paprika, nakrájaná na kocky

  • 1 malá cuketa, nakrájaná na kolieska

  • 1 červená cibuľa

  • 2 PL olivového oleja

  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

  • 1 ČL sušeného tymiánu alebo rozmarínu

  • Strúčiky cesnaku


Steaky



  • kvalitné steakové mäso ako Ribeye

  • kúsok masla

  • olivový olej

  • soľ, čierne korenie

  • rozmarínové vetvičky


Postup:



  1. Steakové mäso vyberieme z chladničky a necháme odležať pri izbovej teplote cca 30 minút.

  2. Kukuricu očistíme, klasy nakrájame na kolieska

  3. V mise spolu s kukuricou zmiešame všetku zeleninu s olivovým olejom, soľou, korením, tymiánom a cesnakom

  4. Dáme grilovať na grilovaciu panvicu.

  5. Grilujeme na strednom ohni asi 10–15 minút, občas premiešame alebo otočíme, kým zelenina nie je jemne opečená a stále šťavnatá.

  6. Hrášok pridáme až v posledných 5 minútach, aby ostal chrumkavý a svetlozelený.

  7. Pripravíme si BBQ omáčku. Všetky suroviny zmiešame v hrnci.

  8. Privedieme do varu, potom znížime plameň a varíme ešte 10–12 minút.

  9. Na záver pridáme ešte panáka Tullamore DEW – len prehrejeme, nevaríme.

  10. A môžeme ísť na steaky. Mäso dochutíme soľou, čiernym korením a môžeme pokvapkať olivovým olejom.

  11. Steaky dáme na gril, ktorý musí byť poriadne rozpálený, aby sa okamžite zatiahli – cca 230-260 stupňov.

  12. Grilujeme ich cca 3-4 minúty z každej strany, pre Medium a 5-6 minút pre Well done, pri hrúbke cca 2,5 cm mäsa.

  13. Neprepichujeme, neotáčame stále dokola, netlačíme.

  14. Po ugrilovaní ich zabalíme spolu s maslom a rozmarínom do alobalu a necháme oddychovať ešte takých 5-10 minút.


Podávame ich s grilovanou zeleninou a skvelou BBQ omáčkou s Tullamore DEW.

Informačný servis


Zdroj: SITA.sk - Griluj ako profík: BBQ omáčka ku steaku, ktorá ťa vystrelí do nebies © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Mimovládky čelia hrozbám aj obťažovaniu, Amnesty International žiada vládu vyšetriť útoky na ich zamestnancov
<< predchádzajúci článok
Polícia zadržala podozrivého z dobodania 17-ročného chlapca v Bratislave