Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

18. októbra 2016

Hotely a reštaurácie trpia nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov



Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku sa stáva čoraz väčšou prekážkou rozvoja zamestnanosti a zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska v stredoeurópskom ...



Zdieľať
Foto: TASR/Milan Kapusta
Vysoké Tatry 18. októbra (TASR) - Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku sa stáva čoraz väčšou prekážkou rozvoja zamestnanosti a zvyšovania konkurencieschopnosti Slovenska v stredoeurópskom priestore. Najvýraznejší je v segmente hotelov, reštaurácií a v cestovnom ruchu a trvá už zhruba dva roky. Takéto konštatovanie uviedol dnes počas jesenného stretnutia hotelierov Horeca v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky (ZHR SR) Marek Harbuľák.


Podľa jeho slov sa situácia zhoršuje, čo je problematické v čase, keď cestovný ruch na Slovensku naberá na sile. V prvom polroku navštívilo Slovensko 2,3 milióna návštevníkov, čo je oproti rovnakému obdobiu v roku 2015 o 18,9 % viac. Za prvých sedem mesiacov tohto roka to bolo 2,8 milióna dovolenkárov, čo je nárast až o 19,7 %. "Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov sa ukázal počas letnej sezóny, kedy sme zaznamenali veľa návštevníkov, ale ukázalo sa, že členovia ZHR SR museli rušiť niektoré podujatia alebo nedokázali naplno obslúžiť hostí, pretože majú nedostatok personálu," uviedol pre TASR Harbuľák.

"Napriek vysokej miere nezamestnanosti na Slovensku je stále ťažšie nájsť vhodných uchádzačov o zamestnanie. Zlú situáciu v tejto oblasti potvrdil aj prieskum, ktorý medzi ubytovacími a reštauračnými zariadeniami zorganizoval ZHR SR v júli a v auguste. Jeho cieľom bolo kvantifikovanie potreby pracovníkov v ubytovacích a stravovacích zariadeniach na Slovensku na najbližší rok," priblížil Harbuľák. Do prieskumu sa zapojilo 81 zariadení, pričom až 97 % z nich má problém s obsadením voľných pracovných miest a 86 % z nich pracovné miesta ponúka. Najčastejšie ide o pozíciu čašník, záujem zamestnať ich má až 76 % prevádzok, voľné pracovné miesta kuchárov ponúka 73 % zariadení a 37 % z nich hľadá aj pozíciu chyžnej. "Dôvodom je nedostatok vhodných uchádzačov o zamestnanie a nezáujem o prácu. Vysoké nároky na zamestnanca sú až na treťom mieste. Miesto kuchára a čašníka, kde je nutná kvalifikácia, sa obsadzuje najhoršie," zhodnotil generálny sekretár ZHR SR. Ako doplnil, tak zo 6000 absolventov, ktorí každý rok končia v súvisiacich odboroch, veľká časť odchádza do zahraničia. "Podľa našich informácií 40 - 50 % týchto ľudí odchádza študovať do zahraničia a dochádza tak k zbytočnej nadkvalifikácii," zhodnotil.

Hotely a reštaurácie sa nachádzajú v zložitej situácii, a aj preto je 83 % ubytovacích a stravovacích zariadení ochotných zamestnať aj pracovníka zo zahraničia. "Tento akútny stav sa pravdepodobne v najbližšom období prehĺbi. Zvyšuje sa záujem klientov o ubytovacie a stravovacie zariadenia, čiže je potrebné vytvárať nové pracovné miesta," uzavrel Harbuľák.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
PRIESKUM: Zamestnávatelia musia reagovať na požiadavky zamestnancov
<< predchádzajúci článok
V Bratislave sa zídu európski odborníci na vodný manažment