|  | 
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|  | ||||||
|  Piatok  31.10.2025 | Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
|  | ||||||
|  Meniny má Aurélia | Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
|  Úvodná strana |  Včera  Archív správ  Nastavenia |  |  Kontakt |  Inzercia | 
|  | 
21. novembra 2018
V Myjave budú vyrábať predvianočné obradové cestoviny hrtánky
Ilustračná snímka.
Zdieľať
 Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš
			Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. "Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan," vysvetlila Čmelová. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.
Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. "Počas podujatia bude možnosť vyskúšať si výrobu vlastných hrtánkov. Podujatie sa uskutoční 27. novembra v priestoroch Kultúrneho domu v Myjave," doplnila pracovníčka CTK.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR


 Regióny
 Regióny


 Mobilná verzia
 Mobilná verzia 
  
 

