Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

11. februára 2024

Radíme: Surovú hydinu a vajcia treba pripravovať mimo iných potravín



Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa hygienikov potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia.



Zdieľať
Radíme: Surovú hydinu a vajcia treba pripravovať mimo iných potravín

Surovú hydinu a vajcia treba skladovať a pripravovať oddelene od ostatných potravín. Pri manipulácii s nimi je dôležité dôkladné umývanie pracovných plôch, kuchynského náradia a rúk. Odporučil to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci preventívnych odporúčaní proti prenosu vírusu vtáčej chrípky.


Radí aj odstraňovať obaly, v ktorých boli hydina či vajcia zabalené. Rozmrazovať hydinu odporúča na podnose v chladničke, pričom je takisto dôležité odstraňovať tekutinu, ktorá pri rozmrazovaní vyteká.

Všetky jedlá z hydiny vrátane vajec je podľa ÚVZ potrebné tepelne upraviť minimálne pri teplote 70 stupňov Celzia. "Presvedčte sa pri tepelnej úprave, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové, a v prípade vajec, či sú bielky a žĺtky pevné," priblížil. Pri manipulácii so surovou hydinou či vajcami odporúča používať oddelený riad a pomôcky.

Rovnako dôležité je dodržiavať hygienu, najmä umývať si ruky, pri chove domácej hydiny. "V prípade zmeny správania hydiny je potrebné okamžite informovať Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR," upozornil úrad. Kontaktovať ju treba aj v prípade nájdenia uhynutých vtákov, možno zavolať aj na číslo 112. "Nedotýkajte sa kadáveru, vyvarujte sa akéhokoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, jeho výlučkami a kontaminovanými predmetmi (povrch vajec, predmety v kuríne a pod.)," spresnil.

Chrípka spôsobená vírusom vtáčej chrípky je infekčné ochorenie, ktoré sa obvykle prejavuje primárne respiračnými príznakmi. Klinický priebeh u ľudí závisí od vlastností vírusu a od predchádzajúceho zdravotného stavu pacienta. Často je charakterizovaný počiatočnou horúčkou a kašľom s rýchlou progresiou do ochorenia dolných dýchacích ciest. Ochorenie však môže prejsť aj do respiračného zlyhania, náhleho poškodenia pľúc a zlyhania vnútorných orgánov.


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Radíme: Pomelo pomáha pri problémoch s trávením (17. 1. 2024)
 Radíme: Pomarančmi možno podporiť trávenie aj vstrebávanie živín (15. 1. 2024)
 Radíme: Mandle prospievajú mozgu i nervovému systému (15. 1. 2024)
 V mrazoch je lepšie nosiť palčiaky a vyhýbať sa alkoholu i fajčeniu (8. 1. 2024)
 Radíme: Imunitu možno podporiť vitamínmi, pohybom, spánkom a otužovaním (20. 12. 2023)
 Radíme: Pri angíne stačí niekedy symptomatická liečba (18. 12. 2023)
 Krekulová: Pri darčekoch je dobré držať sa pravidla - menej je viac (15. 12. 2023)
 Radíme: Chorá pečeň ovplyvňuje dôležité funkcie tela (27. 11. 2023)
 Tieto kroky znížia výdavky za kúrenie. Doma pritom zostane ďalej teplo (26. 11. 2023)
 Uchovajte orechy čerstvé niekoľko rokov. Stačí mraznička, je ale potrebné dodržať niekoľko zásad (26. 11. 2023)



nasledujúci článok >>
Jakub Prachař o filme Franta mimozemšťan: Ide o jednu z mojich najživotnejších rolí (rozhovor)
<< predchádzajúci článok
Oproti Milanovej je Šimkovičová hviezdou, obhajuje ministerku kultúry Šutaj Eštok